Katja Millay: The Sea of Tranquility - Nyugalom tengere

, by Kristina

Fülszöveg
A két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.
Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer. Ám miközben a kettőjük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát – és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.
A Nyugalom tengere gazdag, erőteljes és zseniálisan kidolgozott történet egy magányos fiúról, egy érzelmileg sérülékeny lányról és arról a csodáról, ha kapunk még egy esélyt.

A történetről és a szereplőkről

Nastya iskolát vált, elköltözik szülővárosából, mert új életet akar kezdeni, ahol senki sem ismeri a múltját, ahol megpróbál láthatatlan lenni, vagy ha az nem sikerül, akkor új kinézetével akar magától mindenkit távol tartani. Ígéretes zongoratehetség volt, a zenének élt, mígnem egy napsütéses délutáni napon el nem vették tőle mindezt. A kedves és aranyos lány brutális módon ismerte meg az élet legkegyetlenebb oldalát. Mit tehet egy lány, akitől elvették a zenét? Megnémul, küzdeni tanul és a futásban találja meg a megnyugvást.
Minél jobban próbálja magát távol tartani az emberektől, az olvasó annál jobban megkedveli őt. 



"Varázslat és csodák nélküli világban élek. Olyan helyen, ahol nincsenek se látnokok, se alakváltók, se angyalok, és nem sietnek a megmentésemre természetfölötti erejű fiúk. Olyan helyen, ahol az emberek meghalnak, a zene szertefoszlik, és az élet nehéz. Olyan erősen szegez a földhöz a valóság súlya, hogy néha már azt sem értem, miként vagyok képes megemelni a lábam, és előrelépni." - Nastya

Josh-nak már fiatalkorában meg kellett tanulnia, hogy az élet mennyire kegyetlen. Gyorsan kellett felnőnie, ez miatt komolyabb lett, felelősségteljesebb, önálló. A fa lett Josh szenvedélye, a bútorkészítésben találja a megnyugvást, a fa munkálása közben érzi magát megint közel elveszett szeretteihez. Gyönyörűen megformált karakter, és ezentúl ő a kedvenc könyves pasim.

Josh-t mindenki kerüli, sikerült neki távol tartania magától szinte mindenkit. Nastya is ezt a célt szeretné elérni azzal, hogy öltözékével próbálja elijeszteni magától a suli diákjait. Tíz centis magassarkúban, a legminibb szoknyákban, legkivágottabb blúzokban, talpig feketében lejt végig minden nap az iskola területén. Vastag fekete sminkkel a szeme körül próbálja elrejteni arca szépségét. Egyik éjjel eltéved futás közben és Josh nyitott garázsajtaja előtt találja magát, futószerelésben és smink nélkül láthatja a fiú. Attól az éjszakától kezdve visszajár hozzá, és némán figyeli, ahogyan a fiú alkot szebbnél szebb dolgokat.

A könyv leginkább azt próbálja elmesélni, hogy a karakterek hogyan küzdenek meg a múlt szellemeivel. Hogyan viszonyul az élethez, majd egymáshoz két megtört lélek, akik talán mégis erősebbek mindenkinél. Sokszor jutott eszembe az a mondat, hogy amibe nem halsz bele, az megerősít, és rájuk tökéletes igaz!

Úgy van felépítve, hogy folyamatosan hámozod le a szereplőkről a rétegeket. Nastya és Josh is különbözik minden eddig megismert szereplőtől. Van akinek nehéz titkokkal terhelt múltja, és van akinek a halál árnyékolja be életét, de egyikük sem adja fel, még akkor se, ha néha nehezebb élni, mint meghalni.



"(...)Az emberek folyton hangoztatják, hogy az igaz szeretet feltétel nélküli, pedig nem az. És még ha nincs is feltételekhez kötve, akkor sincs soha ingyen. Mindig kapcsolódik hozzá valami elvárás. Mindenki akar valamit a szeretetéért cserébe. Akik szeretnek minket, azt akarják, hogy legyünk boldogok, meg minden, ez viszont automatikusan minket tesz felelőssé az ő boldogságukért, mert csak akkor boldogok, ha mi is azok vagyunk. Annak kell lennünk, akinek a szeretteink hisznek minket, és úgy kell éreznünk magunkat, ahogy szerintük kéne. Elvégre szeretnek minket, és ha nem tudjuk megadni nekik, amit akarnak, szarul érzik magukat, ettől mi is szarul érezzük magunkat, és végül mindenki szarul érzi magát. Én egyszerűen nem kérek ebből a felelősségből.(...)" - Nastya


Hogy miért érintett meg ennyire Nastya karaktere? Közelebbinek éreztem őt hozzám, bármelyik karakternél. Az egyedüllét, a magány iránti vágya miatt. Miközben a lelke mélyén kezdett minden helyre állni, akkor amikor megtalálta azt a személyt, akivel könnyű volt együtt hallgatni.

A könyv és Én

Alig pár elolvasott oldal után már tudtam, hogy EZ AZ A KÖNYV, amiért érdemes egész éjjel fent maradni. Hamar felismertem, hogy az idei évem meghatározó élménye lesz és egy új nagy kedvencem.

Amikor egy könyvben már nem a betűket látom, hanem a szereplők arckifejezését, az apró mosolyra ránduló ajkaikat, lassan lefolyó könycseppeket, a könnyed érintéseket, vagy hallom a futástól kapkodó lélegzetüket, AKKOR érzem csak igazán, hogy miért érdemes olvasni, és amiről érdemes, arról írni. Ezt a könyvet olvasni kell és másoknak ajánlani.

Gyönyörűen megírt, drámai, és sokkal mélyebb a történet, mint amit vártam. A tehetéges írónő írási stílusának köszönhetően, könnyű belemélyedni és elveszni a sorokban. Igaz, hogy sok lelki fájdalomból és szenvedésből kell a szereplőnek kigyógyulniuk, de a könyv hangulata számomra akkor sem volt túlzottan szomorú, mert szarkasztikus megjegyzések sokszor elvették az élét mindennek.

"Mindenki tudja, mire gondolok: amikor az univerzum úgy dönt, hogy ismét seggbe rúgja az embert az acélbetétes bakancsával. A sírás szóba sem jöhetett, az elmebajos nevetéssel és káromkodással megspékelt, sikoltozós hisztiroham teljességgel ki volt zárva, így hát csupán egyetlen választási lehetőségem maradt: a döbbent csend." - Nastya

Az tény, hogy nem pörgős a története, van aki az elején úgy érzi majd, hogy lassan halad. Miközben nekem sikerült olyan szinten összekapcsolódnom a cselekménnyel, a szereplőkkel, hogy nem kellett kielemeztem minden sorát, egyszerűen csak átéltem minden pillanatot. Nem akartam, hogy vége legyen!
Nem tudnám egyik műfajba sem sorolni, mert keverednek benne a YA, a New Adult, a dráma, a romantika és igen, még a horror elemei is.

Önálló kötet, amely mostanában ritka, nem kell félni a függővégtől, attól, hogy felesleges bonyodalommal próbálná széthúzni az írónő a történetet. De bevallom nektek, hogy még annak is örülnék, ha sorozat lenne, mert akkor olvashatnám tovább kedvenceim történetét. :)

Megérint, hat rád, rajongóvá tesz, elgondolkodtat, szomorú és boldog leszel egyszerre. De amit garantálok, hogy nem tudod majd letenni! Ez az a könyv biztosan az idei könyvheti megjelenések egyik legkeresettebbje lesz.

Előrendelheted EZEN a linken!

Blogturné



06/11. - Angelika blogja
06/12. - Kristina blogja
06/14. - Book Heaven
06/15. - Könyvszeretet
06/16. - Szilvamag olvas
06/19. - Nem harap a….
06/20. - Dreamworld
06/21. - Media Addict
06/22. - Roni Olvas

Nyereményjáték

“Nagyon érdekelnek a nevek. Gyűjtöm őket, az eredetüket és a jelentésüket. Neveket gyűjteni könnyű: nem kerülnek semmibe, és nem foglalnak sok helyet. Szeretek neveket olvasgatni, és úgy tenni, mintha mindegyiknek jelentése volna.”

A főszereplő, Nastya hobbija a keresztnevek gyűjtése, így mi is ezt választottuk játék gyanánt. Kiválasztottunk 13 magyar eredetű keresztnevet és ezeket kell összegyűjteni a blogokon található leírások alapján.
Minden blogon egy keresztnevet kell kitalálnotok és beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

Játékszabályok:
1.) Kedveld a Blogturné Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
2.) Kedveld a Vörös Pöttyös? Szeretem Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
3.) Írd be a helyes megfejtéseket! (KÖTEZELŐ)
4.) Oszd meg a turnét! (NEM KÖTELEZŐ)


“Ősi magyar név, jelentése: anyácska. A magyar mitológia szerint az Árpád-házi uralkodócsalád ősanyja.”

a Rafflecopter giveaway

A kiadó csak Magyarország területére postáz.
A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.

0 comments: