Colleen Hoover: Reménytelen - Hopeless

, by Kristina

Fülszöveg
Készen állsz a reménytelen igazságra? Vagy szívesebben hiszel a hazugságoknak?
Colleen Hoover, a közkedvelt bestseller-író lebilincselő történettel tér vissza. Ez a szenvedélyes, magával ragadó románc két, szörnyű múltat cipelő fiatalról szól, akik az élet, a szerelem és a bizalom útvesztőjében bolyongva együtt ismerik meg az igazság gyógyító erejét.

A koránt sem szent Sky végzős középiskolásként találkozik Dean Holderrel – egy sráccal, aki nagy nőcsábász hírében áll. A fiú már a legelső találkozás alkalmával rabul ejti a szívét, ugyanakkor félelmet is kelt benne. A múltjára emlékezteti Sky-t, aki hosszú időn át próbálta eltemetni magában a történteket. Eldönti, hogy távol tartja magát a fiútól, de annak kitartása és ellenállhatatlan mosolya hamar semmivé foszlatja az elhatározását. Dean azonban maga is nyomasztó emlékeket őrizget. Amikor ezekről tudomást szerez, az visszavonhatatlanul megváltoztatja Sky-t, talán örökre szétrombolva lelkében a bizalom érzését.
A múlt mindkettőjükön mély sebeket ejtett, melyek csak akkor gyógyulhatnak be, ha bátran szembe tudnak nézni a történtekkel. Az őszinteség az egyetlen út, hogy végre szabadon, korlátok nélkül éljenek és szeressenek. A Reménytelen egy olyan regény, amitől eláll a lélegzeted. Elvarázsol, magával ragad, transzba ejt. Készülj fel, hogy újra átéld az első szerelmet…

Megvásárolhatod ezen a linken puhaborítós és keménytáblás változatban. 

"– Olyan, mintha veled ez az első pillanatban megtörtént volna. Minden olyan természetes közöttünk. Mintha mindez régen már a miénk lett volna, és most csak visszakaptuk. Mintha azért kellene lassítanunk, hogy újra megismerkedjünk. Ez fura, nem?" - Sky

A történetről (vagyis az elejéről)

Sky magántanuló volt ezidáig, a nevelőanyjával Karennel olyan életet élnek, amiben nincs hely a kábel tv-nek, az internetnek, telefonnak... A csaj még azt sem tudja, hogy minek a rövidítése a LOL.:) A szomszédlány, Six a legjobb barátnője, kedvenc időtöltésük, hogy fiúkat csempésznek a szobájukba csókolózásra, majd kibeszélik őket éjjelente fagyi és klasszikus filmek mellett. Sky végül beíratkozik az állami gimibe, miközben kiderül, hogy Six egy csereprogramnak köszönhetően Olaszországba megy tanulni egy évre. Mindkettejüknek nehéz, hiszen Sky a legjobb barátnője nélkül kell megbírkózzon a vad gimisek hadával.
Szerencsére Sky mégsem marad magára, mert Breckin a meleg (és imádnivaló) srác szövetséget ajánl neki. Idézem a srácot: "(...)iskola fölötti hatalom átvételét célzó kétszemélyes szövetség gonosz tervét." ajánlja fel neki. (A két lökött megtalálja egymást.- Írtam a jegyzetfüzetembe az első találkozásuknál. :D) Sky első napjait tényleg próbálják megnehezíteni a gimiben, de szerencsére a csaj annyira szarkasztikus, hogy lepergett róla minden, én meg annál többet gurultam a nevetéstől. ;)


"Elképesztő, mit tesz egy régóta hallani vágyott hang az ember szívével. Összesen öt szavába került, hogy kiugorjon a helyéről, darabokra törjön, összeforrjon, visszamásszon, aztán pedig olyan helyzetben várakozzon, mintha arra lenne kíváncsi, hogyan kell tovább verni."

Dean Holder az iskola feketebáránya, szintén a legrosszabb pletykák egyik áldozata, amelyekkel természetesen ő mit sem törődik. Első találkozásuk elég érdekesre sikeredik, a második sorscserű, de több kínos jelenettel tarkított, és utána már minden közös jelenetük érzelmektől vibráló,  valamint kiszámíthatatlan és emlékezetes.

A szereplőkről

Sky karakteréről már az elején megállapítottam, hogy igazán belevaló csaj és ahogyan haladt a történet egyre jobban kibontakozott a személyisége, úgy vált a szememben felelősségteljessé, bátorrá, de ami a legfontosabb: emberivé. Sky mondja magáról: "engem a kreatív írás érdekel, hogy egész nap melegítőnadrágban, fagyit zabálva koptathassam a billentyűzetet.
Imád futni, és tényleg rengeteg lefutott kilómétert tett meg a könyvben. Arra pedig, hogy miért szereti ezt a sportot, íme egy idézet: "Ezt a részt szeretem a legjobban az egészben. Amikor tudom, hogy minden egyes porcikám csak a következő lépésre koncentrál, semmi másra." Ez volt az egyik olyan pillanat amikor azonosultam a karakterével, mert valljuk be, a legtöbben azért olvasunk, hogy egy kicsit elbújjunk a valóság elől, míg Sky-nak mindezt a futás biztosítja.
Dean Holderről amit tudni kell: szerintem Travis Maddox bizony méltó ellenfélre talált ez alkalommal. Elárulom, hogy a kedvenc könyves pasim Dean Holder! :) A srác indulatos, ugyanakkor képes a szívét Sky lába elé helyezni. Összetett karakter, bonyolult lelkivilággal. 

Imádtam Sky szarkasztikus humorát, Holder őszinteségét, frissítő érzés, amikor ilyen karakterek kapnak egy könyvben főszerepet.

Egyik kedvenc Sky és Holder pillanatom: 
"A könyökére tápászkodva bámul le rám, de én továbbra is a csillagokat figyelem. Túl közel van ahhoz, hogy vissza merjek nézni rá. Az akadozó szívverésem alapján pedig úgyis mindjárt elpatkolok infarktusban. Fogalmam sem volt róla, hogy az a fránya vágyakozás szó szerint megviseli az ember szívét. Komolyan mondom, durvább, mint a futás!"

Beckin a meleg, mormon srác volt a kedvenc mellékszereplőm, nem csak mert sokszor mosolyt csalt az arcomra, de azért is mert Sky és Holder őszinte barátjává is vált. Egy kis idézet róla: "Breckin álma, hogy a New York-i Broadway ünnepelt sztárja legyen. Saját bevallása szerint viszont csapnivaló énekes és színész, szóval megpróbál leszállni a földre, és inkább a közgázra jelentkezik."

A könyv és Én

Vannak történetek, amelyek akkora hatással vannak rám, hogy szavakkal nem is lehet tökéletesen kifejezni a csodálatot, a boldogságot, sőt a nyugalmat amit éreztem, miközben a könyv lapjai között léteztem. A Hopeless is egy ilyen, amiről beszélni és amit ajánlani kell.


Az egyik reklámszöveg, amire felfigyeltem majdnem egy évvel ezelőtt a horvát borítón így szólt: A legszebb első csók az első csókok történelmében. És igaz, tényleg a legszebb első csókról olvashattam. :)

Tavaly júliusban volt szerencsém először horvátul olvasni a könyvet, utána még hetekig olyan hatás alatt voltam, hogy egy épkézláb mondatot sem tudtam róla összeszedni, miközben 2013 legjobb könyvének tartottam. Majd miután ősszel megtudtam, hogy megvették a magyar jogait, ráadásul lehetőségem lesz a blogturné keretén belül írni róla, úgy döntöttem, hogy a magyar újraolvasás tökéletes lesz arra, hogy végre ajánljam az olvasóimnak. Mert higgyétek el, ez a könyv KIHAGYHATATLAN.
Sokszor azon vettem észre magam, hogy vadul mosolygok, néha felgyorsult a szívverésem, vagy épp elszorult a torkom. Megnevettettet, megdöbbentett, elgondolkodtatott, rajongóvá tett az elejétől kezdve.
Sokszor nevettem hangosan Sky idétlenkedésén, mondjuk amikor Holdernek nemet mond, miközben a belső hangja igen-eket sikoltozik. Sőt még az én arcom is vörös lett Sky egyik félreküldött sms-e miatt. Megszámlálhatatlan jelenet van, amiért az olvasó szórakozhat.
 Nem csak móka és nevetés a könyv, és pontosan ez miatt rajonganak érte sokan, mert rengeteg érzelmi kavalkád lesz urrá az olvasókon.


Remélem, hogy az idézetek alapján is látjátok, hogy milyen a stílusa a könyvnek. A könnyed, szarkasztikus humor keveredik a kőkemény valósággal.

Extra: Miért lett folytatása?


Amit fontos tudni, hogy a Reménytlen nem függővéges, így nem kell tartani semmilyen pániktól a második rész miatt. A folytatás Holder szemszögből mutat be pár jelenetet, valamint Holder múltját meséli el.



Holdernek még sok mondanivalója van és az okokat, hogy miért is kellene kiadni az ő könyvét is, "megírta" egy hosszabb levélben Colleen Hoover írónőnek. :D

Amint látjátok tavaly februárban elég vicces módon osztotta meg az írnónő, hogy érkezik kedvencünk szemszögéből is a Hopeless története. Angolul itt olvasható el a levélke.

A levelet végül nem fordítottam le extraként, mert túl spoileresnek érzem még most hogy a Reménytelent sem olvastátok sokat. De megjelenés után pár hónappal, amint lesz egy kis időm akkor külön bejegyzésben megmutatom nektek mely okokat sorolta fel Holder.


Blogturné állomások


04. 14. Angelika Blogja
04.16. - Kristina blogja
04.18. - Media Addict
04.20. - Dreamworld
04.22. - Kelly & Lupi olvas
04.24. - Deszy könyvajánlója
04.26. - Nem harap a…
04.28. - Szilvamag olvas
04.30. - MFKata gondolatai

 


Nyereményjáték

A Könyvmolyképző Kiadónak hála a játék ezúttal sem marad el! Minden blogbejegyzésben megosztunk egy-egy, reményhez kapcsolódó idézetet. A Ti dolgotok, hogy kitaláljátok, mely könyvekből származnak ezek a mondatok. (A postázás csak Magyarország területén érvényes!)

"A szerelem összeköt. A félelem elválaszt. A remény összehoz."

2 comments:

flora.temesi said...

Szia,
Már lefordítottad a levelet?Tudok angolul,de annyira nem tud élvezetes lenni számomra,h ha fordítanom kell nem csak "olvasnom".: )
Köszi,Flo.

Cukorgalamb said...

A jellemzés szerint ez egy nagyon jó könyv, ismét jók voltak az előrejelzéseim. Egy dolgot csak nem értek. Reménytelen???? Miért ez a címeeeee?