On Sai: Scar

, by Kristina

Fülszöveg:
Scar körül sok a titok.
Titok a vallása, mert kereszténynek született egy olyan világban, ahol a kalózok megnyúzzák, a császáriak pedig agyonlövik a hívőket. Titok, hogy szerelmes Artúrba. Titok az álma, amit követve navigátornak áll.
Artúr körül sok a halál.
Előbb azt hiszi, Scar meghalt, kétségbeesésében csatlakozik egy keresztény csempészhajóhoz, és az űrben bolyongva egyre mélyebben megismeri a sötétséget. Mikor úgy érzi, minden kegyetlenséget megtapasztalt, megtudja, hogy Scar nem halt meg. Hanem áruló lett.
Don körül nagy a csend.
A renegát mentál önkéntes száműzetéséből figyeli a világ eseményeit, ám az ijesztő dolgokról nem beszélhet senkinek. Hallgatása mögött más is lapul: egy titok, és egy régi, fájó szerelem emléke.
Lucy körül nagy a rend.
Don egykori társa majdnem hibátlan. A világegyetem egynyolcadának ura, aki a végső tökéletességet keresi, gyűlöli az érzelmeket és a vércseppek gömbjében lapuló π számot. Könyörtelenül kiiktatja mindazt, ami nem illik a társadalom rendjébe.
Ők négyen furcsa események sodrában találják magukat. Fogalmuk sincs, ki vagy mi mozgatja a szálakat.
Lehet, hogy pusztán játékszerek Isten és a Gonosz kezében?
Létezik egyáltalán szabad akarat?
A szerelem, melyet elpusztítottál magadban, pislákolhat-e még a másikban?
Egyvalaki sejti csupán, hogy ők négyen alkotják a tengelyt, melyen megfordul az emberiség sorsa.
A regény a Szivárgó sötétség sorozat első kötete.


A történetről és a szereplőkről

A legfontosabb tudnivaló ahhoz, hogy megértsétek a beszámolóm az az, hogy a könyv szerint a múltban egy nagy vallásháborúban kiirtották az összes vallást, így a kereszténység is megszűnt, mégis akad egy hely, ahol rejtőzködve, de élnek keresztények. Szinte mindenki úgy tudja, hogy ők a leggonoszabb emberek, és ez igaz lehet? A világfelépítése egyedi, de mégis hasonlít a valósághoz. A közelgő háborúról és a hatalmi játszmákról szól.
A könyvben négy vonalon követjük nyomon a történetet, a főszereplők az elején külön utakon járják a kalandokat, és ez sokat segít, hogy megismerjük őket.

"Az elvek nem csak utat mutatnak, de meg is nyomoríthatnak."

Scar az árva lány, akiből sugárzik a tisztaság, mégis számkivetett, különc volt otthonában, mutánskinézetűnek csúfolták, csak azért, mert vörös hajjal és zöld szemmel született. Már gyermekkorában megtanulta mi az éhezés, a magány, a félelem, mindezek igazi küzdő lélekké faragták, akit az érzelmek és hite hajt. Hirtelen természetű, de küzd a vágyaiért. Elszökik az Astor nevű jégbolygóról, amely a keresztények rejtekhelye, hogy navigátor lehessen, ezzel együtt szabad, és hogy ne kelljen azt látnia, ahogy a szerelme elvesz egy másik lányt. És mindezzel elindul egy sokkal nagyobb cél felé. 

Artúr egy igazi hősszerelmes a történet elején, ő a tisztaszívű hívő, aki a sok sötétséget látva megkérdőjelezi a hitet, amit az évek alatt neveltek belé. Elhagyja ő is az Astort, és egy csempészhajón kezdi meg hajmeresztő kalandját. 

Don egy számkivetett mentál, aki több száz éves, de mégis sokan lenézik, csak azért, mert más, mert nem nézi le az embereket. Hajóorvos, szeret az emberek körül lenni, megfigyelni őket. Nagyhatalmú, és egy olyan mentál, akinek érzései vannak. Létével cáfolja meg a mentálok eszméit, miszerint nekik nem lehetnek érzéseik.

"– Köszönöm, hogy vigyáz rám.
– Legközelebb diszkrétebben fuldokoljon, szeretnék aludni." 

Lucy a mentáltanács tagja, ő a Hetedik. A többi főszereplőhöz hasonlóan ő sem hétköznapi, a hatalmát leginkább a dühéből nyeri. A mentálok már gyerekként is legtöbbször lenézték, mert a szülei igazi nemzőkapcsolatából született. Ez a mentáloknál undorító dolgoknak számít, mert legtöbbet kerülik a testi kapcsolatot. Sokáig szégyenkezett a szülei testi szerelme miatt, ami miatt érthető is az a nagy mennyiségű düh, ami vezérli a tetteit. Küzdő lélek, mint Scar, intelligens, állandóan hibákat elemez, a számokkal nyugtatja magát. A pí szám Lucy szájából káromkodást jelent, utálja ha valami nem arányos. 

A gyerekcsászár Chester uralkodik mindenek felett, aki Scar mellett a kedvenc szereplőm lett, főleg azért, mert az elején kiismerhetetlen, egy abszolút manipulatív személy, amitől csak még inkább tiszteltem. 

"Az emberek mániákusan címkéznek, azt hiszik, ha nevet adnak valaminek, akkor már értik is."

Mindenki fejlődésen megy keresztül az első oldalaktól kezdve, van hogy mindez rossz irányba, de a lényeg azon van, hogy tényleg változtak. Emberekkel, kalózokkal, mentálokkal, és ismeretlen entitásokkal találkozhatunk a könyv lapjain, közeleg egy borzalmas háború  a birodalom és a kalózok között, de mégis a legnagyobb pusztításra az lesz képes, aminek a létezéséről a legtöbben eddig nem is tudtak.

"– A halál jó dolog. Nélküle nem lenne fontos az élet.(...)"

A könyv és én

A Scar különleges és zseniális a maga szövevényes módján. 
Az utolsó pillanatig vártam az olvasásával, mert rettegtem attól, hogy nem fog tetszeni, hiszen a sci-fi műfaj könyvekben elég távol áll tőlem, szinte ismeretlen fogalom számomra. Ami meglepő, mert filmekben általában szeretem, mégis valahogy eddig kimaradtak a polcomról. 
Akartam a könyvet, mert a Calderon első részében már bizonyította az írónő, hogy tehetségesen forgatja a szavakat és azok jelentését, nem csak filmszerű jelenetek írására képes, de élethű és ritka karakterek megformálására is. 

A Scar sci-fi, talán egy kicsit társadalom kritika is, amelyet átsző a vallásról alkotott nem mindennapi gondolkodásmód, és főleg a krimikre jellemző izgalom. Szinte érzem, hogy ezzel a mondattal pár olvasót elijesztek a könyvtől, pedig nem ez a szándékom, de tudom, hogy a vallás és a sci-fi keverése nem igazán vonzó együttes a legtöbb embernek. Pedig pont ez miatt válik letehetetlenné, de főleg egyedivé!
Tényleg ritkán próbálkozom a romantikus műfajokon kívül más irodalmi művekkel, de hajlok arra, hogy a sci-fi is hamarosan kedvenc műfaj lesz, feltéve, ha tud valaki hasonlóan zseniális és magával ragadó stílusú írót ajánlani, mint On Sai. Most mondjam azt, hogy megdöbbentet, hogy magyar író is képes ilyen mértékű történetet kitalálni, ráadásul úgy elmesélni, hogy néha szavak nélkül maradtam, még én is? Örülök, hogy még nem tettem közzé a 2013-as könyves toplistáimat, mert ez a könyv sem hiányozhat róla. 

Rengeteg kérdés felvetődött bennem olvasás közben, és ezt tudom külön is értékelni egy könyvben, amikor úgy érzem, hogy a sorok között is olvasnom kell. Vannak könyvek, amelyek szórakoztatnak, kikapcsolnak, de közben gondolkodásra késztetnek, és a Scar pontosan ilyen. Sokszor az jutott eszembe, hogy nem csak jól felépített, de összpontosított munka is. 

Szinte azonnal ráhangolódtam a cselekményre, voltak pillanatok, amikor mosolyra húzódott a szám, vagy a döbbenettől több emeletnyit zuhant az állam, esetleg gúnyosan felhúzódott a szemöldököm. Elkerülhetetlen, hogy ne érezz együtt Scarral és azok a pillanatok, amikor elemében van hát felbecsülhetetlen értékűek.

Egyik kedvenc párbeszédem, amikor Scar a vallást próbálja megértetni Donnal:


"– Rendben, Don, hogyan idomítod a köpenyt? Tegyük fel, valami olyat tesz, ami rossz neki. 
– Nem tesz. Hallgat az ösztöneire. 
– Tegyük föl meg akar ölni engem. Megbüntetnéd? 
– Igen, de ő egy ragadozó. Hogy kérhetném, hogy más legyen? 
– Az ember is ragadozó, ha viszont civilizációt akarsz építeni, ahhoz törvények kellenek. Mondjuk tilos megenni, agyonverni, megerőszakolni a másikat. Isten adott tíz parancsolatot, az utolsó hét a társadalmi együttélés alapja a mai napig. Ahhoz, hogy egy primitív lény megértse, büntetés is kell. 
– Ölés? 
– Nem, de nyilván vannak fokozatok. A gyerek kezére is rácsap az anya, amikor belenyúl a takarítórobot ventillátorába. Isten kiválasztott egy népet, és fokozatosan megértette velük ezeket, majd ők elterjesztették az egész Földön. 
– Miért? Mi a célja? Tudományos kísérlet? 
Scar felsóhajtott. Ez jóval nehezebb lesz, mint gondolta."


A könyvet csak ajánlani tudom! :)

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2013.
Sorozat: Szivárgó sötétség 1. része

Blogturné

A Blogturné Klub négy tagja összefogott, hogy népszerűsítse On Sai legújabb könyvét a Scar-t. Értékelésekkel, extrákkal és nyereményjátékkal szeretnénk felhívni a figyelmet erre a könyvre, mert tényleg megérdemli!

Állomáslista:
dec. 15. - Deszy könyvajánlója
dec. 17. - Dreamworld
dec. 19. - Kristina blogja
dec. 21. - Kelly Lupi olvas



Nyereményjáték

Scar világában nagyon fontos, hogy az ember frissen tartsa az agyát. Ha olyan zsenikkel van körülvéve, mint amilyen Don és Lucy, ez bizony elengedhetetlen.
Ezért most mi is egy kis rejtvénnyel készültünk nektek, hogy megtornáztassuk kicsit az agytekervényeiteket. 
A rejtvényben található kérdéseken keresztül kicsit jobban megismerhetitek a regény világát, de nem kell aggódnotok! Természetesen a könyv olvasása nélkül is könnyedén kitölthetitek, nincs más dolgotok, mint elolvasni az értékeléseinket, ott meglelitek a válaszokat. Az első állomáson az első kettő, a másodikon a harmadik és a negyedik kérdést találjátok, és így tovább… Az utolsó állomásra már csak egy kérdés marad, viszont itt várjuk a megfejtést is!


5. A mentáloknál lenézett szaporodási mód 
6.Don és Lucy is ez

a Rafflecopter giveaway


Plusz pontokat is szerezhettek!
Osszátok meg ezt a bannert, vigyétek ti is a hírét, hogy megjelent a könyv! Kitehetitek a blogotokon, ha van, vagy megoszthatjátok akár Facebookon is! A lényeg, hogy minél több emberhez eljusson a hír, hogy a könyv megjelent! Írhattok mellé pár kedves szót, vagy akár a blogturné linkjét is megoszthatjátok, ezt már rátok bízzuk!
A megosztás helyének linkjét osszátok meg a Rafflecopter kijelölt sorában! Plusz két pontot kaphattok vele a nyereményjátékban, azaz kettővel nő az esélyetek, hogy nyerjetek! (Ha a blogotokon teszitek ki menüsávban, akkor kérlek figyeljetek rá, hogy kint maradjon legalább a nyereményjáték végéig, mert ellenőrizni fogjuk! Ha pedig Facebookon osztjátok meg, legyen nyilvános!)

0 comments: