Raine Miller: Meztelenül

, by Kristina

Fülszöveg:
Brynne Bennett, a Londoni Egyetem ösztöndíjas amerikai hallgatója jó kislány módjára éldegél Londonban. Próbálja rendbe tenni kisiklott életét, keményen tanul, részmunkaidőben pedig fotómodellkedik. Egy nap Ethan Blackstone, a sikeres angol üzletember megveszi a lány aktképét, és rögvest magának akarja Brynne-t – vágyait gátlástalanul a tudtára adja, nem ismeri azt a szót, „nem”. Domináns természete magával ragadja, foglyul ejti Brynne-t, holott ő még egyre múltjának démonai elől menekülne. Titokzatosság lappang a kapcsolatukban, és hatalmas rejtélyek bújnak meg a háttérben. Vajon megszabadíthatja-e Ethan a múltja terhétől Brynne-t? És hagyja-e Brynne, hogy ezt megtegye, mielőtt az újra felszínre törő múlt szelleme végleg elpusztítaná egy szép jövő esélyét? 


„Ez a kép mindent megváltoztatott. Más ember lettem, ahogy ránéztem, és vissza se tudtam változni többé, főleg miután találkoztunk az utcán azon az éjjelen. Az egész világ megváltozott körülöttem egy fénykép miatt. Egy gyönyörű amerikai lány fényképe miatt.” – Ethan Blackstone


Szóval előre szeretném leszögezni, hogy ez egy teljesen szubjektív vélemény.

Ami annyit jelent, hogy:

- attól, hogy nekem nem igazán jött be a könyv, neked kedves olvasóm még lehet, hogy tetszeni fog

- hangulatom lehet nem volt a legjobb, amikor elkezdtem olvasni, de ezzel úgy vagyok, hogy ha könyv jó lett volna, akkor a hangulatom is vele együtt javult volna

- spoilerveszély, 18+-os karika érvényes a továbbiakra. Ahol meglátjátok a * csillagot, akkor azt a részt kijelöléssel olvassátok, mert igyekeztem elrejteni a spoilereket és trágár szavakat, hogy senki ne szaladjon bele véletlen.


Szóval tovább olvasni a következő sorokat csak saját felelősségre:

   A könyv rövidsége miatt döntöttem úgy, hogy az éjjeli órák ellenére, elkezdem és egy kis esti mesének talán jó lesz. Még szerencse, hogy a lakótársam hazautazott hétvégére, különben a röhögőgörcs, ami elkapott olvasás közben biztosan felriasztotta volna legszebb álmaiból is.
   A tanulás mellett azért szakítottam rá egy kis időt, mert a blog olvasói közül elég sokan részesítik előnyben az erotikus romantikát, vagy legalább is a keresőszavak alapján ezt szűrtem le. 

A történetről röviden (Spoiler veszély!):
  Az egyik kiállításon Brynne akt képét megvásárolja Ethan, aki nem más, mint egy nagy biztonsági cég feje. A szakmában hírneve van, hiszen feltűnt már a királynő oldalán, miniszterek mellett, stb, stb.
   A buli után Ethan felajánlja Brynnek, hogy hazafuvarozza, mert nem szeretné, hogy valami baj érje. Elkezdődik a macska egér játék, a pasi nagyon birtokló, a csajnak ez nem tetszik, kivéve, ha a szexben uralkodik felette. Szex szexet követ, viszont szerelmeskedés egyszer sem volt. 
   *Az első együtt töltött éjszakán a csajnak előjönnek a rossz emlékek a múltból és sikoltozva ébred fel. Az pontosan nem derül ki, hogy mi is történt vele évekkel ezelőtt, de utalások arra vannak, hogy erőszak áldozata lehetett. Ezért a Brynne soha nem aludhat másnál, csak a saját kis ágyikójában, (ez mondjuk elég nyakatekert magyarázatnak tűnt, hiszen akkor eleve a szextől is irtóznia kellene...). 
   A pszichológus akihez jár, kiírja neki a gyógyszert, amitől majd végig alhatja az éjszakát, de ugyebár, ha a pasi éjszaka megkívánja ő azonnal éber lesz, lényegtelen, hogy be van gyógyszerezve *szemforgatás*. Egy-két irodai hancúr is be lett iktatva, de attól még egy átlagos történet maradt, és inkább csak simán erotikus, mint romantikus. *

   Lényegében a cselekmény végig csavar mentes. A mellékszereplők könnyen felejthetők, a főszereplők pedig jellemtelenek. A vége, pedig természetesen függővég...
   Egyáltalán nem voltam szomorú, amikor vége lett, inkább boldog voltam, hogy végre mehetek aludni, nem lettem rajongó, amit sajnálok, mert szeretek rajongani, de ma kifejezetten belém szállt a könyvtől a kisördög.

  Mi zavart leginkább a párbeszédekben?
Főleg a vulgáris, durva, trágár  szavak, a sok felszínesség. Félre ne értsen senki, nem attól botránkoztam meg, messze álljon tőlem, de szerintem nagyon felesleges volt már a legtöbb esetben, néha a *baszni*, vagy a *geci* kifejezés. Már bocs, de ezeket lehet ám szebben is kifejezni, és attól még az értelme ugyan az marad... De még ha ezeket is használják, tőlem ugyan lehet, de akkor a szövegkörnyezet legyen hozzáillő. Itt inkább kirívó és durva, de egyáltalán nem szórakoztató.
   Különben is, hogy hogy Banks, vagy L. Leigh könyvei nem lesznek ennyire közönségesek, attól, mégis erotikusa, csak tudják, hogy mit illik és mit nem., vagyis, hogy mikor és kinél.
   A párbeszédekre azért van szükség, hogy a szereplők kommunikáljanak egymással. Ugye jól tudom? Hát ebben az esetben az tökélyre lett fejlesztve, hogy beszéltek, de nem mondtak semmit. Nem ismertük meg őket, de még a közöttük kialakult állítólagos vonzalmat sem éreztem át. 

Részletek a jegyzetfüzetemből (azaz, egy kis pro, de leginkább kontra, idézetekkel megspékelve):

- A könyv rövidsége megdöbbentő, miért nem adják ki egyben a történetet. Ennyire pénzéhes a társadalom? 

- A karakterek személytelenek, attól, hogy rájuk aggatunk pár jelzőt, még nem válik a részükké. Valamivel bizonyítani is kell az állításokat. 

A végére már minden kiakasztott szinte. Ne röhögjetek, de a következőn nagyon kiakadtam, idézem is magam:
- Csappant a pasi férfiassága a szememben. Utálom az sms rövidítéseket, pláne ha azokat egy 32 éves pasi használja. Brrr... Nekem senki ne írja azt hogy "naon", főleg ha ott lent állítólag nagyon férfias valami van a gatyájában.

- Miért? Miért ájul el egy csaj már az első csóktól? Mi a fenétől lesz belőle botladozó, rongylábú, elalélt bige? De akkor is életem leg hangulatrontóbb vetkőzős jelenete ez volt:
A fehér ingét is rádobtam a levetett ruhák egyre növekvő kupacára. Megláttam meztelen mellkasát, és majdnem elbőgtem magam. Ethan feszes volt, izmai és kockás hasa a legerotikusabb látvánnyá olvadtak össze, amit férfin valaha is megpillantottam.”
Kitaláltátok, hogy miért volt ez az első rész, amikor már kínomban nevettem? Hát a bőgéstől. Kisanyám, ha neked ez jut eszedbe ilyen alakalommal, akkor meg is értem, hogy pszichiáterre van szükséged.

- Tök romantikus vagy hapsikám, ettől aztán biztosan sokan lesznek szerelmesek a karakteredbe, (a 18 plusz miatt csak kijelöléssel olvasható):
*„– Nem maradok itt éjszakára, Ethan. Ígérd meg, hogy utána hazaviszel.
Felnyalábolt, és elindult velem kifelé a szobából.
– Azt akarom, hogy velem maradj. Egyszer te nem vagy nekem elég – te nem. – Berúgott egy ajtót, és becipelt a hálószobába. Arca vadnak és elszántnak tűnt.
Előbb megbaszlak, aztán lassítunk. Add nekem ezt az éjszakát. Leljük örömünk egymásban, szépséges Brynne! – Az arcomba hajolt. – Kérlek!”*


A szereplőkről:
Ethan Blackstone
A nevén kívül nem tetszik benne semmi. 
Szerintem egy pasi nem akkor macsó, ha durván beszél, vagy ha már beteges szinten viselkedik birtoklóan. Szóval, mivel leginkább azt az arcát mutatta meg, ahol trágár, birtokló és egy 17 éves hormonzavaros tapizós fiú szexéhségével rendelkezik, nem igazán tudtam összekötni azzal a személlyel, aki kellene, hogy legyen. 
Egy világhírű, jól működő biztonsági cég feje, hát nehéz elképzelni ebben a pozícióban...
Én egy nagy biztonsági cég főnökét így képzelném el: legyen hűvös, profi, a beszédstílusa kiemelkedően jó, válogatott szókinccsel, főleg ha már a királynő, meg a mittomén milyen minisztereket védelmét biztosítja 32 évesen. . . 

Az első jelenet, amin mosolyogtam, csak azért idézem: 

"I groaned into the phone. “You are killing me here, Ethan.” 
“No,” he chuckled softly, “we’ve already established that I’m not a serial killer, remember?” 
“So you claim, Mr. Blackstone, but know that if you do kill me, you’ll be number one on the suspect list.” 
He laughed at that and the sound of him made me smile. “So you’ve been talking about me to your friends then?” 
“Maybe I keep a secret diary and wrote about you. The cops will find it when they search my flat for clues.” 
“Miss Bennett has quite the flair for the dramatic. Did she take acting lessons in school?” 
“No. She just watched a lot of episodes of CSI.”


Felmordultam: 
– Megölsz engem, Ethan! 
– Dehogy! – kuncogott lágyan. – Hiszen a múltkor már leszögeztem, hogy nem vagyok sorozatgyilkos, emlékszel? 
– Ön legalábbis ezt állítja, Mr. Blackstone, de azt tudja-e, hogy ha mégis megölne, maga lenne az első a gyanúsítottak listáján? 
Ez tetszett neki, és a nevetése mosolyra fakasztott. 
– Ezek szerint meséltél rólam a barátaidnak? 
– Az is lehet, hogy titkos naplót vezetek, és leírtalak benne. A zsaruk majd megtalálják, amikor a lakásomon kutatnak nyomok után. 
– Miss Bennett, ön igazán ügyes drámai hősnő. Vajon iskolás korában színjátszó szakkörbe járt? 
– Nem. Csak sok részt láttam a Helyszínelőkből."


Brynne Bennett
  Brynne amerikai, a szülei elváltak tizennégy éves korában, a Londoni Egyetem restaurátor szakán tanul, végzős a mesterképzésen. Emellett modellkedéssel is foglalkozik, a legjobb barátjának Bennek, a fényképésznek köszönhetően. 
   Ha jól számolom a csaj 24 éves (én meg 23, elméletileg ez miatt jobban meg kellett volna értenem a karakterét). Történt vele a múltban egy szörnyű dolog, hogy pontosan mi, az nem derül ki végig, de gyanítani lehet, hogy *erőszak áldozata volt, méghozzá egy amerikai szenátor fia is benne lehetett az ügyben.
   Szóval a csaj tartogat még nekünk meglepetéseket, de eddig sajnos semmi nagy alakítást nem mutatott. Azon kívül, hogy próbálja magát jó kislánynak feltüntetni, de szerintem nem igazán megy neki. Először is, ott vannak az akt képek, tudom én hogy művészet, meg minden, de azért annyira ártatlan nem lehet valaki, ha egy ilyen dolgot bevállal. Majd a másik dolog a kapcsolata Ethannel. Mert nem igazán volt szükség a pasi felől nagyobb ösztönzésre ami az ágyban izzós jelenet eljutásához kellett volna, hiszen a csaj elég gyorsan az ágyában kötött ki.

Bennyről a legjbb barátról csak annyit:
Szerintem nem lesz jó fej egy barát attól, hogy ilyeneket mond, mint:

*I snatched my hand from him and took another swig of Sheppy’s. “I am not talking about the last time I got laid, Ben. Boundaries much?” 
He gave me a patient look. “You definitely need an orgasm, darling.” 
I ignored his comment. “He’s just so—well I—he’s—the man is so fucking intense. His words, 
the stuff he does, the raised brow, those blue eyes—” I pointed my finger at my head like a gun and pulled the trigger. “I can’t think when he starts in with the commands.” I noticed Ben had pushed his plate away too. “You ready to go?” 
“Yeah. Let’s get your sexually-frustrated vagina home. Maybe you can have a date with your 
vibrator and that will help.”

Elkaptam a kezem, és még egyet kortyoltam az almaborból. 
– Nem fogok arról beszélgetni, hogy mikor keféltem utoljára. Talán baj? 
Türelemmel nézett rám. 
– Úgy nézem, sürgősen szükséged lenne egy orgazmusra, drágám. 
Eleresztettem a fülem mellett a megjegyzését. 
– Ez a pasas valahogy – hát – olyan rohadtul rámenős. Amit mond, amit csinál, a felhúzott szemöldök, az a kék szem. – Ujjamat, mint egy pisztolyt, a halántékomhoz szorítottam, és meghúztam a ravaszt. – Nem tudhatom, mikor kezd parancsokat osztogatni. – Észrevettem, hogy Benny is eltolta a tányérját. – Már mennél, ugye? 

– Ja. Vigyük haza a szexuálisan frusztrált vaginádat. Randizz a vibrátoroddal, talán az segít. *

Brynne apja, pedig  nagyon tisztelheti a lányát, ha így beszél róla (18+ kijelöléssel olvasd):
*"– Nagy seggfej maga, Blackstone. Arra szerződtettem, hogy megvédje a lányomat, nem arra, hogy megbassza. Az a lány megjárta a poklot, más se hiányzik neki, mint egy újabb szívtiprás. Ahogy beszél, abból az derül ki, hogy teljesen magába habarodott..."*

   Végül, ma délután elkezdtem olvasni angolul is, főleg azért mert kíváncsi voltam rá, hogy csak a történet ennyire fura és ízléstelen, vagy lappang azért itt más is.
  Először is, ami szemet szúrt, hogy molyon szinte egy jó kritikát sem olvastam a magyar kiadásról, a másik, meg hogy Goddreadsen 16.801 ember pontozási átlaga 4.12-re becsülte a könyvet. Akkor mi lehet a valódi probléma?
  A történet nem lett más attól, hogy két nyelven olvastam, továbbra sem tartom a legszebb szerelmi történetnek, főleg, hogy végig csak szex van, semmi szerelmeskedés, vagy egy apró lágy csók, meghitt érintés... 
   Nem mutogatok újjal, főleg, hogy én sem vagyok egy fordító zseni, DE ha már kiadunk valamit magyarul, pénzt kérünk érte, gyerekek akkor az legalább legyen minőségi munka. 



Kiadó: Ulpius ház
Megjelenés éve: 2013.
Eredeti cím: Naked
Sorozat: Blackstoneaffér 1. része

12 comments:

Gretty said...

Egészen nagyon hasonló Sylvia Day sorozatának sztorija is.
Micsoda véletlenek vannak. :)

Kristina said...

Tényleg van egy-két hasonlóság a kettő között, az egyik az, hogy mind a kettőbe bele tudtam kötni, a másik meg a szenvedés a főszereplők között, valamint a csajok előélete... Meg az egyik jelenetnél is beugrott a S.Day története, pedig igyekeztem azt is elfelejteni már. :D

Zsani said...

Minden szavaddal egyetértek! Én mondjuk nem mentem bele a szereplők kivesézésébe, mert nem akartam másokat kiábrándítani teljesen, így is elég negatív lett a bejegyzés... Az viszont biztos, hogy eddig ez az év legkiábrándítóbb könyve.
Amúgy a fordításnál lehet az is a baj, hogy pasi dolgozott rajta, és azért vannak mondatok, amit egy nő biztos nem úgy fordított volna le...

Kristina said...

A szereplőket ennyire én sem szoktam boncolgatni, de most nagyon dühös voltam a könyvre.
Igen és ez végig érződött is rajta, hogy nem nő fordította. Nem is tudom, eléggé kiábrándító, mintha dühös lett volna arra, hogy mit kapott a munkára. :D
Nincs nekem bajom azzal, hogy férfi a fordító, mert mondjuk ott van Robb Halálos sorozatát férfi fordítja és ő nagyon jó munkát végez, szóval azért ettől függetlenül lehet valamit jó fordítani.
Tény, hogy nagyon csalódtam, meg az a fura, hogy még a folytatás sem érdekel... Reménykedek abban, hogy ki sem adják... inkább törődnének a félbehagyott sorozatokkal. :/

Zsani said...

Persze, vannak jó férfi fordítók. Ezt nem tagadom! Csak itt, ahogy írtad is, érződött és elég szembeszökő volt. :)
Engem sem érdekel, hogy mi lesz velük... amúgy meg nyilván együtt maradnak a végére, és megoldják a problémát. Igaz én is zokon vettem volna a pasitól, hogy hazudott nekem...
Tudod mi döbbentett meg? Hogy ez a könyv vkinek bejön!!! Nem bírom felfogni: hogyan? :O
Azt hiszem ez egy kísérleti év lesz az erotikus műfajon belül. A paranormálisokra kevesebb energiát fordítanak emiatt. Pontosabban van kifogás, hogy mennyi könyvvel jönnek és készülnek...

Kristina said...

Mondjuk biztosan többen nem értették azt sem, hogy hogyan is tetszhetett az Ötven árnyalat nekünk, míg nekik nem.
Csak azért írom, hogy lásd ők is biztosan elég ferde szemmel nézhettek ránk, mint mi most azokra akiknek ez tetszik. :D Tudod, én elfogadnám, hogy valakinek tetszik, ha adna egy igazán jó indokot.
Mert ami általában jó egy erotikus könyvben, az itt igazán el van cseszve. Szex közben röhögőgörcsöt se kaptam még, de itt már szinte a földön fetrengtem a röhögéstől, Ethan beteges birtoklási vágya meg, leginkább azért taszított, mert nem értettem az okát.
Egyetlen gyengédségre sem emlékszem közöttük, ami talán megmagyarázta volna a szerelmet, vagy valami ahhoz hasonló kialakulóban lévő érzést közöttük. Semmi, és még pornónak sem lehet nevezni, mert nem sok fantázia volt a jelenetekben, vagy én olvastam túl sokszor Banks, és Leigh-t. :D

Zsani said...

Sose kötöttem bele senkibe, mert minden könyv emberfüggő: vagy tetszik vagy nem. Ezt elfogadom. De itt? Ez a könyv?
Története van ugyan, ami hiteltelen, mert elsősorban az én számomra semmilyen érzelmet nem közvetített.
Miller a sablonra ráhúzott egy lagymatag sztorit, ahol a karakterek kiforratlanok.
Most komolyan te beülnél egy tök idegen kocsijába? Bizalom? Mire is alapozzuk mindezt? Ethantől a falra tudtam volna mászni. A szex közöttük? Egy gyors numera, nem több, mintha nem volna többre idejük... Sem gyengédség, sem semmi más... ez nem kapcsolat! Ez egy vicc!

Kristina said...

1000%-osan egyet értek veled mindenben. :))))
Fenéket ülnék bele az autójába. A csajnak meg olyan előélete lehetett amitől futva kellene a pasitól menekülnie. Az egész könyv úgy ahogy van egy nagy ellentmondás.
A pasi klinikai eset, a csaj meg simán egy üres fejű tyúk.
A szexuális életük meg egy nagy vicc, gyors szex, és semmi érzelem. Na ettől aztán biz' volt mitől szerelembe esni. :D

Zsani said...

Pontosan! Ezért nem bírom felfogni, hogyan jöhet ez be vkinek?! :O :)

Annie said...

Uh ez a könyv pedig érdekelt. De most már inkább elkerülöm.
Kristina köszönöm az élménybeszámolódat, megvédted a pénztárcámat. :))

Anonymous said...

Csatlakozom Annie-hez, ez tényleg pénztárca kímélő véleménynyílvánítás volt. Pedig kíváncsi voltam rá.

Rena

Vii said...

Basszus régen ejtett könyv így pofára. Itt röhögök és mindjárt elbőgőm magam! XD

Egyébként szia! :)

Kérdem én, mi a .... volt ez?
Nem könyvet vettem csak ebookot, szerencsére, bár árban nincs különbség...
Első nekifutásra azt hittem, hogy valami részletet kaptam aztán persze hamar rájöttem, hogy nem. Meg kellett volna nyugodnom? Talán. De nem hittem, hogy ebből bármi jót ki lehet hozni. És nem is...
Teljesen egyet értek veled.
A stíluson egész hamar túltettem magam. De csak azon.
Az a tempó, amit diktált a nem létező cselekmény... hát én csak pislogtam és megkérdeztem, hogy tulajdonképpen akkor most történt valami vagy sem...
És nem történt szinte semmi.
Nem estem bele Ethan-be, még csak el sem tudtam képzelni rendesen a pasit. Brynne-vel képtelen voltam azonosulni, de még csak együtt érezni sem tudtam vele. Benny pedig nem lett a barátom. Hm... Talán az egyetlen szimpatikus karakter Neil volt. :D
De ez csak egy kis pozitívum a néhány tényleg mosolyogtató jeleneten mellett.
De ezektől függetlenül sem érzek semmiféle késztetést arra, hogy elolvassam a készülőben lévő folytatást a pasi szemszögéből.
De valahol ez megnyugtat, mert nem bővül a sorozatfüggőségem egy újabb példánnyal. :)
Nem tudom hány részesre tervezik, de ha többinek is ilyen terjedelme lesz, akkor nagyon nem kell törnie magát a kiadónak...