Paullina Simons: A bronzlovas

, by Kristina

Fülszöveg:
Leningrád, ​1941. A fehér éjszakák megvilágítják a város egykori nagyságát, melynek palotái és sugárútjai egy letűnt korról mesélnek, amikor Leningrádot még Szentpétervárnak ismerték.
A két lánytestvér, Tatjána és Dása egy ágyon osztoznak és egy szobában laknak bátyjukkal és szüleikkel.
Kemény és nélkülözésekkel terhelt életük megszokott rendje semmivé lesz, amikor 1941. június 22-én Hitler megtámadja Oroszországot. A Metanov család és különösen Tatjána számára az élet már sosem lesz olyan, mint volt. Egy sorsdöntő napon Tatjána megismerkedik egy Alexander nevű hetyke fiatalemberrel.
A család sok szenvedésen megy keresztül, ahogy Hitler seregei közelednek Leningrád felé és az orosz tél is lassan beköszönt. A bombázások közepette az ostromlott városban Tatjána és Alexander elkerülhetetlenül egymáséi lesznek, de szerelmük szétszakíthatja Tatjána családját és a kapcsolatuk mélyén lappangó titok mindenkinek az életébe kerülhet, aki csak tudomást szerez róla.
Egyik oldalon Hitler elképesztő erejű háborús gépezetével, a másikon a szovjet állammal, ami eltökélt, hogy eltapossa az emberi szellemet, Tatjána és Alexander a történelem viharában próbál helytállni, a huszadik század egy olyan fordulópontján, ami alapjaiban határozta meg a modern világ fejlődését.



Már régóta szerettem volna olyan történelmi romantikus könyvet olvasni, amely Oroszországban játszódik. A világháborúról különben is sokat hallottam, amikor dédtatám mesélt arról, hogy testvérei kerültek oda a háború alatt. Ami a háborúról szól, az sohasem vidám történet, de azért meg tudja édesíteni a szerelem, amely a remény sugara, amikor van kiért küzdeni.
Arra felkészültem, hogy hosszú lesz, de mégis váratlanul ért, hogy ennyi minden belefért ebbe a részbe. Az elejétől nyomon követhetjük milyen volt az élet a háború kirobbanásakor, a feszült várakozás, a harcok, a menekülés. Hihetetlen, hogy ennyire élethű leírással ismerkedhettem meg. Az írónő igazi tehetség, hogy a szavak erejével képes elrepíteni évtizedekkel korábbi világba, egy másik országba, egy teljesen más életbe.

Egy bizonyos gondolat többször is megfogalmazódott bennem, az hogy ezek a történések, a szereplők döntései számomra egy másik könyvben soha nem tetszettek volna, nem is értettem volna meg. Ennek az életnek, az orosz felfogásnak, a háború okozta elnyomásnak és az akkori viselkedésformáknak volt egy bizonyos ideológiája, életszemlélete. Amit tökéletesen bemutatott az írónő.
A sok érzelem tapintható formát ölt, Tatiana és Alexander megismerkedése, szerelme, szenvedése, fájdalma, boldogsága az olvasóra is hatással van. Nem mondom, hogy könnyű olvasmány, de az biztos hogy nagyon különleges.

A könyv amellett, hogy élethű képet ad vissza az 1940-es évekről, bemutatja milyen egy háború középpontjában túlélni, elveszíteni otthont, családot. Milyen az amikor hirtelen felnőtté kell válnia egy 17 éves lánynak. Akire rátalál a szerelem, de mindeközben küzdenie kell, és titkolnia az érzelmeit. Sokszor éreztem neheztelést a titkolózás miatt, de idővel megértette velem az írónő, hogy arra tényleg szükség volt.
Átértékelődik az életünk, amikor elveszítünk egy számunkra fontos embert. A könyvet olvasva rengeteg nehéz pillanatom volt, ez is mutatja, hogy sikerült kapcsolódnom a történethez.

A könyv különlegessége Tatiana a 17 éves orosz lány és a 22 éves Alexander kapcsolata, aki a Vörös Hadsereg tisztje. A fiúnak olyan múltja van, amely súlyos titokként lebeg a fejük felett, veszélyt jelentve rájuk minden pillanatban. A sors rengeteg alkalommal segítette őket az egymásra találásban, talán csak ez az egyetlen dolog, amitől meseszerű az egész.
Kettejük szerelme lassan épül fel, és fiatal koruk ellenére is már az elején érezhető, hogy sokal több, mint egy fiatal kori fellángolás.

El sem hiszem, hogy ez csak a trilógia első része volt. Már itt rengeteg mindenen mentek keresztül a szereplők és még kétszer ennyi vár rájuk. Bárcsak azonnal a kezemben lenne a folytatás...

872 oldal
Fordította: Farkas János
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789633994863
Megjelenés: 2017.04.20



A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg a Könyvfesztiválra Paullina Simons: A Bronzlovas című történelmi romantikus regényét. Tatjána és Alexander szerelme az egész világon óriási siker, végre meghódíthatja a magyar olvasók szívét is ez csodálatos történet. Kövesd a blogturné négy állomását és esélyed lesz megnyerni a nyereménykönyvet. 




04.18 Kristina blogja



Elevenítsd fel a történelem tudásodat! Minden állomáson egy kérdést kapsz, ami összefügg a regény eseményeivel. Nincs más dolgod, mint beírni a választ a rafflecopter doboz megfelelő sorába! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Leningrád ostromának kezdete


a Rafflecopter giveaway

0 comments: