Válaszom (1.) a függővégről Nikinek

, by Kristina

Talán egy új rovatot indítok, ha Titeket is érdekel.
Kérdésekre válaszolok, amit más blogosoknál találok és úgy érzem hozzászólásnak túl hosszú lenne, vagy ha bennem vetődnek fel kérdések, a harmadik lehetőség pedig, ha ti kérdeztek Tőlem. 

Ebben az esetben pedig elérhetőségeim a következők:
E-mail: kristinablog7@gmail.com

 Reggel nekiültem a Holtodiglanról (egy eszméletlenül jó könyvről) szóló bejegyzésemnek, de közben szokás szerint a reggeli fekete mellett böngésztem a frisseket is, molyon és a blogger olvasójában is. Ekkor figyeltem fel a Könyvesem blog írójának, azaz Niki_ új Kérdezz-felelek rovatának legújabb válaszára, Amikor a függővég kikészít címűre.
  A bejegyzése végén feltett egy kérdést az olvasóinak, én pedig nagy beleéléssel (mint általában) elkezdtem ecsetelni hozzászólásban a véleményem, tapasztalatom a témával kapcsolatban. Amikor már a nem-is-tudom-hányadik sorban villogott a kurzorom, rájöttem, hogy ha ennyit tudok róla írni, akkor végül is megoszthatom veletek is. Így jött az ötlet, hogy talán új rovatnak is tökéletes lenne, hiszen nem csak magukról a könyvekről szeretek írni, de az azokkal kapcsolatos témákról, s miegymásról.




  Lehet túl gyenge vagyok, de én jobb szeretem a sorozatokat egyben kiolvasni, egyik részt a másik után, lehetőleg egy napnyi várakozással a kettő között. Régebben nem így volt, de mostanában rájöttem, hogy rengeteg könyv közül választhatok, így van erőm kivárni a sort, amíg mindegyik rész megjelenik magyarul.
Valószínű, hogy pont ezért halasztgatom már napok, sőt hetek óta a Szirén olvasását is, Niki bejegyzése után, meg még fogom is egy ideig. :)
  Egy sorozatba akkor kezdek bele nyugodt szívvel (abban az esetben, ha nincs megjelenve minden része), ha tudom, hogy a részek valamilyen szinten külön történetek. Mivel általában a romantikusokat részesítem előnyben, így leginkább azt veszem figyelembe, hogy minden rész más-más párról szóljon, még ha egy bizonyos fő történeti szál köti is össze a részeket, a tapasztalom szerint azok akkor sem fejeződnek függővéggel, vagy legalább is nem olyan szörnyűekkel. 

Mi is az a függővég?
Számomra a függővég azt jelenti, hogy egy sorozatban a következő részig a hajam tépem, mivel  a befejezés nem hozta el a várva várt megkönnyebülést, boldogságot, happy endet, vagyis a vége egy újabb kérdést vet fel, kismillió lehetséges válasszal. 

Barátom a Wikipédia:
A keresőben a cliffhanger szóra kerestem rá, habár ez inkább a filmes függővégekre használt kifejezés:
"A cliffhanger befejezés általában azt jelenti, hogy a főszereplőkkel valami váratlan vagy veszélyes történik és a szituáció végkimenetelét a film készítői nyitva hagyják, ezzel fokozva a drámai feszültséget. A cliffhanger célja, hogy a néző kíváncsi legyen a folytatásra."

Ami szerintem könyveknél alkalmazva sokkal, de sokkal drámaibb, mivel olvasáskor általában a történet részévé válik maga az olvasó is, és a "filmszakadás" ami a végén hoppon hagy minket, talán így még elviselhetetlenebb.

 Leginkább ezektől a függővégektől tépem/tépném a hajam:
- a szerelmes párok egyike: eltűnik, elrabolják, beteg lesz (halálosan), szakít, összejön egy másikkal, stb, stb.... 
- információ morzsákat kapunk arról, hogy a gyilkos valószínűleg egyik kedvenc szereplőnk (még ha nem is), vagy a gyilkos egy nagyon utált szereplő, vagy a leges legrosszabb amikor a túszul ejtik a kedvencem, ...

  Ugye ráismertek néhány példából egy-egy könyvre? Nem szeretnék spoilert elárulni, ezért nem társítok sorozatokat hozzájuk, de azért gondolom legalább egy-kettővel már ti is találkoztatok. 
  Az általában mind klisé szerű, és mégis, amikor (megdöbbenve) szembesülünk velünk a történetek végén, akkor hajat tépve rohannánk a következő részért, és egy cseppet sem érezzük őket közhelyesnek. 
  De mi történik akkor, ha a következő rész még meg sem jelent? A rosszabbik eset, amikor külföldi könyvről van szó (mint általában), megjelenés hónapok múlva, és ahhoz még hozzá kell számolni a fordításra szánt időt is (ha igénye munkát szeretnék akkor többet)
  Ha függővéggel szembesülök egy könyv végén, akkor általában, mint Niki is, a falat kaparom, majd miután többé-kevésbé elfogadtam a tényt kutatni kezdek. Elolvasok szinte minden hírt az íróról, a történetről, interjúkat, sőt még arra is kész szoktam lenni, hogy spoileres hírmorzsákból tápláljam a tátongó űrt, amit maga után hagyott a valójában befejezetlen, ugyan akkor mégis befejezett könyv.

Könnyítsük meg egymás dolgát, és készítsünk egy listát a függővégekkel rendelkező sorozatokról. :)

Emlékeim szerint ezek a sorozatok részei függővégesek:
Éhezők viadala 2. része (Suzanne Collins), 
Árnyalat trilógia 1. része (E. L. James)
Amit csak Ő akar 1. része (Sara Fawkes)

Ti mondtátok : 
Divergent 2. része (Veronica Roth), 
Eredendő bűnösök 2. része (Tiffany Reisz)
Tündérkrónikák 4. része (Karen Marie Moning)
Chicagoland vámpírjai 4. része (Chloe Neill)
Összetört glóriák 1.  és 2. része (A. O. Esther)
Sötét erő trilógia (Kelley Armstrong)
Az őrzők (Andrea Cremer)

Figyelem!
Kérlek benneteket, hogy spoiler elmondása nélkül segítsetek a lista bővítésében. :)

0 comments: