Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet - Blogturné (2.)

, by Kristina

Rebecca Donovan nagysikerű Breath sorozatának első része október 1-én jelenik meg magyarul Elakadó lélegzet címmel a Maxim Kiadó gondozásában. A Blogturné Klub 10 bloggere szeptember 21-től szeptember 30-ig minden nap egy-egy ajánlóval vár benneteket, valamint a történethez kapcsolódó extrákkal és nyereményjátékkal. 
A turné végén 3 példányt sorsolunk ki a Maxim Kiadó jóvoltából, Emma Thomas és Evan Mathews lélegzetelállító történetéből. A bejegyzések végén található Rafflecopter doboz kitöltésével szállhattok versenybe a könyvért. :)

Fülszöveg:
Az USA Today bestsellere.
„Senki sem próbált szóba állni velem, én is elvoltam magamban. Az volt az a hely, ahol mindennek biztonságosnak és könnyűnek kellett lennie. Hogy sikerült Evan Mathewsnak egy nap alatt lebontania az én állandó világomat?”
Weslynben, a connecticuti gazdag városban, ahol a lakosság többségének az a legfőbb gondja, hogy milyen benyomást kelt, és kivel előnyös mutatkozni, Emma Thomas a legszívesebben átváltozna levegővé, de addig is rögeszmésen ragaszkodik a tökéletesség látszatához: úgy öltözik, hogy senki se lássa rajta a zúzódásokat, nehogy kiderüljön, mennyire távol esik a tökéletességtől az élete. Egy napon váratlanul beköszönt a szerelem, amelynek hatására Emma kénytelen tudomásul venni a saját értékét, bár ez azzal fenyegeti, hogy kiderül a titok, amelyet olyan kétségbeesetten takargat…
Egy lány története az életet megváltoztató szerelemről, a leírhatatlan kegyetlenségről és a törékeny reményről. A Elakadó lélegzet a nagy kritikai elismerést aratott trilógia első kötete.
*  *  *

 Talán még soha nem volt ilyen nehéz szavakban foglalnom azokat az érzéseket, amelyek kavarogtak bennem olvasás közben. Hiszem, hogy a könyv őszinte rajongást érdemel, és azt, hogy minél több olvasni szerető emberhez jusson el a híre. Értékelésemben törekedtem, hogy spoilermentesen írjak arról, hogy miért érdemes a polcon tudni a könyvet.

 Őszintén mondom, hogy ezt a könyvet olyan napokra ajánlom, amikor nyugodtan és zavartalanul tudsz olvasni, legfőképp azért, mert miután beszippantott nem tudsz majd másra figyelni. Olyan helyen olvass, ahol a lelki állapotod változhat a könyv kényére-kedvére, ahol dühönghetsz, vigyoroghatsz, szoronghatsz, ámulhatsz és szomorkodhatsz, néha mindezeket pár perces különbséggel.

A történetről röviden:
 Emma a legjobb tanuló, a sportokban jeleskedik, a suliújságon is sokat dolgozik. Minden tevékenységben igyekszik részt venni, hogy minél kevesebb időt töltsön otthon, valamint, hogy minél nagyobb esélye legyen a kiválasztott egyetemre bejutnia.
 Az otthoni élete szörnyű, állandó félelemmel kell éljen, hazudnia kell a sérüléseiről és rejtegetnie is.
 Próbál láthatatlan szellemmé válni, hogy senki se figyeljen rá, ami már majdnem sikerült is neki, annak ellenére, hogy Sara a legjobb barátnője tündököl a fiúk figyelmében.
 Evan a jóképű, helyes új srác, érdeklődni kezd Emma iránt, főleg ezért, mert más, mint a többi lány. Egy különleges kapcsolat alakul ki közöttük a könyv lapjain, amely sokszor repített a mennybe, majd le a pokol bugyraiba. Élveztem a civakodásaikat, Evan romantikus megjegyzéseit, Emma fejlődését. A váratlan fordulatok miatt az elejétől izgalmas a történet, és a feszültség az utolsó mondatokig csak fokozódni fog.

Mitől más a könyv?
 Az írónő és a fordító tehetségének köszönhetően, olvasás közben úgy éreztem, mintha Emma bőrébe bújtam volna. Ő voltam Én. Éreztem, láttam, és tudtam amit ő, megértettem olyan helyzetekben is, amilyenekben Nekem szerencsére soha nem volt részem. Voltak dolgok, amelyekkel nem értettem egyet, és mégis olyan érzéssel fejeztem be a könyvet, hogy kaptam egy kerek egész történetet, amely ugyan befejeződött az utolsó ponttal, mégsem ért véget.

 Durva és letehetetlen, és mégis gyönyörű és keserű egyszerre!

Miért akartam olvasni?
 A fülszöveg egy nehéz sorsú lány történetére hívja fel a figyelmet, akinek szürke életébe minden falat ledöntve berobban Evan az új fiú. Imádom azokat a könyveket, ahol a fiúnak meg kell küzdenie a lány figyelméért, ami természetesen sok vicces jelenetet eredményez. 
 Ebben a történetben a vonzalmuk ellenére is próbál ellenállni Emma, csak hogy arra nem készült fel, hogy Evan mennyire kitartó. A többit nem részletezem olvassátok el és megtudjátok. :)

Miért akarom, hogy mások is olvassák?
 A könyv egy nem mindennapi szerelmi történet mellett, olyan témával is foglalkozik, amiről olvasni és beszélni kell. A családon belüli erőszak több formája létezik, és hiszem, hogy Emma esete az egyik legszörnyűbb. Nem csak bántalmazásról van szó, de pszichikai terrorról is, a lány mégis erős marad, sőt a könyv végére úgy éreztem, hogy erőt merített mindenből, és megmutatta, hogy van miért küzdenie. 

Miért érzem magam úgy, mint akin áthajtott egy tehervonat?
 Szerencsére, vagy épp ellenkezőleg szerencsétlenségemre, olvasás közben a lelkemet is beleadom abba a világba, ami játszódik a fejemben. Így éreztem mindent, amit érezni kellett, vagyis egy igazi érzelmi hullámvasúton száguldoztam az első laptól az utolsóig. Megérte minden egyes elakadó lélegzet, apró kuncogás, és rémülettől tágra nyílt szem, amely a sorokat követte. 

Milyen műfajba sorolnám?
 Egyszerre illik a Young Adult (Ifjúsági) és a New Adult kategóriába is. Az elsőbe mert 16-17 évesek a főszereplői, a második, mert komoly témával foglalkozik. Romantikus és egyben ijesztő, talán a gyengébb horror kategóriába is besorolnám, ha ezzel nem tántorítok el senkit sem a könyvtől. 

Mitől válik Emma különlegessé?
 Emma szemszögéből ismerjük meg a történetet, így elkerülhetetlen, hogy az ő gondolatai alapján vonjuk le a következtetéseket. Annyira élethűen van megformálva, hogy hihetővé válik amit átél, és ennek köszönhetően közelebbi kapcsolatba is kerül az olvasóval. Folyamatosan alakul át, fejlődik fejezetekről fejezetekre. Emma küzdeni akarása miatt van tanulsága a könyvnek, amitől szerintem kitűnik a többitől.

Miért lehetsz szerelmes Evan karakterébe? 
Mert tökéletesnek tűnik nagyon sokáig, de nem az. Ezzel lehet sokan nem fognak egyet érteni, mert szerintem legalább is vannak hibái és pont ettől éreztem élethűnek a karakterét.
Kedves, jóképű (a képzeletemben legalább is), van humorérzéke, nem hagyja, hogy Emma elűzze magától, küzd érte.

Mitől vált Sara igazi barátnővé?
Ahogyan azt majd olvasás közben ti is felfogjátok fedezni Sara nem az az átlagos barátnő, akikről szoktak írni. Ő Emmával ellentétbe szeret a reflektorfényben csillogni, mégsem válik beképzelté. Mindent megtett azért, hogy Emmát kirángassa a pokolból és sokszor neki lesz köszönhető, hogy Emma szabadabbá válik.

A képre kattintva megrendelheted akciósan a könyvet!



Rebecca Donovan a honlapján arra a kérdésre, hogy Who am I? (Ki vagyok Én?) ezt a választ írta:

Az optimizmus szivárog a testem minden pórusából. Őszintén hiszem, hogy aminek meg kell történnie… az meg is fog. E tekintetben nem is tudom, hogy hogyan kell feladni, ez egyszerűen nem része a biológiai felépítésemnek. 

Szenvedélyes (egyesek szerint túlságosan lelkes) személyiség vagyok. A tapasztalataimból tanulok (és már többször megégettem magam, mint amennyit szeretnék bevallani). De mindig mindenemet beleadom abba, amit teszek – akár kudarccal vagy sikerrel jár.

Azt hiszem ez nyilvánvaló akkor is, amikor írok. Semmit sem hagyok hátra, mindent leírok az oldalakra.  Mindet az olvasóimnak adom – szeretik vagy gyűlölik.

A saját utamon járok. Néha megváltoztatom az irányt, ha látok valami érdekesebbet vagy megragadóbbat, és beleakadok a szőlőindákba meg a tüskékbe, hogy megtapasztaljam a gyönyörűséget és a fondorlatot, amit mások gyakran észre sem vesznek. És a legérdekesebb emberekkel mindig az út során találkozom.

Forrás: www.rebeccadonovan.com

Bloglista:

Képek forrása: Goodreads

1 comments:

mimi26 said...

Nem tudom ki hogy van vele de ez a könyv engem sokkolt és úgy sírtam mint egy kisgyerek.:(De nagyon jó könyv imádtam.