Monday, September 07, 2015

Rachel Van Dyken: Egyetlen méreg

Fülszöveg:
Wes és Kiersten legjobb barátja, Gabe igazi balhés srác: egyik lányt fogyasztja a másik után, sötét haja és tetovált karja sem riaszt el senkit. Sőt.
Saylor igazi mintadiák: nagyszerű eredményei vannak, ösztöndíjat kap, kiválóan zongorázik, de valami mégis hiányzik az életéből – és a játékából.
A szenvedély.
Ők ketten egy zaklatott délutánon egy gyakorlóterembe futnak össze – szó szerint –, és bár elsőre taszítják egymást, hamar kiderül, hogy valami furcsa módon egy húron pendülnek.
Aztán egy napon Saylor önkéntes munkát vállal egy rehabilitációs intézetben. Az ápoltak közül kiragyog Hercegnő, a nyaktól lefelé bénult lány.
De mit keres ott Gabe minden nap? Mire Saylor választ talál a kérdésre, menthetetlenül belegabalyodik Gabe életébe. Vajon együtt sikerül megküzdeniük a múlt döntéseinek következményeivel?


A nyár és ősz találkozásánál volt szerencsém elolvasni a könyvet. Nem is tudom, hogy melyik időszak legjobbjaként említsem meg, mert tagadhatatlanul kimagasló helyezést ért el a nyáron olvasott könyveim közül, és bizony magasra emelte az elvárásaimat az őszi megjelenésekhez, hiszen rendkívül nagy hatásssal volt rám minden pillanatban. 
Kismillió olyan gondolatot oszt meg az írónő, ami hatással van az olvasóra. Tettre, cselekvésre késztet, reményt és megoldásokat mutat. Egyszerűen elérte azt, hogy többet akarjak, hogy új erőt gyűjtsek a céljaim eléréséhez. Ezt imádom az ilyen könyvekben, amellett, hogy rendkívül szórakoztat, ösztönöz is. Személytől függően, van akinek csak egy szerelmi történet, és az olyanoknak mint én, akik a szereplők bőrébe bújnak, egy újabb megélt álmot jelenthet. 

"Fahéjíze volt – kár, hogy allergiás voltam a fahéjra.
Még jó, hogy nem tört ki rajtam az anafilaxiás sokk
ettől a csóktól. Az baromi kínos lett volna."
Saylor

Az utóbbi időben kevés szabadidőm volt az olvasásra, meg nem is igazán kötöttek le az olvasmányaim, hiányzott a szikra. Az a szikra, amely újra lángra is lobbant, már az első fejezet olvasásakor. Rengeteg érzlmet hoz elő az olvasóban, néha kicsit megtépi a lelket, sokszor késztet mosolygásra, sőt vad vigyorgásra is, de az biztos, hogy egy-két könnycseppnek is szabad utat ad. Kell ennél több? Egy könyv, amely előcsalja az érzelmeket, letehetetlen!"A zene az életem – talán ezért is hagytam el olyan hosszú időre. Nem éreztem azt, hogy megérdemlem az életet – többé már nem. "
– Gabe H.

Wes és Kiersten története is hatással volt rám, tetszett is, de mégis Gabe és Saylor története igázott le teljes valómban. Biztosan nem csak a "jó időben, jó helyen" való olvasás az amiért ezt érzem, mert előtte és utána is olvastam hasonló történetet, de egyiknél sem éreztem azt a bizsergető érzést, mint amikor tudjuk, hogy bizony ez a könyv az igazi, amely a lelkünknek mesél, nem csak a képzeletünket nyitja meg.


"Látni, ahogy a legjobb barátod a pokol tüzén kínlódik?
Nem szívesen töltöm így a szerda délelőttömet.
Milyen igazából padlót fogni? Néha valóban az kell,
hogy a fejed nagyot koppanjon a földön, hogy rájöjj:
innen az út nem lefelé, hanem felfelé vezet."
- Wes

Az Egyetlen sorozat második része, persze ennek ellenére olvasható önálló regényként is, de az igazi élményt csak akkor garantálom, ha sorrendben olvassátok. Mert Sayloron kívül már mindenkit megismertünk az első részben, ráadásul Wes és Kiersten is elég sokszor feltűnik, így nem árt megismerni azt a történetet is, hogy Gabe miért kezdett megváltozni a Wes-szel történtek hatására.

Saylor karakterében szerintem nem sokan találnak majd hibát, annyira jól építette fel a személyiségét az írónő. Racionálisan irracionális. :D Tudjátok, mikor a hormonok elkezdenek játszani az emberlánya fejével, akkor néha tesz olyan dolgokat, amiket különben meg nem szokott. Hát ezt képzeljétek el, hogy néha ugyan tesz és gondol megmagyarázhatatlan dolgokat, de meg lehet érteni, hiszen egy olyan pasi iránti vonzalmat, mint Gabe, nem igazán lehet könnyen feldolgozni, pláne nem irányítani. Kedves, szoralgmas, odaadó és jószívű. Szeret távol lenni a szociális élettől, amit kifejezetten kedveltem és meg is értettem vele kapcsolatban, hiszen ebben magamra ismertem. 
Igen, biztosan van abban valami, hogy azok a karakterek közelebb állnak hozzánk, akikben találunk közös hasonlóságot.

Említettem, hogy utálom a könnyeket?
Nyíl a szívbe… vér, vér, sok-sok vér.
- Gabe

Gabe a legtöbb olvasó kedvenc könyves álompasija lesz. (Az enyém az lett, nagyon gyorsan!) Mert tökéletessége nem abban nyilvánul meg, hogy minden cselekedete elvárt, megfontolt. Dehogy, a történet haladtával egyre kiszámíthatatlanabb, és ez benne a legnagyobb vonzerő, mikor hibázik is, mi megbocsátunk neki, mert egyszerűen megérdemli, annyi mindenen ment és megy keresztül, hogy várjuk mikor lép a helyes ösvényre. Szurkolunk neki, vele együtt szomorkodunk és örülönk.
Gabe és Saylor annyira tökéletesek együtt, mint Wes és Kiersten. :)A hazánkban is nagy sikert aratott Egyetlen sorozat második része jelenik meg 2015. szeptember 14-én az Athenaeum Kiadó gondozásában, Egyetlen méreg címmel Rachel Van Dyken tollából. A Blogturnésok tíz bloggere válallkozott arra, hogy Wes legjobb barátja, a balhés Gabe történetét véleményezze nektek. Érdemes követni a turnét, mert a különböző értékelések és érdekességek mellett a kedves olvasóknak a játék helyes megfejtéséért cserébe esélyük nyílik megnyerni a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában.
09.07 Kristina blogja
09.09 Dreamworld
09.11 CBooks
09.13 Könyvszeretet
09.14 MFKata gondolatai
09.15 Zakkant olvas


Minden állomáson találtok egy YouTube videót, egy-egy fülbemászó zongorajátékkal. Írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a videókon szereplő művek SZERZŐinek nevét.

A kisorsolt nyertesnek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az értesítő levélre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz, ezt kérjük vegyétek figyelembe.
a Rafflecopter giveaway

No comments:

Post a Comment