Addison Moore: Someone to Love - Szeretni valakit

, by Kristina

Fülszöveg:
Mi történik, amikor két ember, aki nem hisz a szerelemben, őrülten egymásba esik úgy, hogy azt életükben elképzelni sem tudták? Vonatszerencsétlenség.
Amikor a húszéves Kendall Jordan átkel az országon a Garrison egyetemre, az utolsó dolog, ami eszébe jutna, egy egyéjszakás kaland. Sajnos az elbűvölő Cruise Elton pontosan ezt kínálja neki.
Kendall már régen ráébredt, hogy a szerelem illúzió, amely nem tart örökké, és ezt Cruise is teljes mértékben osztja - valami a lány lelkében mégis azt súgja, hogy szőröstül-bőröstül magának követelje a fiút. Ezért azután maga is szeretne részt venni a játszmában, és azt javasolja, hogy Cruise tanítsa ki őt a Garrison egyetem női playboyának szerepére.
Közben feltámadnak az igazi érzelmek, és sem Kendall, sem Cruise nem tudja, miképp kezelje ezeket. Minden, amiről úgy képzelték, hogy tudják, megváltozik akkor, amikor megtalálják egymásban azt, akit szeretni kell.

A történetről

Feltehetném a kérdést, hogy mi történik egy romantikus könyvben, ha egy szexuálisan túlfűtött, de szűz lány és egy igazi adonis, nőfaló pasi találkoznak. A kérdésre mindenki tudná a helyes a választ, vagyis igen, a helyes megfejtés, hogy kölcsönösen kihasználják egymást. Ám itt közbe szól a sors, hiszen soha semmi sem olyan egyszerű, mint azt mi (vagy ez estben pedig Kendall és Cruise) szeretnénk. 


"A szerelem mindig úgy élt a képzeletemben, mint egy borotvaéles kés, amely a gyötrő fájdalom rémét rejti magában, sohasem úgy, mint örömszerzés, sohasem úgy, mint egy meleg és biztonságos fészek birtoklása, amelybe beköltözhetsz, örökre."

Kendall úgy dönt a Garrison egyetem lesz számára a tökéletes választás, elvégre édesanyja is ott tanult és régi barátnőjének köszönhetően a kollégiumi szoba is el van intézve, vagy mégsem? Bizony igazi meglepetés éri karácsony előtti napon, amikor megérkezik a kampuszra. Egy buli kellős közepén értesül róla, hogy nincs hol laknia, ráadásul pénze sincs elég, arról nem is beszélve, hogy Kaliforniában nem számolt azzal, hogy bizony Massachusettsben télen hó és hideg van. 
Szerencséjére Cruise ajánlata épp időben érkezik, így egy időre lakótársakká válnak, de azt már ismerkedésük pillanatában érzik, hogy sokkal több van alakulóban közöttük.

A műfajról

Goodreadsen (ahol egyébként 12,359 olvasó értékelése alapján 3,76-os átlagon van) a könyv adatlapján nézegettem, hogy az olvasók milyen műfajba is sorolják a könyvet: new adult, romantika és erotika.
New Adult igen, hiszen egyetemisták kapnak főszerepet, vagyis a 21-25 éves korosztályról szól, sok jelenet játszódik magán az egyetemen is. Romantikus, hiszen egy olyan pár áll főszerepben, akik csak ismerkednek a szerelemmel. De sokkal erotikusabb azoktól a könyvektől, amiket eddig a new adult műfajban olvastam, nyugodtan rá lehet mondani, hogy szexuálisan túlfűtött az egész történet.
Ha hasonlítani szeretném, akkor azt mondanám, hogy a Pokoli erény, a Meztelenül és a Faldöngető könyvek keveréke a Szeretni valakit.

"– Hová megyünk? – suttogja, és biztosan tudom, hogy megretten a hirtelen készségtől, amellyel felajánlom a segítségemet. 
– Hozzám. – Mire végzek vele, hanyatt homlok rohan majd a legközelebbi zárdába. – Ideje ágyba bújni!"


A szereplőkről

"Lehet, hogy csak bajt hoz rám.
Lehet, hogy pontosan azt a bajt hozza rám, amelyet mindig is kerestem."


Két szeretetre és figyelemre éhes ember alkot egy párt. Kendall és Cruise, a szüleiknek és rossz tapasztalataiknak köszönhetően nem hisznek, vagy épp nem mernek hinni a szerelemben. Mégis ezek a bizonyos érzelmek túl hamar és a hurrikán erejével ejtik őket csapdába. 
Cruise meglepett, mert ahhoz képest, hogy az elején igazi nőfaló és skalpvadász pasinak lett beállítva, sokkal értelmesebb és érzelmesebb, mint vártam tőle.
Kendall meglepően szókimondó, és vagány, ami sok helyzetben meglepett. Mint a következő mondata is:

"- Ahogy látom, road show-n vagy a péniszeddel, és hidd el, a világért sem szeretnék az utadba állni. De jól jegyezd meg, a foglald-el-a-vaginámat hadművelet ma estére le van tiltva!"
A mellékszereplők inkább csak idegesítő tényezők, de mivel nem lehet őket kihagyni, így inkább csak eltűrtem a jelenlétüket és az idióta beszólásaikat, meg tanácsaikat.

A könyv és én

A könyv az elejétől kezdve állandóan azt érte el, hogy vagy jó véleménnyel voltam róla, vagy rosszal, néha már a tudatom úgy imbolygott a két véglet között, mint egy részeg télapó.

Az írónőnek kétség kívül szárnyalt a fantáziája (túlságosan is), és talán pontosan ez volt a legnagyobb probléma, hogy felvetett dolgokat, jeleneteket, de túl gyorsan lépett tovább egy másik ötletre. Túl sok bonyodalmat okozó helyzetbe sodorta a szereplőket, majd hagyta is rá, és új ötletekkel állt elő, vagyis gyakran éreztem kidolgozatlannak a szituációkat. Példaként dobálóznék a féltékenység szóval és a hülye kishúg lehetetlen kifakadásaival..., a többi spoileres lenne, így inkább rátok bízom, hogy olvasás közben hogy látjátok, nem szeretnék befolyásolni senkit a lehetséges téveszméimmel.

"Várjunk csak, tényleg azt mondtam, hogy a végzet? Pedig annyira nem hiszek benne! A végzet baromság, amivel az emberek kényszeresen etetik magukat, amikor túl lusták ahhoz, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat."

Ráadás a történetben az írónő humoros stílusa. Be kell vallanom, hogy sokszor hadarok, amikor beszélgetek valakivel és gyorsan szeretném meggyőzni az igazamról, de olvasás közben esküszöm úgy éreztem, hogy az írónő is hadarva ír (létezik ilyen egyébként?). Ez csak egy sajátos és fura megfigyelés volt, de az is lehet, hogy csak a gyors olvasás miatt keltették ezt az érzést bennem a hosszú és néha viccesen nyakatekert mondatok.

A szöveg gyakran túl giccsesé, szentimentálissá válik, klisék halmazává, de mivel nem drámáról van szó, ez még megbocsátható. Sőt az írónő szeret tudományos szavakkal játszani, ami bizonyítja, hogy tanult emberről van szó, főleg, amikor centripetális erőt, a Petri csészét, meg az efféléket szövi bele a magyarázataiba.

Ha már szex, akkor legyen fantáziadús. Biztosan ez volt a mottója az írónak, de a sok lehetetlen, kényelmetlen, és nem egy esetben egyáltalán nem biztonságos szexjelenet után már csak a szemem forgattam és kész komédiának fogtam fel az egészet. 
Sorozat, de nem kell megijedni a következő rész, már Kendall testvérről Morganről szól, akit nem ismerünk meg ebben a történetben, így róla nem tudok még nyilatkozni.


Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2013.
Eredeti cím: Someone to Love
Sorozat: Someone to Love 1. része

Az olvasás lehetőségét köszönöm a kiadónak!

0 comments: