Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok (BtK)

, by Kristina

Fülszöveg:
1950-et írunk, és miközben New Orleans francia negyedében titkok fortyognak, a tizenhét éves Josie
Moraine csendben szövögeti álmait. A helyiek között csak a bordélyban dolgozó prostituált anyjáról ismert Josie többet szeretne kicsikarni az életből, mint amit New Orleans kínálhat. Tervet kovácsol hát, hogy maga mögött hagyhassa a várost, de a negyedben történt rejtélyes haláleset olyan nyomozásba sodorja, ami próbára teszi az anyja, a lelkiismerete és a Conti Street rideg madámja, Willie Woodley iránti hűségét.
Ruta Sepetys magával ragadó jellemeket teremt, akárcsak a világon mindenütt nagy sikert aratott Árnyalatnyi reménycímű első regényében. A gazdag cselekményben titkok és hazugságok hálója szövődik, és a kísértő emlékeztető, hogy döntéseink sorsunkat alakítják.

A történetről


Bourbon Street
Josie az 1950-es évek New Orleansában tölti be a 18. életévét. A francia negyed árnyai között válik felnőtté, a prostik, a besúgók, a maffia, és a bűnözők melegágyában.
Szülőanyja egy örömlány, aki a lányában nem lát mást, mint pénzforrást, apja kiléte ismeretlen. 8 éves korába egy könyvesboltban talál menedéket anyja bántalmazásai elől már, ahol munkát is kap, és egyúttal az otthona is lesz. A tulaj, Charlie Marlow válik apafigurává számára, hiszen befogadja és még munkát is ad neki.
Willie Woodley a prostikat futtató madám áll legközelebb ahhoz, hogy anyafigurának nevezzem. Josie minden reggel feltakarít a házában, majd kinyitja a könyvesboltot, amit Charlie fiával a 21 éves Patrick-kal vezet.
Az iskolában jó tanuló volt, de nem voltak barátai, a háta mögött állandóan összesúgtak, nem
Smith College Northampton, Massachusetts
csoda hát, hogy tervbe sem vette a főiskolát, hiszen nem akarta újból átélni ezeket a megalázó pillanatokat. Álmodott ugyan arról, hogy elhagyja New Orleans városát, de tervei nem voltak. Nem mert nagyokat álmodni, mert az életben mindig csak csalódások érték. 

Szilveszter napján a könyvesboltba egy jómódú turista tért be, egy üzletember, aki tisztelettel bánt vele és sok szerencsét kívánt a főiskolához, aki azt mondta neki, hogy: "A döntések alakítják a sorsunkat." 
Attól a naptól kezdve valami megváltozott Josie-ban, elkezdett tervet szőni és álmodni.

"Lelkesen vetettem bele magam a könyvekbe. A szereplők élete annyival érdekesebb volt, mint a saját, magányos szívdobbanásom."


A szereplőkről


Josie élete sosem volt tündérmese, az élet tanította és nevelte. Valentin napon született, és anyja egy híres madámról nevezte el, aki Valentin napon halt meg. Okos és felelősségteljes lány, aki nagyon gyorsan felnőtté és önállóvá kellett váljon. Imád olvasni, a könyvekbe bújni a valóság elől, gyakran idéz a David Copperfieldből. Túl sokszor csalódott az életben és a környezetében. Csoda hát, hogy nem mer hinni?
Egy negyedvér taxisofőr, egy madám, egy néma szakácsnő és egy virágárus fiú azok, akikben  egyedül megbízik, és akik közel állnak hozzá. 
Jól bánik a fegyverekkel és pontosan lő. Olyanok a mindennapjai, hogy akkor érzi magát biztonságban, amikor a szoknyája alatt rejteget egy pisztolyt (önvédelmi célból).
A prostik, a zsaruk, a bűnözők és azok az emberek a könyv mellékszereplői, akik próbálják túlélni a mindennapokat.
A nagy kedvencem Jesse volt, aki sokszor Josie mellett állt, meghallgatta és próbált neki segíteni.




A könyv és én


Shady Grove
Már többször hallottam, hogy azt mondták minden elolvasott könyv, egy újabb megélt életet jelent. Ezentúl én is elmondhatom, hogy éltem 1950-ben New Orleans városában.
Egyik könyvhöz sem tudom hasonlítani, amit az elmúlt évek alatt olvastam. Egyedi a maga módján. A hangulatának köszönhetően sokszor éreztem, hogy az 1950-es évek New Orleans-ába csöppentem. 
Nem volt vicces, de még igazán izgalmasnak sem mondható a történet, mégis van benne valamilyen nyers őszinteség, amitől rokonszenves a lány, aki szemén keresztül megismerjük az akkori világot. A cseppnyi romantika és krimi szál miatt szórakoztató, de a karakterek tették igazán emlékezetessé a könyvet.
Canal Street
Nem titok, hogy szeretem a történelmi könyveket, de ez volt az első próbálkozásom ebből az időszakból, vagyis az 50-es évek Amerikájából. A szereplők, a színhelyek és főleg a mondatokból áradó hangulat volt az, ami segített nyitott szemmel sétálni a Kalitkában zárt álmok-ban.
Gondolkodóba ejtett és talán még tanított is, de abban az egyben ösztönöz, hogy merjük megvalósítani az álmainkat.

A könyvben leggyakrabban szereplő színhelyeket látjátok a képeken. 

A könyvet köszönöm a Maxim Kiadónak.

December 11-én jelenik meg a Maxim Kiadó gondozásában, de addig is rendeljétek elő 30% kedvezménnyel.

Blogturné

A Maxim Kiadó gondozásában hamarosan megjelenik Ruta Sepetys újabb regénye a Kalitkába zárt álmok. 6 napon keresztül  blogger ír a könyvről, extrákról és természetesen a nyereményjáték sem marad ki ezúttal se. 


Nov. 23. Roni olvas
Nov. 24. Book Heaven
Nov. 25. MFKata gondolatai
Nov. 26. Kristina blogja
Nov. 27. Deszy könyvajánlója
Nov. 28. Kelly & Lupi olvas



Nyereményjáték

a Rafflecopter giveaway


0 comments: