Nora Roberts: A tanú

, by Kristina

Fülszöveg: 
Elizabeth, egy rideg, uralkodó típusú anya leánya fellázad, és egy éjszaka kirúg a hámból: hamis igazolvánnyal bejut egy éjszakai klubba, koktélt iszik, és hagyja, hogy egy vadidegen férfi orosz akcentusa elcsábítsa egy Lake Shore Drive-on lévő házba. Ezek az események örökre megváltoztatják az életét.
Tizenkét évvel később az Abigail Lowery néven ismert nő egy kisváros, Ozarks külterületén él. Szabadúszó számítógépes programozóként bonyolult biztonsági rendszereket tervez… saját biztonsági rendszerét pedig egy vad kutyával és kézifegyverek egész arzenáljával egészíti ki. Visszavonultan él, keveset beszél. De Abigail visszahúzódása csak még inkább felcsigázza Brooks Gleason rendőrfőnök érdeklődését. A lány logikus gondolkodása, titokzatos természete és minden romantikát nélkülöző nézetei lenyűgözik, ugyanakkor zavarják is. Gyanítja, hogy Abigailnek védelemre van szüksége, s hogy a gondosan kiépített védelmi rendszer olyan titkot takar, amelyet fel kell fedni.
A csavaros eszű, felejthetetlen hősnővel és a lélegzetelállítóan izgalmas cselekménnyel Nora Roberts olyan új regénnyel ajándékozza meg olvasóit, amely joggal szilárdítja meg helyét a bestseller szerzők között, miközben az olvasók már a következő művére éheznek.

  Ezer gondolat kavarog a fejemben, még mindig hatás alatt vagyok, mert a könyv (még ha túl sablonos is, amit most leírok) nagy hatással volt rám és imádtam. A legjobban most fájlalom, hogy nem tudok oldalakat írni a róla, de az a baj, hogy nem szeretnék spoileresen írni, így elmondom, hogy mik azok a dolgok, amik miatt a nagy kedvencek közé került. 

   Egyszerűen azon a véleményen vagyok, hogy ne az én írásom olvasd, hanem a könyvet, mert nem fogod megbánni.
  Magnolia rajongott a könyvről napokkal ezelőtt, így sejtésem már volt arról, hogy különleges történettel lepett meg bennünket az írónő, de azt gondolni se mertem, hogy ennyire magával ragad majd a hangulata, a története, a szereplői, egyszóval maga az egész.

   Ami nagyon megfogott, az a cselekményszál felépítése és sokszínűsége, a szereplők kidolgozottsága és egyedisége, de a lista élét a párbeszédek vezetik. Váratlan helyzetek, szívfacsaró, vagy örömteli jelenetek teszik letehetetlenné.



"– Szóval a szexnél többre vágysz. – Sunny kitörölt egy láthatatlan könnycseppet a szeme sarkából. – A kisfiam felnőtt."

  Sokszor ok nélkül mosolyogtam, csak azért mert boldog voltam, hogy olvashatom. Ez az, amiért azt mondom nem szabad kihagyni. Nem csak olvasni lehet, de átélni is, köszönhető ez  Nora Roberts írói és Tóth Gizella fordítói tehetségének.

A történetről egy kicsit:
Abigail 16 évig úgy nevelkedett, hogy anyja szabta meg, jóformán még azt is, hogy hogyan gondolkodjon, mit egyen. Egy napon úgy dönt, többre is képes, változtatni akar, rosszkor kerül rossz helyre így gyilkosság szemtanúja lesz nem is egyszer.
A sorozatos rossz dolgokat szerencsére a jó dolgok váltják majd fel, köszönhetően Brooksnak és a sorsnak. 

A karakterekről:

   Abigail tapasztalatlan, ami a mindennapi társasági életet illeti, de nagyon is sok tapasztalattal rendelkezik a számítógépes programok terén, de főleg az orosz maffia piszkos ügyleteit illetően. Saját kis világot teremtett maga körül, ahol a logika uralkodik és a csendes magány. Az félelem, és a rejtőzködés miatt állandóan próbált láthatatlan lenni, de 12 év után megváltozik a helyzet. Szerinte mindennek van logikája, és nagyon szókimondó.
  Brooks álmaim férfija, és most igazán sajnálom, hogy a hozzá hasonló pasik csak papíron léteznek, vagy álmainkban. Egy hippi anya és egy tanár fiaként mégis rendőr lesz, és nem akármilyen. A veszélyes helyzeteket is jól, könnyen és nyugodtan oldotta meg. 
  Tetszett, hogy nem nyomták el egymás különleges személyiségét, inkább összekovácsolódtak és irigylésre méltó párrá váltak.

"– Rendben van, kap a borból és a pitéből, de nem fogok lefeküdni magával. 
– Most megbántott. 
– Nem hiszem. – Némi töprengés után a lány úgy döntött, tisztázza a helyzetet. – Szeretem a szexet – jelentette ki a ház felé indulva. 
– Látja, egyre több közös dolog van bennünk. Ha ez így folytatódik, egy hét sem kell, és a legjobb barátok leszünk. 
– Ha barátokat akarnék, csatlakoznék egy olvasókörhöz."


Kinek ajánlom? 
Akik szeretik a romantikus krimiket, és azoknak, akik még nem olvastak ebből a műfajból, de kiszeretnék próbálni, mert ez a könyv határozottan jó kezdet lesz, és utána már a határ csak a csillagos ég. ;)

 A könyvben játszódó szerelmi vallomás jelenet az egyike azoknak, amiket nem fogok elfelejteni egyhamar. Legeredetibb, legszebb, legegyszerűbb és a franc essen bele, hogy a való életben velem miért nem történik meg? 

Akik nem félnek a spoilerektől, azok olvassák el Magnolia írását is. De előre szólok, hogy mindenki csak saját felelősségére.


Utolsó gondolat:
 Kedvenc Nora Robert könyvem lett!
Értékelésem:
Karakterek: 5/5
Történet:5/5
Hangulat:5/5
Romantika:5/5
Krimi: 5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2013.
Eredeti cím: The Witness

0 comments: