Alexandra Bracken: Sötét elmék

, by Kristina

Fülszöveg
Amikor Ruby a tízedik születésnapján felébredt, valami megváltozott. Olyan nyugtalanító dolog történt, hogy a szülei bezárják Rubyt a garázsba és a rendőrséget hívják. Olyasmi történt, aminek következményeként Thurmondba, a kormány brutális „rehabilitációs táborába" küldik. Túlélte a titokzatos betegséget, amelybe az amerikai gyerekek többsége belehalt, de mellékhatásként nála és másoknál is valami sokkal rosszabb tulajdonság fejlődött ki: félelmetes képesség, amelyet képtelenek uralni. A tizenhat éves Ruby most a veszélyesek egyike. Amikor az igazság kiderül, Ruby kis híján életét veszti Thurmondban. De sikerül elmenekülnie. Szökésben van és kétségbeesetten igyekszik eljutni a hozzá hasonló gyerekek egyetlen biztonságos menedékébe, az East River-hez. Csatlakozik a táborokból szökött gyerekek csoportjához. Bátor vezetőjük, Liam, nagyon odavan érte. Ám Ruby bármennyire is vonzódik hozzá, nem kockáztathatja, hogy közel kerüljön hozzá. Azok után, ami a szüleivel történt, semmiképpen. Amikor elérik az East Rivert, kiderül, hogy semmi sem olyan, amilyennek látszik, legkevésbé a titokzatos vezető. Ám más erők is működésbe léptek; olyan emberek, akik semmitől sem riadnak vissza, hogy Rubyt felhasználják a kormány elleni küzdelmükhöz. Ruby borzasztó választás elé kerül, amely könnyen azt jelentheti, hogy fel kell adnia egyetlen esélyét, hogy élni érdemes élete lehessen.

A könyv és Én

Mikor hónapokkal ezelőtt a várható megjelenésű könyveket válogattam a kiadó kínálatából, az első körben ezt a könyvet kihúztam, mondván nem nekem való, hiszen paranormális YA... Majd napokkal később mégis jelentkeztem az olvasásra, érdekelt hogy a több ezer olvasót mi varázsolta el ebben a történetben. Jó előérzetem volt másodjára. :)

„Ne rettegj! Ne hagyd, hogy lássák, mennyire félsz.”

Mostanában egyre ritkábban olvasok paranormális könyveket, young adultat pedig még ritkábban. Szerencsére kellemes kikapcsolódást nyújtott az írónő könyve. :) Ahogy a mondás is tartja: a kivétel erősíti a szabályt. Érdemes néha kockáztatni.
Nehezen haladtam az elején, a túl sok komor információ, amivel bemutatta a világot és a sok feszültség majdnem elkedvetlenített. Attól kezdtem tartani, hogy túl sötét hangulatú lesz a végéig, és ebben szerencsére tévedtem. Mikor elértem ahhoz a ponthoz a történetben, amikor Ruby találkozik Liam-mel már gyorsan haladtam vele, az volt a töréspont, attól a pillanattól már érdekessé vált számomra is a cselekmény. :) Hiszen sokkal érdekesebb minden, ha már egy kis szikra is pattog a szereplők között.

„Úgy sejtem, hogy ha az ember egyszer már megtapasztalta a Legrosszabbat, az Elég Rossz már nem is annyira borzalmas.”

Azoknak akik nem tudják eldönteni, hogy milyen lehet a történet, azoknak elárulom, hogy nekem Az éhezők viadalá-hoz hasonlít élménybelileg leginkább. Nem a történet (tévedés ne essék), hanem a hangulata miatt. A feszültség, amit a kegyetlen bánásmód, és a sok szabály és ellenőrzés, szökés és bujkálás kelt mind a szereplőkben és olvasókban hasonló lehet ahhoz, amit az Éhezők viadala trilógiát olvasva éreztem.

A maga módján brutális, mert van benne gyilkosság, évekig tartó fogva tartás és sanyargatás. Gyerekek ezrei élnek táborokban a képességeik miatt, mert közveszélyesnek tartják őket... A félelem a legrosszabbat is kihozza a felnőttekből. Majd egyik ámulatból estem a másikba, előre nem látható fordulatokkal sokkolt az író. Ami kifejezetten dühít, hogy rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt, persze várható volt mivel sorozat első része.
Most pedig elvonulok sziruposan romantikus könyvet olvasni, mert nincs kedvem a folytatás után siránkozni... 

A történetről és a szereplőkről

„Nem az elcsüggedés hajtott előre, nem is az önsajnálat, hanem a lényem legbelsejéből feltörő vegytiszta gyűlölet. Azt hittem, Szökött Kölyök segíthet abban, hogy visszakapjam régi életemet, de már tudtam, hogy ez nem elég. Azért van szükségem rá, hogy segítsen megvédeni a jövőmet.”

Ruby meséli nekünk a történetet, megismerjük a kezdetet, amikor 10 évesen a táborba vitték, a fogvatartás legroszabb pillanatait, majd a szabadulás örömét 16 éves korában. Az ő szemén keresztül látjuk, hogy milyen az amikor a tehetségét álcázva marad életben több évig egy rendkívül ellenőrzött táborban. Képességének először az árnyoldalait tapasztalja meg, amikor legjobb barátnőjének elméjéből teljesen kitörli a róla szóló emlékeket, csupán egy véletlen érintésnek köszönhetően. Nem kérhet segítséget senkitől sem, hiszen titokban kell tartania a valódi személyiségét.




Liam, Zu és Dagi megszöknek egy másik hasonló táborból, majd a szerencsének és egy véletlennek köszönhetően Ruby is hozzájuk szegődik rögös útjukon. Fejvadászok, PSF-ek (Pszi Különleges Alakulat) vannak a nyomukban, minden pillanatban éberen kell haladniuk tovább. 

„Mi értelme olyan emberrel lenni, aki nem hisz bennem, amikor vannak olyanok, akik igen.”

Középpontban egy vírus áll, amely egy új világot hozott létre, amitől különlegessé válik ugyan a könyv, de mégsincs túlbonyolítva. Képzelj el egy olyan életet, ahol különleges képességgel rendelkező gyerekeket zárnak "rehabilitációs" táborokba, ott félelemben és bántalmazásban telnek mindennapjaik. 

Négy idegen fiatal a sorsnak köszönhetően talál egymásra, sokáig tart, míg kiépül közöttük a bizalom. Összetartás és közös célok kovácsolják össze egyre erősebbé a közöttük létrejött kapcsolatot. 

Kiadó: Maxim, 2014
Eredeti cím: The Darkest Minds
Sorozat: The Darkest Minds 1. része
Várható megjelenés: 2014. 11. 18.



Blogturné

A természet néha elképesztő dolgokat produkál. Olyanokat, amelyeket talán mi magunk sem értünk. S mivel nem értjük, félünk tőlük…
Így van ez azokkal a különleges képességű gyerekekkel is, akikről Alexandra Bracken november 18-án megjelenő ifjúsági regénye, a Sötét elmék szól. Tarts velünk a november 9-18-ig tartó blogturnénkon, ahol megtudhatjátok, mi miért is szeretjük annyira ezt a könyvet. Olvashattok továbbá kedvcsináló idézeteket a könyvből, megtudhatjátok, milyen különleges képességű fiatalok szerepelnek benne, és persze a könyv filmadaptációjáróll is hírt hozunk nektek! A nyereményjáték ezúttal sem maradhat el, a Maxim Kiadó által felajánlott 3 db nyereménykönyvet sorsoljuk ki a helyes megfejtők között!



11/09 Kristina Blogja
11/12 Roni Olvas
11/17 CBooks 

Nyereményjáték



Szeretnénk, hogy játszva ismerhessétek meg jobban a Sötét elmék világát. Ezért a résztvevő blogokon 1-1 kérdést, a válaszokat pedig a turné állomásain találjátok majd. A válaszokat a rafflecopter megfelelő mezőjébe írva, pedig részt vehettek a nyereményjátékon és tiétek lehet a könyv 3 példányának egyike.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


1. Hány évet tölt Ruby a táborban?


a Rafflecopter giveaway

0 comments: