Szavazz Katnissre!!!

, by Kristina

 
Teljes név: Katniss Everdeen
Becenév: Catnip
Főszereplő: Suzanne Collins - Éhezők viadala trilógia
Születési hely: Panem, 12 Körzet, Perem
Életkor: 16 év

  Katniss Everdeen a fekete hajú, olajbarna bőrű, szürke szemű 16 éves lány, a Tizenkettes körzetből, Panem országából. Az Éhezők viadala trilógia HŐSNŐJE. Az Éhezők viadala játékosa.
   Egy olyan világban, amelyben Katniss él, muszáj erősnek lenni. Túl kell élni. És Ő képes rá.


„Különben sem szoktam soha feladni harc nélkül, még akkor sem, ha a dolgok teljesen reménytelennek tűnnek.


   Erős jellem, elszánt, kitartó, céltudatos, intelligens, szerethető karakter, akinek van tartása. Nem botlik meg az életben elé kerülő akadályokban. Küzd, harcol a túlélésért, a barátaiért, a testvéréért és a saját életéért. Komoly, keveset mosolyog, nincs neki miért, de tud boldog lenni, a pillanatnak élni. Kevés karakter van megajándékozva azzal a tulajdonsággal, hogy a szarkazmusával kuncogásra késztessen, nos Ő még erre is képes volt nem egyszer a nehéz pillanatok ellenére is.

„Muszáj elviccelni a dolgot, mert különben csak a rettegés marad.



   11 éves korában elvesztette édesapját egy bányarobbanásban, édesanyja összeomlott, a testvére Prim, aki még csak 8 éves volt akkor, már csak rá számított olyan időkben, amikor nehezen juthattak élelemhez, amikor két kézzel kellett megszerezni az ételt. Nem volt ki segítsen rajtuk.
    Egy olyan korban, amikor tilos a vadászat, amikor a körzetek ahol élnek el vannak zárva egymástól, az életet, vagyis a táplálékot adó erdőtől is szögesdrótkerítéssel zárják el őket.

    Íjász édesapja megtanította neki, hogyan kell lőni és hogyan kell kiszökni. Él a lehetőséggel, amikor szüksége van rá, mert nem csak a saját élete fontos neki, hanem, hogy Prim jobb életet éljen, ne éhezzen és ezért az életét is kockáztatja minden áldott nap, amikor kiszökik a Tizenkettes körzet kerítésein kívülre és vadászik. Már 5 éve. 
    Önkéntesen jelentkezik Prim helyett a viadalra. Tudja, hogy ez olyan, mintha aláírta volna a végítéletét, de ő az a személy, aki feláldozza magát másokért.

„Egyszer egy fa lombjában rejtőztem zsákmányra lesve, mozdulatlanul várakoztam , hátha arra téved egy vad, de elbóbiskoltam, és három méter magasról a hátamra zuhantam. Az ütközés kipréselte a tüdőmből a levegőt, és a földön fetrengve levegő után kapkodtam.

Most is valami ilyesmit érzek, elfelejtek levegőt venni, képtelen vagyok megszólalni, letaglózva állok, ahogyan Prim neve visszhangzik a fejemben.”

   Igaz barátja Gale-nek és később Peetának is. Majd az egész Panem lakosságának egy iránymutatója. Ilyen szerepet nem tölthet be akárki. Neki megvan hozzá a tehetsége. 
Nem legyőzhetetlen, ő egy túlélő.
    Ember, hibákkal és tévedésekkel. Ugyan úgy neki is van lehetősége változásra. 
    Részt vesz Peetával  a Viadalon, ahol mind a ketten a 12-es körzetet képviselik. 24 kiválasztottból csak egy ember élte eddig túl. Kattnis túljár mindenki eszén, és nagy meglepetés vár ránk a könyv végén.

Miért legyen Ő 2012 Hősnője?


   Egy igazi viadalon neki van a legtöbb esélye arra, hogy nyerjen, mert ügyes, feltalálja magát, erős. Nem plázacica, nem kétszínű, nem a külsőség számít neki, hogy hogyan néz ki, hanem, hogy milyen ember vagy legbelül, mennyire kitartó.
   Akik már olvasták a könyvet biztosan egyetértenek velem mindenben, nem csak azért írom le, mert játszunk. Nem.
    Kevés olyan karakter van az ifjúsági könyvekben, aki ennyire megérintett, mint Katniss. Tetszett, hogy olyan, mint Én, és mint sok más hozzám hasonló, akik nem szeretik feladni. Ha nem működik az A terv, akkor ott van a B. 
   Szereti a természetet, az erdőt, és megbecsüli mindazt, amit az erdő nyújt neki. Ha egyszer barátságot köt, akkor a végsőkig kitart és még azon is túl. 

Kedvenc részlet a könyvből: 

„– Mit gondolsz? – suttogom Peetának. – A tűzről? 
– Letépem rólad a köpenyt, ha te is leszeded az enyémet – feleli Peeta összeszorított foggal. 
– Áll az alku – vágom rá. Ha elég gyorsan sikerül levetnünk a ruhát, megúszhatjuk súlyosabb égési sérülések nélkül. Azért így is elég rossz a helyzet. Mindegy, milyen állapotban leszünk, részt kell vennünk a viadalon. 
– Megígértük Haymitchnek, hogy pontosan követjük az utasításokat, de kizártnak tartom, hogy felmerült benne, hogy lángoló ruhában fogunk furikázni a városban. 
– Különben is, hol van Haymitch? Nem kellene itt lennie, hogy megvédjen bennünket ezektől az őrült ötletektől? – kérdezi Peeta. 
– Ennyi alkohollal a vérében talán jobb is, hogy nincs nyílt láng közelében – jegyzem meg.”



Sok szerencsét, és sose hagyjon el bennetek a remény!
Katnissre szavazhatsz november 1. és 2. között! :)



13 comments:

wilwaren said...

Hát persze, hogy Katniss kapta a szavazatom, nem is kérdés. Amíg össze nem kerül az én lányommal, addig meg is kapja! :D
wilwaren

1. forduló

Nevem: Melczner Kinga
Becenevem: Libricica
Követlek: Twitter, FB, blog
Miért szavaztam rá?
Azért, mert szerintem ő egy igazi hősnő. Kedvelem a karakterét.

Magnolia said...

Szerintem nem is kérdés, hogy miért is szavaztam rá :))) sokkal szimpatikusabb nekem, mint a másik jelölt :D

Betty said...

Betty
becenév: Galatea
Fb-n követlek
AZért Katniss, mert érdekesebbnek találom a karakterét.

Katnissra szavaztam mert imádom az Éhezők Viadala trilógiát. Szerintem ő a legtökösebb YA hősnő.

Elhaym said...

Nevem: Elhaym (Erzsi)
Becenevem: Elly
Követlek: FB, blog

Azért szavaztam Katnissra, mert csak őt ismerem. :)

Kristina said...

Betty megkaptam emailben, hogy Katniss-re szavaztál, nem értem, hogy blogon miért nem mutatja ki, de gondoltam jelzem, hogy felírtalak. :)

Követő lettem:)
Nálam Rose miatt lett VA az egyik alap sorozatom, kb minden évben újraolvasom. Néha sírok rajta mint egy óvodás, máskor meg nevetek:)
Rose kitartása és küzdeni tudása irigylésre méltó ezért szavaztam rá.

Nikaa * said...

Egyértelműen Katniss.:) Az Éhezők viadala a kedvencem, és imádom Katniss-t, ő az első szereplő, akivel azonosulni tudok. HAJRÁ KATNISS♥

Anonymous said...

Katniss-re szavaztam.
Mert?
mert sosem hagy el a remény

Unknown said...

Katnissssssd¡¡!!!!!!

Unknown said...

Én is xD.... de biztos a többi idegesítő, pletykafészek és csak a bevàsàrlòközpontban tud életben maradni

Unknown said...

Nevem: Natasha Huntergirl
Becenevem: Natasha
Kővetlek: blog

Katniss, mert ki màs? Csak ő lehet győztes.


(így kellet szavazni?)