Mary Jó Putney: A lázadó özvegy

, by Kristina

Fülszöveg:
Amikor 1814 nyarán a brit hadsereg bevonul Washingtonba, Callista Brooke-ot, a város köztiszteletben álló varrónőjét végzetes sorscsapás éri. Mindenét elveszíti, amiért eddig küzdött: a megélhetését, a házát, a szeretteit, sőt még az élete is veszélybe kerül. Egy jóképű angol úriember siet a segítségére, és kimenti az erőszakos katonák karmai közül. A védtelen özvegy azonnal felismeri az idegent: Richard Audley az, a halottnak hitt gyermekkori barátja, aki tizenöt éve egyszer már megpróbálta megmenteni őt - de akkor nem járt sikerrel. Most azonban a férfi megfogadja, hogy akár az élete árán is megvédelmezi Callie-t, és elkíséri Baltimore-ba, ahová az asszony a családját küldte a háború elől. A kalandokkal teli, veszélyes út során azonban ráébred, hogy a barátságnál sokkal többet érez a védence iránt, és elhatározza, hogy ráveszi a nőt, térjen vissza vele a közös gyermekkoruk helyszínére, Angliába, ahol új élet vár rájuk.
Mary Jo Putney sorozatának (A jó útra tértek testvérisége) második részében két magányos lélek egymásra találásának lehet tanúja az olvasó, akiket a sorsuk megoldhatatlan dilemma elé állít: kialakulhat-e életre szóló szerelem egy igaz barátságból?Pontosan hatodszor kezdem meg ezt a bekezdést, mert egyik mondatot sem éreztem megfelelőnek. Kezdtem úgy, hogy "Nagyon tetszett..." de ez annyira semmitmodó kijelentés, mert ez a könyv sokkal jobb volt annál, hogy egy sima nagyon tetszikkel kezdjek róla mesélni. Majd próbálkoztam azzal, hogy "Már az elején éreztem, hogy...", ami annyira klisésen hangzik már nekem is. De nem is hazudtam volna ezzel sem, mert már az Előszóban éreztem a főszereplők között a szikrát, még ha ők azt nem is érezték.

Callie és Richard gyerekkori barátok, amikor Calliet az apja férjhez akarja adni egy nála sokkal idősebb úrhoz, a lány azonnal Richardhoz siet, hogy segítsen neki megszökni, ám a fiú azonnal felajánlja, hogy feleségül veszi. Csakhogy a Gretna Greenbe vezető úton elfogják őket, és a lány mégis megadja magát, csak azért hogy a fiúnak ne essen bántódása. Ám hiába az igyekezete, mert Richard apja mindent megtesz azért, hogy megbüntessék. A fiú rabként kerül egy hajóra, amiről azt a hírt kapja a családja, hogy elhunyt a többi rabbal együtt.

Mindkettejük élete teljesen megváltozik, Richard kalandor lesz, rengeteg helyre elutazik, sokmindent megtanul, és a vad fiúból végül elismert angol úriember lesz. Miközben a lány gyászolja gyermekkori barátját.
15 évvel késsőbb Richard azt a küldetést kapja, hogy utazzon Amerikába és egy ott élő angol özvegyasszonynak segítsen a háborúból elmenekülni. A sors nem is lehetett kegyesebb hozzájuk, pont akkor érkezik a férfi, amikor Callinek a legnyagobb szüksége van rá. 

Callie és Richard már nem ugyan az az ember, akik voltak az utolsó találkozásukkor. De nagyon gyorsan újból közeli kapcsolatba kerülnek. Ám a barátságnál sokkal több szövődik közöttük, amit Callie nehezen fogad el.

Igaz, hogy a romantikára kicsit várni kell a könyvben, de egy pillanatig nem unatkoztam olvasás közben. Rengeteg kisebb-nagyobb bonyodalommal nehezítette meg az írónő a főszereplők életét, és egy pillanatig sem éreztem túlzásnak, vagy túl soknak egyiket sem. 

Eddig azt hittem, hogy csak az Angliában játszódó történelmi romantikus könyveket szeretem, de ez a könyv bebizonyította, hogy bizony Amerika is tartogat meglepetéseket. Sokkal szabadabbak voltak a szereplők, nem lesték őket minden sarkon a szúrós szemű angol nemesek. Ráadásul az angolok és az amerikaiak között dúló harcok újabb betekintést mutattak az akkori világba. Mert bizony a kedvencem az 1814-es év körül játszódó romantikusok és eddig még nem volt szerencsém erről olvasni. Washingtonból menekültek a főszereplők Baltimore-ba, és ott is játszódik a történet legnagyobb része, így a baltimore-i csata kellős közepébe kerültek. 

Callie elhunyt férjének a törvényen kívüli gyermekeit úgy szereti, mintha a sajátjai lennének. rabszolgák voltak, de ő felszabadította őket. Trey, aki 14 és Molly aki 16 éves lány is nagyon szerethető karakterek. A nagyszüleik is velük élnek. Callienek ők jelentették az új családot, ám most hogy Richarddal újra találkozott, aki haza akarja vinni angliába, most úgy érzi, hogy a szíve két felé fog hasadni. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen döntést hoz meg a nő, akkor nagyon ajánlom olvasásra a történetét. 

Rengeteg minden történik a könyvben, még csak a negyedét sem meséltem el. Ezt olvasni kell, csak ajánlanii tudom! :)

Nem olvastam az előző részt, de a történet nem is igényli, önálló regényként is tökéletesen megállja a helyét, de azért a folytatásra kíváncsi vagyok. :)


Kiadó: General Press
Fordította: Bánki Vera
Oldalszám: 308
Eredeti cím: Once a Rebel
Műfaj: történelmi romantikus
Sorozat: Jó útra tértek testvérisége 2. részMárcius 28-án megjelenik a General Press Könyvkiadó gondozásában Mary Jo Putney legújabb történelmi romantikus regénye A lázadó özvegy. Callista és Richard a háború kellős közepén talál újra egymásra. Újabb kalandos és izgalmas szerelmes regény vár arra, hogy meghódítsa az olvasók szívét.


03/27 Dreamworld
03/28 Kristina blogja
03/29 Insane Life


A könyvben nagy szerepet játszik a baltimore-i csata, ezért a játék is ahhoz kapcsolódik. Hogy könnyebben ráhangolódjon mindenki a könyvre, a csatával kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni, amelyeket a turné állomásain találtok majd. Könnyű kis kérdésekre kell válaszolni, amelyre nagyon könnyen megtaláljátok a válaszokat ezen az oldalon.
A helyesen válaszolók között, pedig a General Press kiadó által felajánlott egy példányt sorsoljuk ki Mary Jo Putney A lázadó özvegy című könyvéből.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Mi volt Francis Scott Key valódi foglalkozása?


a Rafflecopter giveaway

0 comments: