Stephanie Perkins: Lola és a szomszéd srác (BtK)

, by Kristina

Fülszöveg:
Lola Nolan, a szárnypróbálgató divattervező nem híve a divatkövetésnek. Ő jelmezeket alkot. Minél ütősebb a szerelése – minél sziporkázóbb, furább és vadabb –, annál jobb. De bármennyire hajmeresztő is a stílusa, Lola imádja a szüleit, tűzbe menne a barátnőjéért, és merész terveket szövöget a jövőről. Szóval minden tök tuti (a dögös rocker fiúját is beleértve), amíg vissza nem költöznek a környékre a rémes/utálatos Bell ikrek: Calliope és Cricket.
Miután Cricket – a tehetséges feltaláló –,ikernővére árnyékából kilépve, ismét része lesz Lola életének, a lány rákényszerül, hogy végre tudomásul vegye az érzéseket, amiket időtlen idők óta táplál a szomszéd srác iránt.


Megvásárolható a Könyvmolyképző Kiadónál 20% kedvezménnyel kartonált és keménytáblás változatban is.


A történetről és a szereplőkről


Lola
Lola minden napra új ruhát, parókát és ezzel új kinézetet tervez magának, minél színesebb és csillogóbb egy összeállítás, annál jobban illik hozzá. Tehetséges divattervező palánta és az önmagában is a különleges karaktere ösztönzően hat az olvasóra is. Mire ösztönöz? Hogy merjünk élni a vágyainknak, a tehetésgünknek, de főleg, hogy szabadon lehetünk egyediek.
A lányt két apuka neveli fel, Andy és Nathan, és nekik köszönhetően egy kicsivel még különlegesebb a történet, főleg mert igazán a talpára kell álljon annak a fiúnak, aki egy ennyire szeretett és védett lánnyal szeretne ismerkedni. ;)
Lolának nem mindig könnyű a családi élete, még annak ellenére sem, hogy Andy és Nathan szeretetben, biztonságban nevelték fel,... hiszen ott van az édesanyja, aki elhagyta őt, de mégis időről időre visszatér hozzájuk... 
 Pontosan ezért is van nehéz dolga Max-nek, a rocksztár jelölt fiúnak, mert eddig bizony nem sikerült a szülők szívébe lopnia magát, akármennyire is próbálkozott. Bevallom én sem kedveltem, már az első pillanattól sem, mert nem éreztem egyáltalán Lolához illőnek. Lola 17 éves, míg Max 22, és annak ellenére, hogy ez nem nagy korkülönbeség, mégis a könyvben nagyon érződött ez a pár év.


Lola mindennapjai egyre nyugodtabbak, mígnem újra vissza nem költöznek a régi szomszédok. A rettegett Bell ikreket (Calliope és Cricket) a történet elején, Lola leírása alapján szörnyű személyiségeknek képzeltem el. Nem is tévedhettem volna nagyobbat. Mégis megértem Lola érzéseit, hiszen a közös múltjukban sok minden történt. Amikor a boldog pillanatokat felváltja a megbántottság, az összetört szív bizony sokáig tud fájni...


Cricket a szomszéd srác, annak a Bell-nek a leszármazottja, akinek nevéhez fűződik a telefon feltalálása is. A srác maga is feltaláló, karaktere könnyen magába bolondítja az olvasót. Olyan kisugárzása van a srácnak, amitől azt szeretnénk, hogy a könyv minden egyes lapján jelen legyen, hogy minél több pillanatot tölthessünk el vele. 
Calliope a hírhedt másik Bell iker, jégkorcsolyázó tehetség, az olimpiai csapatba jutásért küzd, és az edzések miatt költöznek vissza újra a Loláék melletti házba.

Legnagyobb örömömre Anna és Étienne is kaptak szerepet Lola könyvében, és szerencsére nem csak pár sor erejéig. :) Lola és Anna egy moziban dolgoznak, Étienne pedig szerencsére sokszor (na jó, szinte mindig) Anna közelében van. Rengeteg mosolyt csaltak az arcomra, ebben a könyvben még jobban megszerettem a párosukat, a lapokból szinte sugárzik, hogy mennyire szerelmesek. 

Lindsey, a legjobb barátnő sem maradhat le a felsorolásomból, aki vérbeli nyomozónak tekinti magát. Nagyobb ellentétek nem is lehetnének Lolával, mégis hihetetlenül megértik egymást.

A könyv és Én

Az Anna és a francia csók hangulata elrepített Párizsba, míg a Lola és a szomszéd srác azt éreztette velem, hogy a szereplőkkel együtt San Francisco utcáit járom.
Hangulata könnyed, vidám, sőt vicces, szórakoztató, igazi young adult (ifjúsági) kincs, stílusa miatt könnyen bele lehet feledkezni Lola világába.
A jelen eseményei közben ismerjük meg a múltat is, Lola és a szomszéd srác történetét. 

Lola összetett karakter, aki az utolsó oldalakig okozott meglepetést, nem csak viselkedésével, de döntéseivel is.
Tetszett, ahogyan olvasáskor azt érezhettem, hogy az író nem csak egy történetet akar megosztani velem, ha az akarja, hogy átéljem. Lola világa sokszor vált életszerűvé, valósághűvé. Egyidőben szórakoztatott, tanított és motivált. 

Az Anna és a francia csók sorozat 2. része, de önálló kötetként is olvasható. Igaz, hogy az első rész szereplői is feltűnnek, de ez a könyv, nem az első rész folytatása. 


Extra

Lola öltözködési stílusát szerettem volna ezen a pár képen illusztrálni nektek. 
A lány, aki nem fél pizsamanadrághoz balettcipőt húzni, hozzá barna parókát zöldre színezett hajvéggel.  
Lola a lány, aki napsütéses napra sárga esőkabátot húz, és hozzá gumicsizmát, hogy ne rontsa el az összképet. Már az öltözködési stílusa is elárulja, hogy nem csak egyedi, de merész is.
A kötényes, rózsaszín pincérlány-ruháját, kétoldalt kontyba tekert, Miki egér fülére hasonlító frizurával egészíti ki.

Kiadó: Könyvmolyképző, 2014.
Eredeti cím: Lola and the Boy Next Door
Sorozat: Anna és a francia csók 2. része
Megjelenés: 2014. június 12.

Blogturné


A Blogturné klub 9 bloggere, május 26-tól minden másnap értékelések, extrák segítségével mutatja be az olvasóknak Stephanie Perkins legújabb magyarul megjelenő történetét.

A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően a blogturné végén 3 példány Lola és a szomszéd srác könyvet sorsolunk ki a játékosok között. 





05. 26. Angelika blogja
05. 26. Kristina blogja
05. 30. Kelly & Lupi olvas
06. 01. Dreamworld
06. 03. Deszy könyvajánlója
06. 05. MFKata olvasmányai
06. 07. Media Addict
06. 09. Nem harap a...
06. 11. Bibliotheca Fummie



Nyereményjáték

Facebook Like játék: A Blogturné Klub és a Könyvmolyképző Kiadó Facebook oldalait kell kedvelned, és a nyereménydobozban kitölteni a megfelelő mezőket (vagyis az I'm fan gombra kattints), hogy részt vehess a sorsolásban!
A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.



0 comments: