Zoe Sugg: Girl Online

, by Kristina

Fülszöveg:
A 25 éves Zoe az Y generáció nemzetközi sztárja, aki Zoella néven pár éve indított divat- és sminktanácsadási csatornát a YouTube-on. Korosztályából sok lány őt tekinti legbizalmasabb barátnőjének, akivel fiúkról, családról, suliról és divatról, szerelemről és félelmekről is őszintén lehet beszélni. A Girl Online megdöntötte a megjelenés hetében legjobban fogyó könyv eddig világrekordját, 35 országban vehetik kézbe a rajongók.

Pár megdöbbentő adat Zoelláról:
3 millió Twitter követő, 3.5 millió Instagram követő, 7 millió YouTube feliratkozó, 2 millió Facebook like.

A brit kisvárosban élő Penny Porter úgy akarja legyőzni szorongásos rohamait, hogy blogot indít, és ismeretlenekkel osztja meg érzéseit, gondolatait. GirlOnline álnéven bele is vág, de egy szerencsétlen baleset elrettenti a folytatástól.
Penny és családja a karácsonyt New Yorkban tölti, ahol a lány megismerkedik (és fülig beleszeret) egy izgalmas és sármos zenész srácba. Pár nap alatt megfordul velük a világ, Noah a legjobb dolog, ami Pennyvel történhet, és a lány azonnal világgá is kürtöli újdonsült boldogságát a blogon… csak azt nem sejti, hogy ezzel lavinát indít el, és nemsokára több ellensége lesz, mint ahány barátja…

Vajon megbízhatsz a legjobb barátodban, ha a szerelem a tét? És a szerelmedben, ha a boldogság?


A könyv Pennyről szól, egy 15 éves angol lányról, akinek 10 ezer követője van a közösségi oldalán, blogot ír a mindennapjairól, azokról a problémákról, amelyekkel szembesül egy hétköznapi tini lány, aki gyakran kerül szerencsétlen, megalázó helyzetekbe. Aki gyakran szorong, pánikrohamokkal küzd, és aki megismeri a szerelmet.


Merem állítani, hogy mindannyian találunk Penny személyiségében olyan tulajdonságot, ami bennünk is megvan. És pont ettől, hogy ennyire élethű, jellemileg hétköznapi, megvan benne az a plusz, amitől könnyen szerethető, amitől úgy érezzük, hogy a legjobb barátnőnk lenne a valóságban.
Pont ennek a stílusnak köszönhető Zoella sikere is, nem csak a blogolásban, vlogolásban, de immáron a könyvírásban is. Szerethető stílus, érdekes cselekményszál, egyszerű, de nagyszerű bonyodalmakkal tarkítva.

Aranyos, megindító, szép és bölcs gondolatokkal megtűzdelt könyv, ráadásul szemgyönyörködtető külsőbe bújtatva. Ha érdekel, hogy milyen lehet egy blogger mindennapja, akkor mindenképpen el kell olvasnod a könyvet! Az íráshoz téma a legtöbb alkalommal olyan helyeken pattan ki az ember fejéből, amikor nincs nála toll, ilyenkor légy kreatív... Vagy olyan érzelmi megindíttatás vesz rá néha egy-egy téma kidolgozására, ami lelkileg is gyógyít, még ha posztolás után már nem is tűnik olyan jó ötletnek, de mindenképpen jól esik az ember lányának kiírni magából, ami a szívét nyomja. Egy idő után mindenki elkezd az olvasóinak írni, nem csak önmaga szórakoztatása céljából. Ilyenkor esik jól, egy-két hozzászólás, kedvelés.


Penny nagyon szerencsés, hogy szerető család veszi körül, de mégis sokszor érzi magát magányosnak. Legjobb barátja Elliot, egy igazi különc, akitől csupán egy fal választja el, olyan szerencsések, hogy nem csak szomszédok, de még a hálószobájuk is egymás mellett van. Minden titkot megosztanak egymással, mégis valami továbbra is hiányzik a lány életéből. Talán az első igaz szerelem? :)

Penny mindenhova magával viszi fényképezőgépét, másik szenvedélye a fotózás, és Zoella instagram oldala is arról tanúskodik, hogy a blogger is úgyszintén rajong ezért a hobbiért. Még egy dolog, aminek köszönhetően tetszett a könyv. :)

A szülei munkájának köszönhetően New Yorkba utaznak pár napra, ahol Noah kedvességének köszönhetően újra képes lesz a mosolygásra.

Szegény lány egyre szerencsétlenebb helyzetekbe kerül, de a sorsfordító pillanat az ő életében is bekövetkezik, amikor a hamupipőke kaland neki is boldog pillanatokat hoz az életébe. Ettől bővebb történetmesélést nem szeretnék közzétenni, mert azt szeretném, hogy mindenki friss elmével tapasztalja meg a történet bájait és bukkanóit. :)



Bevallom, nem erre számítottam, csupán egy aranyos kis történetet vártam, miközben rengeteg bölcs gondolatot kaptam cserébe, méghozzá egy igazán érdekes és tinisen romantikus történetbe bújtatva. 

A könyv sikere szerintem abban rejlik, hogy nem csupán egy ifjúsági tinirománc, hanem sok kis apró pozitív bölcsességet rejtő tanácskönyv. Senki ne gondoljon pszicho-blablára (van erre helyes kifejezés?), csupán olyan tehetségesen írta meg Zoe a könyvet, hogy Penny kalandjaiba beleszőtte a félelmeket, amiket hétköznapi dolgok segítségével küzd le. Családi szeret, barátság, vagy épp a szerelem apró reménysugara teszi érdekessé, miközben az olvasó egyre jobban barátjának érzi a lányt, akit támogatni lehet, vagy épp akinek szurkolni kell.

Biztos vagyok benne, hogy a könyv sok új blog létrehozásában fogja ösztönözni az olvasó közönségét. Remélem, hogy mindenki annyira fogja élvezni az online közösségi életet, mint Penny, Zoella, és én is. Régebben mindenki titkos naplókat vezetett, a mai korban mindezt már meg lehet tenni blogolással, miközben hasonló gondolkodású embereket ismerünk meg és barátkozhatunk meg velük. 

Kiadó: Libri
Megjelenés: 2016.
Fordította: Lovas Anna

Érdekességként szeretném ajánlani Zoe bejegyzését a fotózásról, nagyon hasznos tippeket oszt meg. Angolul van, de azoknak, akik ez nehézséget okoz, a képes magyarázatok is érdekesek lehetnek. Bejegyzés ITT található.


EXTRA

Sajnos a világhálón még nem lehet találkozni hivatalos könyv trailerrel, de rengeteg rajongók által összevágott videót lehet találni you tube-on. Egyiket meg is mutatom nektek:






Zoe Sugg azaz Zoella nevét nem kell bemutatni szinte senkinek. A fiatal lány úgy robbant be a Youtube bloggerek/vloggerek világába, mint egy üstökös. A szemtelenül fiatal lány a videók után most egy történetet hozott el nekünk, ami mellett nem szabad elmenni. Bár a Girl online kívülről egy romantikus tiniregénynek tűnik, belül sok olyan fontos tanulságot rejt az internetes zaklatásról, a blogolásról, a barátságról, és a család erejéről, amit minden fiatalnak és idősebbnek is érdemes elolvasnia. 

A Blogturné klub 6 bloggere is végigkövette a főszereplő Penny elképesztő kalandjait, és megnézték közelről, hogy miért is ennyire sikeres Zoe Sugg könyve. Tartsatok velünk március 24 és április 4. között és a turné végén, ha felkészültek vagytok a bloggerekből, akkor nektek is esélyetek van megnyerni a Girl online egyik példányát.


03.27. CBooks
03.29. Kristina blogja
04.02. Dreamworld
04.04. Media Addict


Ahogy a könyv főszereplője Penny, úgy a turnéban résztvevő blogokon is a bloggereké a főszerep. Minden blogon találhattok egy kis leírást, és egy képet egy híres és sikeres bloggerről. A te feladatod az lesz, hogy a Rafflecopter dobozba beírd az állomásokon látható bloggerek nevét vagy blogjainak nevét.

Ha ügyes vagy, és jó vagy a bloggerekben, akkor a turné végén megnyerheted a 3 Girl Online egyik példányát.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.



A fiatal svájci tehetség 2011-ben indította beauty blogját, amely nagyon gyorsan nemzetközileg is berobbant a köztudatba. Egyre népszerűbb divatmárkák szerződtetik évről évre. A lány 20 éves, és egy személyben model, stylist, kreatív igazgató, és énekes.

0 comments: