S. J. Watson: A másik én

, by Kristina

Fülszöveg:
Végzetes vonzerő... online.
Milyen mélyen ismerhetsz meg egy másik embert? Meddig mennél el azért, hogy kiderítsd az igazságot valakiről, akit szeretsz?
Amikor Julia, a harmincas éveiben járó, látszólag átlagos életet élő brit családanya megtudja, hogy húga brutális gyilkosság áldozata lett, nincs nyugodalma, amíg meg nem leli a gyilkost. A kutatás azonban hamarosan saját, bűnös érzéki vágyainak felfedezésébe csap át. Miután megismerkedik egy veszedelmes idegen férfival az interneten, elveszíti önmagát... az uralmat a tettei felett... és talán mindent. Rendületlen válaszkeresésével pedig veszélybe sodorja a házasságát, a családját, sőt, az életét is.
A világsikerű Amnézia (korábbi címén Mielőtt elalszom) szerzőjének pattanásig feszült hangulatú, lélegzetelállító fordulatokkal teli új pszichológiai thrillere az online chatszobák és a cyberszex sötét útvesztőjébe vezeti az olvasót, ahonnan nincs kiút.




Julia Londoban él férjével, ahol nevelik örökbefogadott fiukat, Connort. Unalmas életük egyik napról a másikra megváltozik. Már a családjuk sem egy egyszerű eset, mert Connor vér szerinti rokona is a nőnek, hiszen húga gyermeke, akit fiatalsága és rossz döntéseinek következtében a lány nem volt képes egyedül felnevelni, így Juliára bízta. A házaspárnak nem lehetett gyermeke, így Connor egy igazi ajándék volt számukra, akit nagy becsben is nevelnek. A látszólag boldog család azonban sok árnyékkal küzd. Julia múltja nem patyolat tiszta, fényképész, művész, több évvel a történet játszása előtt alkoholproblémákkal küzdött. Orvos férje mégis a tökéletes család képét szeretné mutatni barátaik és kollegáik előtt, ezzel nagy súlyt helyezve a nő vállára.

A húga végül úgy dönt, hogy vissza szeretné kapni, immár tinédzser fiát, mikor már úgy érzi, hogy biztos lábakon áll. De megölik Párizsban, ahol új életet próbált felépíteni magának, gyilkosát pedig nem találja a rendőrség. Connor magába fordul, gyászol, elfordul tőlük. Julia nem képes túljutni a gyász minden fokozatán, kérdésekre keresi a választ, de csak egyre több megoldatlan pont tárul elé. Mivel Kate és Julia kapcsolata megromlott az évek alatt, így nehezebb a dolga, hogy a gyilkost megtalálja. Annához utazik Párizsba, aki húga lakótársa volt, és a segítségét kéri, hogy megismerhesse Kate életét.
Mikor kiderül, hogy húga egy cyber közösség tagja volt, úgy dönt, hogy ő is belép a számára addig ismeretlen online világba. És ezzel Julia személyisége lassan két részre válik, egyik oldalon helyt kellene állnia, mint családanya és feleség, míg a cyber világ egy tagja is lesz, ahol új "embereket", vagyis felhasználókat ismer meg.  
A cyber szex, új férfiak kerülnek az életébe, próbálja letagadni, hogy csakis a húga gyilkosát keresi, de egy idő után mégse csak arról fog szólni az egész.



A feszültség az első oldaltól kezdve jelen van a történetben, több módon is felszikrázott, családon belül, barátnők között, a gyilkosság miatt, függőség miatt, majd a cyber világ közösségének köszönhetően. Lassan halad ugyan a történet, amit negatívumnak szoktam elkönyvelni, most mégis kellett ahhoz, hogy az olvasó biztosan átélje a történetet, ahogyan az író elképzelte. De a sok felesleges információ és jelenet, néha túlzottan lassított az egészen.

A karakterek élethű módon vannak megalkotva, éreznek, hibáznak, küzdenek. Azt garantálom, hogy nem a szereplők miatt fogod kedvelni a könyvet, hanem a történet és annak alakulása fog a regény lapjaihoz vonzani. De még ha nem is fogod kedvelni őket, érdekel majd miként alakulnak át, hogyan hatnak rájuk a történet bonyodalmai. Karakterközpontű, akár leírhatnám így is, hiszen az egyik fő "látványossága", hogy milyen módon alakul Julia személyisége. Egyik karakter sem szerethető, mégis kíváncsi voltam arra, hogy mi lesz velük a könyv végére.


Hihetetlen mennyire valóságos volt, gondolom ezt főleg azért éreztem, mert mindennapjainkban már a közösségi hálóknak túl nagy szerepe van. Függünk az internettől, attól hogy a nap 24 órájában online elérhetőek legyünk, hogy a közösségi kapcslatokat fent tudjuk tartani.
A könyv reálisan próbálja felhívni a figyelmet a cyber világ veszélyeire. Mert azzal, hogy nap mint nap a hozzánk hasonló gondolkodású embereket keressük a közösségi hálókon, azzal a veszélyes és számító személyeket is könnyen közel engedjük magunkhoz. Semmi sem garantálja, hogy az amit a másik felhasználó állít magáról az valóságos lenne, ugyan úgy mi is sokszor próbálunk jobbat, szebbet állítani magunkról, az életünkről.

Mindig valami rosszra számítottam, egyszerűen minden feszültség végig negatív volt, vagyis pszicho-thrillerként tökéletesen hellyt áll a regény, csak sajnálom, hogy nem volt izgalmasabb és pörgőssebb.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
ISBN: 9789632934686
Oldalszám: 416 oldal
Fordító: Gellért Marcell




Az Athenaeum Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik S. J. Watson A másik én című regénye. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és fedezzük fel együtt az online chatszobák titkos világát, amely fenekestül felforgatja egy brit családanya életét és kizökkenti őt a gyászból. A út több veszélyt tartogat, mint azt elsőre az ember gondolná.

Az út első napjára 2015. október 24-én kerül sor, majd ezt követően másik három blogger segítségével ismerhetitek meg a Julia élete körüli bonyodalmakat. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - egy példány az A másik én című könyvből.



10/29 Kristina blogja 
10/30 CBooks



Julia életében nagy szerepe lesz az internetnek, azon belül is az online chatszobáknak, a randi és/vagy közösségi oldalaknak. Húga halálának körülményei után kutatva a nyomok egy bizonyos oldalra vezetik őt, ahol megismerkedik egy vonzó és titokzatos idegennel. A feladatotok az lesz, hogy a blogokon lévő leírások alapján kitaláljátok, hogy melyik olyan közösségi oldalra gondoltunk, aminek nagy befolyása van vagy volt Magyarországon. A közösségi oldal nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. Nyomozásra fel! 

Ha kitaláltátok mind a négy közösségi oldal nevét, esélyetek nyílik megnyerni az Athenaeum Kiadó által felajánlott A másik én című regény egy példányát!

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


Egy magyar közösségi weboldal volt, mely 2002. április 14-én kezdte meg működését. A világ legelső ismeretségi hálózatainak egyike volt. Alapítói: Várady Zsolt és Gordon Ákos. A rendszer utolsó üzemeltetője a Magyar Telekom Nyrt. tulajdonában álló Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. volt. A vállalkozás veszteséges lett, így 2014. június 30-án megszűnt.


a Rafflecopter giveaway

0 comments: