Nicole Williams: Crash - Zuhanás

, by Kristina

Fülszöveg:
Lucy nem éppen arról álmodott, hogy új iskolában kezdje az utolsó évet. Arról pedig pláne nem, hogy a gimi rosszfiúja, Jude Ryder leribancozza az első napon. De csak a céljára összpontosít. Balerina szeretne lenni, s nem hagyja, hogy bármi az útjába álljon ennek megvalósításakor. Egészen addig, amíg újra Jude-ba nem botlik.
Jude-nak priusza van – igazi priusza – ami hosszabb, mint egy végzős záró dolgozat, és hangulatingadozása, ami kellemes társaságból hirtelen veszélyessé változtatja. A nevét isten tudja, hány lány sóhajtotta, kiabálta és átkozta. Olyan, mint egy halálos betegség, amit arra teremtettek, hogy tönkretegye a Lucy-féle lányok életét. És ezt el is mondja neki. De míg a pletykák féktelenül terjednek, és jó hírnevek tipródnak a sárba, Lucy nem figyel Jude figyelmeztető szavára. Tragédia készülődik?


Jude és Lucy kapcsolata egy ártalmatlan nyári flörttel kezdődött, és csupán az a néhány perc volt normálisnak mondható az események sorozatából, ami később rájuk várt. 
A könyv egy fiúotthonban élő fiúról szól, akinek kijutott életének 17 éve alatt már rengeteg rossz, bánat és fájdalom. Egy lányról szól, akinek 13 éves korában a feje tetejére fordult a világ, mikor bátyját megölték, majd később szakítani kellett régi életével, a szülei anyagi gondjai miatt a gimi utolsó évét egy új helyen kell végig járja.
A lány életében a tánc jelenti a menekülést a valóság és fájdalom elől, míg a fiút a foci tartja két lábon a földön.

Jude nem csak rosszfiús kinézetű, de hirtelen és indulatos viselkedésű karakter is, egyszerűen ő maga a rosszfiú. Nem az a tipikus szőke herceg fehér lovon típus, mégis bebizonyítja, hogy ha célt kap, amiért érdemes küzdenie, vagy motivációt, amiért érdemes megváltoznia, akkor küzd, próbálkozik.

"Jude volt az a betegség, amiből soha nem akartam meggyógyulni. Ő volt a bódító szer, amitől soha nem akartam megtisztulni."

Lucy egy tragédia következtében elveszti bátyját, családja anyagi gondok miatt kénytelen költözni, véget vetni régi életüknek. Ami állandó marad az életében az a tánc, az segít neki tovább jutni, élni, lélegezni. Új suli vár rá, ami új barátokat, és új elleneségeket is hoz az életébe. 

"Az élet rövid, én pedig mindig is hittem abban, hogy a jelenben érdemes élni."

Tökéletes példája lehetne a gimis érzelmi hullámvasúttal felturbózott történeteknek. Pletykák, gyűlölködés, klikkesedés, rosszindulat mellett mégis jutott hely a barátságnak, reménynek, szerencsének és szerelemnek. 
Nehezítik néha az életet a problémás szülők, a gyász, az élet próbatételei, de reményt is mindig lehet találni a jobbá válásra, a szabadulásra. 


A könyv eredeti borítója szerelem volt első látásra, annak köszönhetően már 2012. júniusa óta kívánságlistámon szerepelt. Amikor tudomást szereztem a magyar megjelenésről, izgalommal vártam, hogy a kezeim közé kaparinthassam. Sokkal több lapul a gyönyörű borítók mögött, egy megindító történet, két fiatal sorsának kereszteződéséről, jövőjük alakulásáról.

"Ha nem engeded meg magadnak, hogy érzéseid legyenek, több hely jut annak, hogy másokét érezd. Ez az egyik hátránya annak, ha csendesen éldegél az ember a saját kis világában."

Maga a történet sokkal drámaibb, mint amit vártam, amire számítottam. Aki velem együtt egy könnyed kis fiataloknak szóló romantikus történetre számított, az bizony csalódni fog. Sokkal több benne a drámai elem, mint a könnyed humor, több a botlás és a csalódás, mint a romantika. Mégis könnyen a szereplők bőrébe lehet bújni, át lehet érezni az első igaz szerelem izgalmát, gyönyörűségét. A szereplőkkel lehet együtt bukni, majd felemelkedni. Számomra volt egy nagyon érdekes üzenete: Nem csak a második esély fontos, de a harmadik és akár negyedik is. Mindaddig fontos a megbocsájtás, amíg van értelme a küzdésnek.
Tetszett benne, hogy fordulatos, mégis a legtöbb esetben azt kívántam, hogy vegyen kicsit vissza az írónő és hagyja a boldog önkívületi állapotban sütkérezni főszereplőinket, legalább egy teljes fejezeten keresztül.  

Kiadó: Könyvmolyképző, 2014
Sorozat: Crash 1. része
Műfaj: young adult
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Elit start: 2014. 12. 12.
Országos megjelenés: 2015. 01. 16.


A Könyvmolyképző Kiadónál Elit kiadásban jelent meg december 12-én Nicole Williams nagy népszerűségnek örvendő Crash sorozatának első része: Crash - Zuhanás címmel. Négy blogger véleményét olvashatjátok a Blogturné Klub turnéja során, ezúttal is három példány nyereménykönyv vár gazdára a szokásos játék során a kiadó felajánlásában. 

01.11 Dreamworld
01.13 Kristina blogja



A tánc valamilyen formában sok fiatal lány kedvenc időtöltése, szórakozása, közülük kerülnek ki az olyan fanatikus táncrajongók, mint Lucy, a történet főszereplője. A könyvhöz kapcsolódó játékunkban most olyan filmeket kell felismernetek, amiknek főszereplői szintén a tánc megszállottjai. Mind a négy blogon találtok az adott filmekből egy-egy jellemző jelenetet, nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni a film címét. Angol és magyar filmcímeket egyaránt elfogadunk. 

Figyelem! A sorsolást követően e-mailben értesítjük a nyertest, melyre 72 órán belül várjuk a választ. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!



a Rafflecopter giveaway





0 comments: