Gayle Forman: Csak egy nap (BtK)

, by Kristina

Fülszöveg:

Allysont, a burokban nevelt amerikai lányt érettségi ajándékként a szülei befizetik egy nyugat-európai körútra. Londonban, egy szabadtéri Shakespeare előadáson találkozik Willemmel, a lezser holland színésszel, és azonnal kipattan közöttük a szikra. Amikor a sors másodszor is összehozza őket, Allyson rá nem jellemző módon letér a járt útról, és követi Willemet Párizsba. A szikrából egyetlen nap alatt fellobban a láng… amíg Allyson arra nem ébred az együtt töltött viharzó nap után, hogy Willem elment.

A sorsfordító napot az önmegismerés éve követi: Allyson megszabadul a belé nevelt korlátoktól, hogy megtalálja igazi szenvedélyeit és talán az igazi szerelmet.

Kiadó: Ciceró
Megjelenés: 2014.05. 21.
Eredeti cím: Just One Day
Sorozat. 1. rész

A történetről és a szereplőkről


Allyson a szülei elvárásai szerint él, az szerint tervezi a jövőjét, hogy mit tartanak hozzá méltónak, aszerint, hogy ők mit tartanak jónak, helyesnek. Maga sem ismeri fel a szülei hatását, míg meg nem tapasztalja, hogy mi az amit valóban ő szeretne.
Stratford-upon-Avon
Egy pillanat elég arra, hogy Londonban az európai vakációjának utolsó állomásán, a véletlenek közjátékának köszönhetően az élete egy teljesen más fordulatot vegyen. 
Akár azt is mondhatnám, hogy mindent (de tényleg mindent) Shakespeare-nek köszönhetnek. 
Egy fiú meghívja Allysont és barátnőjét a Gerilla Will színtársulat előadására, akik szabadtéren a Vízkeresztet adják elő. Ez a bizonyos fiú Willem, a holland srác, aki Allyson életében fontos változásokat indít el mindezzel.
Egy váratlan második találkozáskor, hirtelen ötlettől vezérelve Willem meghívja a lányt egy párizsi kiruccanásra. Egy napjuk van arra, hogy új élményeket szerezzenek, hogy rájöjjenek arra egy nap alatt mi minden történhet. Ez az egy nap Párizsban mindkettejüknek különleges élményt nyújt, mégis a nap nem úgy ér véget, ahogy eltervezték. A fiú Lulunak szólítja végig, az igazi nevét meg sem kérdezve. Úgy válnak szét, hogy nem tudnak egymásról eleget, se vezetéknév, se cím, se elérhetőség.

Ugyanez a helyzet az utazással. Nem agyalhatsz rajta túl sokat, különben olyan lesz, mint a munka. Át kell engedned magad a káosznak. A vaksorsnak.

Egy nap alatt sok mindenre jön rá az ember, főleg amikor időhöz van kötve a boldogság, a szabadság. Egy év pedig rengeteg idő arra, hogy a változások az élet részévé váljanak.
Allyson ősszel elkezdi a főiskolát Bostonban. Megváltozik, magába fordul, kezd összeroppani a sok elvárás súlya alatt. Mígnem a véletlenek, vagy a sors újra közbe nem avatkoznak és elkezd talpra állni és önállóvá válni. 
Allyson karaktere nagyon sokat változik az első oldalaktól kezdve, de a könyv felétől már a változások a fejlődés útjára térítik. A túl nagy szülői szigor alól kitérni nehéz és veszélyes, főleg akkor, ha örök életedben csak azt ismerted. Ezért is indult Allyson önállóvá válása döcögősen.
Allyson sokáig azt hiszi, hogy Lulu a lány, akivé Párizsban vált, csak egy kitalált személy, de végül rájön, hogy minden karakter, amivé az életben válunk az igazi részünket képezi. 

Egy részem tudja, hogy még egy nappal semmit sem érek el azon kívül, hogy később fog megszakadni a szívem. De a másik részem mást hisz. Egy napon megszületünk. Egy napon meghalunk. Egy nap alatt megváltozhatunk. És egy nap alatt szerelmesek lehetünk.

Willem karaktere rengeteg titkos rejt magában, amiket ebben a részben nem is fognak megismerni az olvasók. (Én is csak azért tudom, mert annyira csábított a folytatás, hogy nem is tudtam neki ellenállni. ) A fiú az első megjelenésétől kezdve sóhajokat váltott ki belőlem. Szinte érzékelhető volt a szikrák pattogása a két szereplő között. A lány naivitása és a fiú tapasztaltsága sokszor kiütközött, de mégis olyan természetesen csiszólódtak össze alig pár óra együttöltött idő után.

Allyson egy év alatt régi barátokat veszít és újakat talál. Akit nem szabad kihagynom az értékelsemből, az Dee a bronxi srác. Egy Shakespeare kurzuson ismerkednek meg Allysonnal, ahol tanulópartnerekből lassan barátokká válnak. Deet azért kellett külön kiemelnem, mert sokat tesz a lány fejlődéséért. 

A könyv és Én

Már az írónő neve biztosíték volt számomra, így a könyv a muszáj-olvasni kategóriába került, amit hírt kaptam a megjelenés terveiről. Előző sorozata a Ha maradnék nem csak kizökkentett olvasás közben a mindennapok szürkségéből, de azt is elérte, hogy napokig ne tudjak mást könyvet a kezembe venni. 

 Ahol becsúszik a véletlen, ott nem lehet visszatáncolni.

Íme, a Csak egy nap olvasása után is ugyan ez történik velem. Az érzelmeit teljes uralom alá vonta a könyv hangulata, a történet alakulása, a szereplők döntései, fejlődése.

Az írónő ért ahhoz, hogy úgy meséljen el egy történetet, hogy az hasson ránk, hogy találjunk benne hasonlóságot a saját életünkkel. Vagy csak szerencséje volt és én abszolút tudtam kapcsolódni a történettel.
Szeretem, ha egy könyv arra buzdít, hogy merjek álmodni, merjek olyat tenni, ami eltér a szokásostól, amitől jobban megismerhetem önmagam.

Hogy mit kell tenned, annak a kiderítésére néha az a legjobb módszer, ha azt teszed, amit nem kéne tenned.

Az ehhez hasonló történetek olvasásakor érzem csak át igazán, hogy a könyvek nem csak szavakból összefűzött mondatok halmaza. Hanem olyan kijelentések, tettek és leírások játéka, amelyek érzelmeket csikarnak ki belőlem, álmokat szőnek és főleg azt az érzést keltik bennem, hogy én is részese voltam egy napnak, egy évnek, amelyben nem csak a szereplők fejlődtek, de még én is, mint figyelő.

Miért ajánlom?
Azt akarom, hogy mások is olvassák. Akarom, hogy átérezzek azt, amit én is. A boldogságot, a kétségbeesést, a reményt, a szerelmet és a várakozást. :)
Hinni kell a véletlenekben, a jóban és önmagunkban.

Rendeld meg 20% kedvezménnyel a képre kattintva!

Extra
Könyvben szereplő zeneszámok, előadók, vagy együttesek:


Blogturné

A Ciceró Könyvstúdió jóvoltából május 21-én megjelent a Ha maradnék és a Hová tűntél? című könyvek írójának a következő regénye a Csak egy nap.

2014. május 24-től egy héten keresztül egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd.

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Tartsatok velünk!



05/30 - Kristina blogja 



Katt a képre a nagyításért!

Nyereményjáték


“Az idő folyékony” 

Mondja Jacques Willemnek és Lulunak. 

Mi azonban ne hagyjuk, hogy kicsússzon a kezeink közül! 

Minden állomáson elrejtettünk néhány óra képét. Keresd meg őket, számold össze, s ha turné végén összeadod, akkor megkapod Willem életkorát a történet elején.

A kiadó csak Magyarország területére postáz. 
A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

0 comments: