E. L. James: Grey

, by Kristina

 Fülszöveg
…mert minden történetnek két oldala van.
E. L. James újraírta az elmúlt idők legsikeresebb bestsellerét.
Eljött a várva várt pillanat, amikor a Szürke-rajongók végre a titokzatos és izgató Christian gondolatai közé férkőzhetnek. Christian Grey szavain, gondolatain és álmain keresztül végre megtudjuk a titkot, mit gondolt a férfi az Anastasiával folytatott szenvedélyes kapcsolatáról.
A férfi gyönyörű, okos és a hatalom megszállottja. Világa rendezett, szigorú szabályok szerint működik, de fájdalmasan üres, mindaddig, amíg Anastasia Steele be nem lép az életébe. Miért nem képes ellenállni Ana csendes szépségének? Miért nem tud elszakadni tőle? Mi űzi ebbe a vakmerő és szenvedélyes viszonyba, ami mindkettőjüket felőrli? Ana átlát az álcának használt ridegségen, amivel Christian gyermekkori traumáit és szeretetlenségét palástolja. Vajon képes a lány csillapítani a fájdalmat, vagy a férfi lelkét emésztő sötét vágyak és öngyűlölet végül elűzik mellőle azt, aki az utolsó reménysugár lehetne az életében?
„Christian rendkívül összetett személyiség – nyilatkozta James –, az olvasóimat mindig is izgatták a vágyai, a gondolatai, és persze múltjának sötét árnyai is. Nagy öröm volt számomra ismét visszatérni Ana és Christian világába, és újraélni a történetet.”


Magáról a történetről nem tudok mesélni semmi újat, hiszen azok ismerik, akik olvasták a Szürke ötven árnyalatát, mert majdnem pontosan ugyan az, csak ezúttal Christian Grey a narrátor, így extraként betekintést kapunk olyan jelenetekre, ahol Ana nem szerepelt az első könyvben. Mégis attól, hogy a férfi szemén keresztül élhetjük át újra a jeleneteket teljesen más hangulatú lett a történet, sokkal erotikusabb és pikánsabb, olykor borongósabb és talán az a megfelelő kifejezés még, hogy nyersebb is. Mindez pedig annak köszönhető, hogy a pasi minden második gondolata a szex körül forog, amikor csak Ana körülötte van. Mondjuk az igazán érdekelne, hogy mi egy férfi véleménye erről a könyvről, a pasik tényleg ennyire..., hogy is mondjam  szex központú gondolkodásúak? Vagy könyveljem el annak, hogy nő írta, aki ilyennek látja a tökéletes férfit? Ne értsetek félre, Christiant én is ilyennek gondoltam, csak meglepett, hogy az írónő is ilyennek festette le egy az egyben. :)

Természetesen mindettől, hogy Mr. Grey szemszögéből ismerjük meg e világsikerű románcot, még nem lesz különleges mondanivalója a könyvnek, viszont igenis szórakoztató, hogy egy-egy jelenet hangulata teljesen megváltozott. Míg Ana szemszögét látva voltak romantikusabb érzelmek, itt a romantikát teljesen felváltja a nyers érzelem. Részletesebben megismertük nem csak azokat a pillanatokat, ahol Ana is szerepelt, de magának Grey-nek, a piszok gazdag és elszánt üzletembernek  mindennapjaiba is bepillantást kapunk.


A szürke ötven árnyalata arról szól, hogy egy ártatlan lány találkozik egy domináns pasassal, aki bevezeti az élvezetek sötétebb és szenvedélyesebb világába. Megváltozik a lány azzal, hogy próbál egy új világba illeszkedni, és megfelelni a férfinak.
Míg itt fordított a helyzet, Christian is más szemmel kezd nézni az életstílusára, folyamatosan újabb dolgokat tesz meg, amelyeket eddig szigorúan került, és ezeket a dolgokat nem lehetett ennyire részletesen megfigyelni, mikor Ana következtetéseit láttuk és elvakult szerelmén keresztül ismertük meg a történetet. Ami újdonság az olvasóknak végig, hogy ezúttal azt is látjuk, hogy maga a férfi hogyan változik és próbál illeszkedni Anához, amit még soha életében nem tett meg senkiért, elvégre mindenkinek őhozzá kellett igazodnia.

A könyvtől egy kicsit többet kaptam, mint vártam. Természetesen az nem lepett meg, hogy ez a pasi arrogáns, öntelt és magabiztosság példaképe lehetne. Az viszont meglepett, hogy nem csak dominánsként élt múltjába, de még gyermekkorába is betekintést engedett.
Ki hitte volna, hogy egy ártatlan és átlagos lány képes a mindig összeszedett férfit idegessé és olykor bizonytalanná változtatni? Senki nem gondolta a szürkét olvasva, hogy Ana ennyi változást hozott az életébe. Nesze neked Christian Grey, itt volt az ideje, hogy egy kis szeretet lopózzon a szívedbe és mindennapjaidba. :) A kedvenc jelenetem egyike az volt, mikor Anát hazaviszi a szüleihez vacsorára, letörölhetetlen vigyorral olvastam.

Mielőtt elkezdtem olvasni a könyvet, újranéztem a történet filmváltozatát, és azt kell mondanom tökéletes választás volt Jamie Dornan és Dakota Johnson a szerepekre. Csak ne lenne olyan távol 2017, hogy nézhessük a második részt. De persze addig is, itt van nekünk a Grey, mely szép számban hoz magával újdonségot a rajongóknak.  

Kiadó: Libri - Megrendelhető
Sorozat: Árnyalat 4. része
Fordította: Babits Péter
Műfaj: erotikus romantika
Oldalszám: 716

Extra

Jamie Dornan színészi játékának köszönhetően a mozivásznon Christian Grey életre kelt és több ezer nő szívét dobogtatta meg azzal, hogy amennyire csak lehetett a tökéletes Mr. Grey kitalált karakterének egy valóságos változatát játszotta el. Ugyan ez ahelyzet Dakota Johnsonnal is, aki Anastasia Steele-t formálta meg.
Színészként az is a munkájuk része, hogy minél több információt szerezzenek be a karakterekről, akit meg kell formáljanak, így gondolom tőlük jobban, talán csak az írónő az aki ismeri magát Christiant és Anát.
Extraként több interjút hozok nektek, amelyek szerintem érdekesek lehetnek más rajongónak is, rajtam kívül.
Az egyik kedvenc blogom, mely a sorozattal foglalkozik a beautiful-shades. Több interjút fordította magyarra a szerző, melynek köszönhetően nekem most nem kell rá időt szánnom, így linkelem is a kedvenceimet:
Kedvenc interjúm a két színésszel az USA Today készítette. Tetszik a színészek beszéde a meztelenkedésről, de főleg azt kedvelem ebben az interjúban, hogy mennyire lazák és érezhetően megbíznak egymásnak. Na meg a kémia ott van közöttük, ami fontos a játékuk miatt. LINK
Igaz, hogy ebben a HELLO magazinnak adott interjújában Jamie inkább magáról beszél, de nekem nagyon bejön a laza stílusa. LINK
Josh Horowitz interjúján még jókat lehet nevetni is. A bejegyzésben van a videó és alatta a magyar fordítás is. LINK
Jimmi Fallon Show-ban is szerepelt Jamie. Rövid magyar leírás a blogban a videóval együtt. LINK
De persze, a kérdezz-felelek interjúk sikerülnek mindig a legvicesebbre. LINK


E. L. James Ötven árnyalat trilógiájának mindhárom része a toplisták élén tündökölt több héten keresztül, így nem okozott meglepetést, hogy a Grey is azonnal a toplisták élére került. A Libri Kiadónak köszönhetően hazánkban is megjelent a napokban a Grey című könyv. Több ezer olvasó szeretné tudni, hogy Christian Grey pontosan mit gondolt, hogyan érzett, amikor találkozott Anastasia Steele kisasszonnyal, miként próbálta alakítani a történteket.
A Blogturné Klub 8 bloggere december 2. és 16. között a Grey turné keretén belül élménybeszámolókkal, extrákkal és nyereményjátékkal népszerűsíti még tovább Christian történetét!



12.02. Kristina blogja
12.12. Dreamworld

A szürke ötven árnyalatának és ezáltal a Grey-nek is vannak meghatározó jelenetei, tárgyak, sőt helyszínek, amelyekről a történet jut eszébe egy igazi rajongónak. Ezúttal igaz-hamis játékra hívunk titeket. A bloggerek a bejegyzések végén megosztanak egy-egy képet, amelyről el kell döntenek, hogy a helyszín, a tárgy vagy egy bizonyos jelenet hozzá tartozik-e a történethez, vagy sem. A rafflecopter doboz megfelelő helyére kell beírnotok az IGAZ, vagy HAMIS szavakat. A Libri kiadónak köszönhetően pedig kisorsolunk a helyes megfejtést beküldők között 3 példányt a Grey című könyvből. 
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.




a Rafflecopter giveaway

0 comments: