Interjú - Bótyik Zora

, by Kristina

Ugye jól tudom, hogy első könyvfordításod Penelope Douglas: Bully - Szívatás c. könyve? 

Igen, ez volt az első könyvfordításom, és nagyon hálás vagyok a WOW Kiadónak, hogy lehetőséget adtak nekem, annak ellenére is, hogy nem volt még tapasztalatom ezen a téren. (Szerencsére meg voltak elégedve a munkámmal, és megsúgom, azóta már túl vagyok még egy regényen, ami még idén a boltok polcaira kerül. :D)

Milyen érzés volt a történetet fordítani? 

Leírhatatlanul jó érzés volt fordítani. Az első gondolatom az volt, amikor megtudtam, hogy enyém a munka, hogy: „Jesszus, a nevem benne lesz egy könyvben!” :D Plusz azért is örültem neki annyira, mert gyakorlatilag írói karrierjének kezdete óta nagy rajongója vagyok Penelope Douglasnek. Penelope elképesztően közvetlen az olvasóival, rengeteget posztol facebookon, csupa vicces, hétköznapi dolgokat, amik közel hozzák őt hozzánk, egyszerű olvasókhoz, és emellett fantasztikusan ír. Amikor felkerestem e-mailben, készségesen válaszolt a kérdéseimre, és nagyon kedves volt, ami miatt csak még inkább a kedvencem lett! :DDD Örülök, hogy én kaptam a regényét.

Mesélnél arról, hogy hogyan jutottál ehhez a lehetőséghez, a kiadó választotta neked ezt a regényt, vagy te dönthettél arról, hogy melyiket szeretnéd?

Az egyik ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy egy új kiadó fordítókat keres (tudta, hogy imádok olvasni, és az angol is elég jól megy, mivel az egyetemen sok az angol nyelvű szakirodalom), én pedig arra gondoltam, hogy megragadom a lehetőséget, és lesz, ami lesz, megpróbálom. Aztán megkaptam az 1. fejezetet próbafordításra, és konkrétan az első két-három mondat alapján felismertem, hogy ez a Szívatás. Azt hiszem, egy kicsit ugráltam, meg táncoltam is a szobám közepén az örömtől. Persze első nekifutásra voltak benne hibák, amiken csiszolgatnom kellett, de végül megkaptam a munkát. Ha hinnék az ilyesmiben, azt mondanám, a sors keze volt, hogy pont egy kedvencemet kaptam, de maradjunk annyiban hogy hatalmas szerencsém volt!

Kedvenc részed a történetben? (Spoiler nélkül, ha lehet :D )

Kegyetlenség ilyet kérdezni. :D Rengeteg különleges jelenetet fel tudnék sorolni, ami ezért vagy azért a kedvencem lett, de talán az abszolút number #1, amit romantikus lelkem választott ki magának, a főszereplőink első csókja. Az a jelenet annyira él, a szikrák szinte lepattannak a lapokról.

Voltak részek, amiket könnyebb, vagy nehezebb volt fordítani? 

Mire elkezdtem fordítani a történetet, már többször is olvastam a regényt, így elég jó képem volt arról, hogy melyik fejezetben mi történik, melyik lassabb folyású, melyik izgalmasabb. Persze így is akadtak olyan részek, amiken többet ültem, mint azt be szeretném ismerni, és olyanok is, amiket rekordsebességgel megcsináltam, annyira pörgette magát a cselekmény.
Gyakorlatilag éjjel-nappal ezen a regényen dolgoztam, amikor nem a suliba tanultam, és előfordult, hogy éjszaka is arra ébredtem, hogy angolul motyogok álmomban, aztán fordítom magyarra a szöveget. :)
És történt egy kissé kínos incidens is (még most is elpirulok, ha rágondolok, bár utólag elég vicces). Egyszer mikor a suliba utaztam vissza, pont egy izgalmas erotikus résznél tartottam a fordításban, és arra gondoltam, kihasználom a háromórás utat, és megcsinálom a fejezetet. Csak a rengeteg utassal, és az emberek kíváncsi természetével nem számoltam. Mert amikor felpillantottam a khm… nos, egy igen kifejező rész leírása után (ami már önmagában pirulást okoz az embernél), észrevettem, hogy többen engem, illetve a füzetemet bámulják döbbenten. El tudom képzelni, miket gondoltak rólam. :D Kissé kellemetlenül éreztem magam.

Ki a kedvenc karaktered? 

Ezt most lehet, hogy sokan furcsának fogják találni, de nekem Jared legjobb barátja, Madoc a kedvencem. Igen, Tate egy erős karakter, és Jared bizonyára sokaknak álompasi lesz, de az én szívemet Madoc rabolta el. Bár a regény nagy részében, mondjuk ki nyíltan, egy igazi ősbunkó, de én mindig láttam benne valami többet, valami jobbat. Voltak pillanatok, amikor megcsillant Madoc személyiségének mélysége, és olykor előbukkant a humoros oldala is. Ha lehetne, rendelnék belőle egy példányt magamnak. :D

0 comments:

Penelope Douglas: Szivatás

, by Kristina

Végre magyarul is olvasható Penelope Douglas nagysikerű sorozata, a Fall Away!

A nevem Tate. Valamikor ő is így hívott. Most viszont szóba sem áll velem. De békén sem hagy. 
Régen a legjobb barátom volt. Aztán egyszer csak ellenem fordult. Mindennap megkeserítette az életemet. Elérte, hogy megalázzanak, kirekesszenek, pletykáljanak rólam. A szívatásai egyre kegyetlenebbé váltak, szinte belebetegedtem abba, hogy folyamatosan meneküljek előle. Még Franciaországba is elmentem egy évre csak azért, hogy elkerüljem. 
De mostanra elegem lett a rejtőzködésből. Talán ő nem változott meg, de én igen. Itt az ideje, hogy felvegyem vele a harcot, és visszavágjak neki. 
Többé nem hagyom, hogy terrorizáljon.

Harc, titkok, múlt és jelen. De mit hoz a jövő? Hova vezet Tate és Jared szenvedélyes kötéltánca? Minderre választ ad a sorozat első kötete.


Jared és Tate gyermerkkorukban elválaszthatatlanok voltak, a két szomszéd gyerek, akik feltétel nélkül szerették egymást. Jared ott volt a lánynak, amikor az elvesztette édesanyját, segített neki átvészelni a legrosszabb pillanatokat az életében. Majd a fiú egyik nyáron kénytelen meglátogatni az apját, és mikor visszatér már nem ugyanaz a kedves személy, aki volt. Tate nem érti, hogy miért viselkedik vele szemben ellenségként, miért keseríti meg az életét. 
Az állandó szivatások miatt, Tate lassan lélelgeztvisszafolytva várja már a pillanatot, hogy elutazzon Franciaországba egy egész évre. Ő sem számít arra, hogy mi fog történni, amikor visszatér Jared-hez.

Jared és Tate kapcsolata különleges. Különlegesen hullámzó! Ahogy már több szerelmes regény bebizonyította, a gyűlölet és a szerelem között egy nagyon vékony vonal létezik csak, amit könnyű átlépni. Habár Jared és Tate nem gyűlöli igazán egymást, ezt mi olvasók még nem tudjuk a regény elején. El kell fogadnia mindenkinek, hogy Jared-nek megvan az oka, amiért ilyen lehetetlen és undok módon viselkedik.

A könyvben a suli, mellett a Loop is rengeteg izgalmas jelenettel várt. A Loop a gyorsulási versenyek színhelye, amelyet maga Jared és kocsija ural tehetségével és győzelmeivel. :) Nem csak a kocsik gyorsultak a Loop-ban, hanem az olvasók szívritmusa is, nekem elhihetitek. :D



IMÁDTAM! Az első oldalaktól kezdve magához láncolt a történet, a végére érve meg sem álltam és azonnal nekiestem angolul az össz megjelent folytatásnak.
Az első fejezeteket olvasva, fogalmam sem volt, hogy milyen megoldást talál az írónő arra, hogy egy ekkora seggfej hős megváltozzon, ráadásul az olvasók meg is szeressék. És sikerült neki! Még soha nem találkoztam ilyen főhőssel, akit először utáltam, majd nagyon gyorsan átváltott titokzatosra, és nem sokkal utána pedig már rajongó üzzemódban vártam a jeleneteit.
Tate karaktere biztosan sok fejfájást okozott az írónőnek. Először is, mert maga a lány a szememben nem volt gyenge és elesett, mégis Jared játékai sokszor kihúzták a földet a lába alól. Nem éreztem hisztisnek, szegény nem tehetett róla, hogy a fiú ennyire az ujja köré csavarta, és mégis talpra tudott állni. Ő volt a könyv meglepetése, mert a fiúhoz hasonlóan rengetszer reagált váratlan módon, amivel kiérdemelte a tiszteletem. az okos beszólásaival. Imádtam, amikor felvette a harcot.
Mindennek ellenérre, állandóan azon járt az agyam, hogy mégis mi lehet a háttérben, amiért ennyire ellentétes viselkedést produkál Jared, mert nem egyszer tűnt úgy, hogy ez az egész egy előjáték neki. Nem értettem, hogy miért ezt a módot választotta arra, hogy magához hódítsa a lányt, miközben legtöbbször csak taszította magától. Igen, érezhető volt, hogy van valami a háttérben, amit csak győzni kell kivárni.  

A levegő szikrázott közöttük. Sok jelenet olyan hangulatban telt, mint a vihar előtti csend pillanataiban, amikor minden lelassul és várja a villámot, a mennydörgést. Ami persze egyszer sem maradt el a könyvben. :) Mindkét főszereplő tett arról, hogy a közös jeleneteik élménydúsak legyenek az olvasónak. Naaaagyon szenvedélyesek. Nem gondoltam, hogy ezeket a pillanatokat meg tudja ismételni a Fall Away többi részében, de bizony Penelope Douglas sokak kedvencévé válik majd a kiszámíthatatlan megoldásaival. :)
A mellékszereplők közül Madoc, K.C. és Jaxon is megkapják történetüket a folytatásban, de már ebben a regényben felkeltik a figyelmet egyedi karakterükkel. 

Izgalmas, kiszámíthatatlan, van hogy romantikus a maga lehetetlen módján, de mindenek felett szenvedélyes és rengeteg letörölhetetlen vigyorral ajándékoz meg. Szóval igen, a részemről csaj ajánlani tudom!

A sorozat minden része tartogat valami különlegességet. Nem zárul függővéggel, de az írónő újra visszatér a 4. könyvben Jared és Tate párosához. Amivel tökéletesen kiegészíti a történetüket. Remélem, hogy nektek is sikerül majd elolvasni. 

A regény szinte biztosan szerepelni fog 2015 top 10-es listámon. :) 

Extra 

- Interjú Zora Bóttyikkal, a fordítóval, amelyet hosszúsága miatt új bejegyzés osztok meg veletek EZEN a linken érhetitek el. :)


Sőt Beleolvasó is található a regényből, amely egy kis ízelítőt ad a történet hangulatából. 

Eredeti cím: Bully
Sorozat: Fall Away 1. része
Műfaj: new adult
Kiadó: WOW
Megjelenés: 2015. május vége


Egy új kiadót üdözölhetünk Magyarországon: a WOW Kiadót, amely sokunk kedvence lesz, hiszen a Szivatás c. könyvhöz hasonlóan sok más sikeres new adult regénnyel ajándékoz meg bennünket magyar nyelven. Ezúttal a Blogturné Klub 5 bloggere mesél Penelope Douglas: Szivatás  c. könyvéről. Amelyből egy példényt a kiadónak köszönhetően ki is sorsolhatunk a blogturné végén.


05.27. Kristina blogja
05.31. KellyLupi olvas
06.02. Deszy könyvajánlója
06.04. Dreamworld



A könyvben, sőt az egész sorozatban fontos szerepe van a gyorsulási versenyeknek. Így a nyereményjátékot is erre a témára alapozva találtuk ki.
Minden állomáson egy-egy képet találtok majd a sorozatban szereplő kocsikról, valamint azokról egy csipet információt. A rafflecopter doboz megfelelő részébe kell beírnotok, hogy melyik gépkocsi gyártó különlegessége kap főszerepet azon a napon.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére az e-mailünkre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Gyártási évek: 1969-1970 és 2012-2013.


a Rafflecopter giveaway





0 comments: