Cora Carmack: Szakítópróba

, by Kristina


Fülszöveg:


Szüzesség. Bliss Edwards hamarosan végez a főiskolán, de még nem veszítette el. Mivel megelégelte, hogy már csak ő szűz a barátai közül, elhatározza, hogy a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb módon fogja orvosolni a problémát: egy egyéjszakás kalanddal. A dolog azonban nem úgy sül el, ahogy tervezte. Pánikba esik, és faképnél hagy egy elképesztően helyes srácot meztelenül az ágyában, ráadásul olyan indokkal, amit senki sem venne be. És ha ez még nem lenne elég kínos, amikor megérkezik az utolsó félévének első órájára, döbbenten ismeri fel az új tanárát. Őt hagyta ott nyolc órával korábban meztelenül az ágyban...

Beleolvashatsz a könyvbe ITT.

Nyomtatott könyvben megjelenik: 2013. június 24-én.
A kiadónál most előrendelési akció van (-20%), ingyenes postai kiszállítással Magyarország  egész területén. Ezen a címen: www.szakitoproba.hu


New Adult műfaj, most már biztosan a kedvenceim közé tartozik. Hiszen az én korosztályom kap főszerepet, azok a problémák amelyek engem is foglalkoztatnak, vagyis sokkal közelebb érzem magam a szereplőkhöz, könnyen tudok velük azonosulni. Megértem a lelki folyamatokat, amelyek lejátszódnak bennük, ismerős helyzetekkel találkozom. Minden van benne, amit szeretek: humor, erotika, romantika,  (egyetemi) végzős évek kérdéseit boncolgató lelki folyamatok, álompasik és olyan női főszereplők, akik bőrébe szívesen belebújok, amíg a kaland tart.


"– Szerencséd, hogy ez a te nagy éjszakád, Bliss. Máskülönben senki sem kerülhetne a tequila és közém.
Kinyújtottam felé a kezem.
– Nos, az én lábam közé sem kerülhet senki, hacsak nem vagyok elég részeg, szóval ide azzal az utolsó pohárral is!"

10 dolog, ami tetszett a könyvben:
1. Olyan könyvet ezidáig nem volt szerencsém olvasni, amely színésztanoncok életéről szól.
Most, hogy túl vagyok rajta, elég újszerű az élmény. Érdekes volt egy színész szemével látni a meghallgatások, és a próbák világát. Vagyis a bizonytalanság, a küzdés, a fejlődésre való törekvés, amivel találkoztam a könyvben elég valósághűvé varázsolta nem csak a cselekményt, hanem a karaktereket is.
2. Aranyos, kedves és szívmelengetően romantikus, vicces történet. Nincs túlbonyolítva
3. Megnevetettet, sokszor azon kaptam magam, hogy vigyorogva olvasok. Nem csak a történetbe van becsempészve a humor, hanem maga Bliss is üdítően viccessé tesz elég sok helyzetet.
4. Bliss belső monológjai. (Ettől lett egyedi számomra.)
Vicces volt. Leginkább a túl sokat gondolkodó kategóriába esik a csaj, az agya egyszerűen túlpörög. Az ellentmondás önmagával volt az éjszaka csúcspontja, amikor alig bírtam visszatartani a hangos röhögést.
Mily meglepő, hogy szerény személyem, pont ez miatt érezte legelőször szimpatikusnak. Mindent túlbonyolít gondolatban, és az a nagy helyzet, hogy én is (de ezt jobb titokban tartani). Szóval erre a megoldás, egy fiktív világban létező pasi, vagyis Bliss-nél a probléma megoldva Garrick személyével, és nem is akár hogyan!!! 

"Olyan sokszor indokoljuk meg a választásainkat, hogy a végén már nehéz bármiféle sebezhetőséget mutatnunk kifelé. Az ember nem tudja sokáig elviselni, ha a kudarcairól kérdezik, amikor valami nem jött össze, és előbb-utóbb arra gondol, talán maga a kudarc lehetne a terv."

5. Olvastatta magát. Nehezen tudtam letenni, ezért csak két nagy szünetet iktattam be. Alvást és ebédkészítést. ;) Tipikus, a na-még-egy-fejezet-és-utána-alszom kategória, amit csak pár fejezet után tudtam végül megvalósítani, de még akkor is nagyon nehezen tettem le.  
6. Csókjelenetek. Kihagyhatatlanok, főleg a váratlan és tiltott helyeken elcsattantak a kedvenceim. Néha lassú és érzéki, de volt, hogy mindent felemésztő szenvedéllyel estek egymásnak. Ha azt mondom, hogy néha még a kislábujjam is bizsergett, akkor elhiszitek, hogy elég érzéki volt?
7. Az első találkozásuk (Bliss és Garrick) ezennel bekerült a Top 10 legviccesebb-legaranyosabb-legnagyobb-égés listájára. Nem csak vicces volt, de váratlan, és kiszámíthatatlan is. 

"– Az életben néha az ijesztő dolgok a legértékesebbek – feleltem. Ezt a mondatot alighanem egy szerencsesütiben olvastam egyszer. Ettől már bölcsnek számít, nem igaz?"

8. Nem volt időm unatkozni olvasás közben, ha épp nem Garrick után csorgattam a nyálam, vagy a cuki angol akcentusa miatt (amit tudom, hogy valójában nem is hallhattam, de higgyétek el, nagyon színes a képzelőerőm minden téren), vagy Bliss belső vívódásain vigyorogtam, esetleg a barátok hülyeségein forgattam a szemem, akkor a részegség-másnaposság jeleneteknél nosztalgiáztam. ;)
9. Hamlet a nőstény és szürke macska. (Ezt tessék kérem megjegyezni.) Vétek lett volna kihagyni őt a felsorolásból, de ezt csak akkor értitek meg, amikor elolvassátok a könyvet!
10. Amikor megláttam, hogy az epilógus Garrick szempontjából lett írva, majdnem örömtáncot jártam. Nem hiába éreztem vonzalmat a karaktere iránt az elejétől,... imádni való az a pár oldal, ahol végre bepillanthatunk az ő gondolatiba is.


"– Arra vársz, hogy behívjalak? – kérdeztem, és néztem, ahogy továbbra is az ajtón kívül áll. – Most jön az a rész, amikor azt mondod, hogy vámpír vagy?
Felnevetett.
– Nem, esküszöm, hogy csak azért fehér a bőröm, mert angol vagyok."

Egy kis kontra:
- Kicsit félrevezető lehet az erotikus jelző. Nem tartozik a mostanában megjelenő minden-fejezetben-szex típusú könyvekhez. Aminek már kifejezetten örültem, de azért egy kicsivel több ágyjelenet sem ártott volna. :)
-  Úgy olvastam volna még tovább, hiányérzetem van.
- Egy-két fordulat hirtelen ért, sőt fel sem fogtam, amíg vissza nem olvastam. *szakítós rész*

Pár tanács:

- Túl sokat pörög az agyad? Szedj fel egy jóképű pasit, és probléma megoldva.
- Hazudtál és nem akarod, hogy kiderüljön? Hazudj még többet!

- Túl sokat ittál? Másnap fájjon a fejed a hülyeségek miatt.
- Egy meztelen pasi van az ágyadban? Ne macskát akarj etetni.
- Unatkozol? Olvass Szakítópróbát! :)

Szereplők:
Mindenki normális, a húszas éveiben járó fiatal, aki buliznak, készülnek az életre és problémákkal küzdenek. Üdítő volt végre, hogy senkinek sem volt nagyobb lelki traumája, így tényleg könnyen megkedvelhetőek.
Bliss már az első mondatoknál elérte azt, ami ritkán sikerül, nem csak szimpatikus volt, hanem megértettem és azonosultam is vele. Szeretem ha a karakterekben megtalálom önmagam. Kissé néha esetlen, vagyis ügyetlen olyan helyzetekben, amikor pedig nagyon nem kellene...
Garrick egy fiktív személy, szóval lehet úgy tökéletes, ahogy a könyvben van, de a való életben nem hiszem, hogy találkozhatunk vele. ;)
Bliss barátai az egyetemről minden pénzüket megérik, sok fejtörést okoztak neki, segítséget,  vigasztalást. A következő idézet a könyvből nagyon jól leírja őket:

"Kelsey az a fajta barát volt, aki bárokba rángat és ostobaságokra próbál rávenni, Cade viszont az a fajta, aki mindig megtalálja a megfelelő szavakat, amit a helyzet megkíván."



Fotó: Matt Tolbert
A szerzőről:
Cora Carmack egy huszonegynehány éves író, aki huszonegynehány évesekről ír. Sok mindennel foglalkozott már életében. Volt unalmas munkája (pl. egy hipermarketben), izgalmas munkája (pl. színházban), stresszes állása (pl. tanárként) és álommunkája (pl. az írás). Imádja a színházat, az utazást és bármit, ami megnevetteti. Szereti a szereplőit a lehető legképtelenebb helyzetekbe hozni, és miközben segít rajtuk, megpróbálja őket összeboronálni valakivel. Hiszen a kétbalkezes embereknek is szükségük van szerelemre… 
Kövessétek a twitteren @CoraCarmack
Látogassatok el a blogjára (http://coracarmack.blogspot.com) hogy elsőként értesülhessetek az újabb kétbalkezes románcokról.
Interjút az írónővel ITT olvashattok.

Kiadás éve: 2013.
Fordító: Lukács Andrea
Eredeti cím: Losing It
Sorozat: Losing It 1. része


A könyvet nagyon szépen köszönöm a kiadónak! :)

17 comments:

Klaudia said...

Örülök, hogy tetszett, mert akkor valszeg nekem is fog :) Viszont mi az, hogy 1.rész? Én ezt nem akarom! A folytatás is róluk fog szólni, vagy mások lesznek a főszereplők? Erről tudsz valamit?

Kristina said...

Nem, a folytatás nem róluk szól, csak egy novellában kaptam még főszerepet. :)
A 2. rész Bliss egyik barátjáról szól, akit persze, már itt megkedveltem. :)

Niki said...

Nem olvastam el a bejegyzésedet (így teszek, ha nagyon érdekel egy könyv, amolyan óvintézkedés), de a fülszövege nagyon bejön! :o) Ha elképzelem magam elé a jelenetet, amikor felismeri a tanárában a pasit. ;o) Hű, izgis lehet a sztori.

Kristina said...

Szerintem nagyon vicces jelenet volt,... és sok ahhoz hasonló.
Könnyed nyári olvasmány. Örülök, hogy elolvastam.
Garrick nekem nagyon bejött! :)))

Niki said...

Braden vagy Garrick? :o)

Kristina said...

Legyen mindkettő! ;)

Niki said...

Ne már, most tök komolyan! Tudod, hogy Braden fan vagyok. ;o)

Kristina said...

Nehezen megy nekem a választás, mert Bradent is és Garricket is más-más okok miatt szerettem meg.
Braden igazi skót pasi, határozott és ha kell neki valami akkor azt meg is szerzi.
Míg Garrick talán érzelmi szinten állna hozzám közelebb. Vicces a pasi, meg ő is azért elég szenvedélyes.
De ha nagyon kell választanom, akkor Braden mellett teszem le a voksom. :)

Klaudia said...

Akkor megnyugodtam:)

Kristina said...

@Klaudia közben meg is írtam a sorozatsorrendet. A 3. könyv pedig Bliss barátnőjéről szól, de sajnos csak októberben jelenik meg. Azt várom legjobban, mert Kelsey totál hibbant és biztos vicces lesz az a könyv is. :)

Niki said...

Na, csak olvasd el A szirén, bekerül a képbe Wess, ő is jó kis karakter. ;o)

Kristina said...

Ezek a fiktív szereplők elég szépen lázban tartanak bennünket. :D

BellaLili said...

Nagyon tetszett a kritikád! Most hallok először a könyvről, érdekel is, de kívâncsi vagyok, hány êves kortól ajánlod! :) ?

Kristina said...

Én 23 éves vagyok, meg a könyv mivel New Adult kategória, így a huszonévesek kategóriája is, de szerintem már 18 éves korban élvezhető, ez teljesen személyiségtől függő. :)

rea23 said...

Szia. Nem tudod, hogy lesz-e magyarul Bliss és Garrick történetének folytatása? Nekem nagyon tetszett és szívesen olvasnám még! Volt olyan rész, ahol könnyesre röhögtem magam! :)

Kristina said...

Lesz magyarul Bliss&Garrick folytatás. :)
Ezt posztolta a kiadó a FB oldalon:
Szakítópróba kötet közvetlen folytatása, rövid regény formájában, ami 500 db limitált, sorszámozott kötetként jelenik meg várhatóan 2013. december 9-én. Ha az 500 db elfogyott akkor nem kerül utánnyomásra, a továbbiakban csak e-könyvként lesz megvásárolható.

rea23 said...

Köszi. Közben már megtaláltam egy másik posztodban a választ! :) Már alig várom!!!