Sherry Gammon: Szerethetetlen

, by Kristina

Fülszöveg:
A tizenhét éves Maggie Brown kiugró arccsontjával és karikás szemével a kábítószeres modellek mintapéldánya lehetne. Maggie problémáját azonban nem a drogok, hanem az anyja jelenti. A lány ráadásul egyre jobban belegabalyodik Seth Prescottba, az új srácba a suliban, és attól fél, hogy a fiú is cserben fogja hagyni, mint mindenki más. Seth Prescott a rendőrség beépített embereként került a Port Fare High iskolába, de munkája dacára beleszeret Maggie-be. Miközben Seth azon fáradozik, hogy a New York állambeli Port Fare-t megszálló szadista drogdílereket kifüstölje a kisvárosból, a hajsza halálosra fordul, és Maggie élete is veszélybe kerül. Seth és Maggie önmagukat is megismerik humorral tarkított, összetört szívekkel övezett, romantikus útjukon, és eközben a világuk mindörökre megváltozik.
Sherry Gammon első regénye, a Szerethetetlen egy trilógia első kötete. A sorozat az emberi szellem erejét és kitartását hirdeti – és azt, hogy soha nem szabad feladni, különösen ha szerelemről van szó.

* * *

A Szerethetetlen blogturnéban 10 blog vesz részt, ezért értékelésemet rövidre szabom, hiszen igazán újat nem mondhatok, de azért próbálom bemutatni az én nézőpontom is a történettel kapcsolatban. 10 embernek 10 különböző véleménye van a könyvről, ami alapján mindenki eldöntheti, hogy miért is kell neki ez a könyv. Én tartozom abba a végletbe, akit nem igazán varázsolt el, de ennek az okai, teljesen a személyiségemből erednek, vagyis nem jelenti azt, hogy másnak sem fog tetszeni.

Maggie
Pár szó a történetről:
Maggie 18 éves, nyomorúságos körülmények között él alkoholista édesanyjával, aki nap, mint nap lelki terrorban tartja. A lány megmutatja azt, hogy milyen is az, amikor minden rossznak ellenére nem múlik el a szeretete, próbálkozik és küzd minden erejével. Bizalmatlan mindenkivel szemben, tűrnie kell a sértéseket és a megaláztatást, és ráadásul, még veszélybe is kerül, egy őrült miatt. Seth a tökéletes pasi számára, de vannak neki is titkai, amit egy ideig nem fedhet fel Maggie előtt, hiszen beépített ügynök, aki a suliban diákként próbálja a tetteseket, vagy a hozzájuk vezető szálakat megtalálni. Rengeteg dolog rájátszik arra, hogy egymás karjaiban kössenek ki. Szerelem bontakozik ki Seth és Maggie között, lassan felépül a bizalom, és az őszinteség. Mindeközben pedig veszélynek vannak kitéve.
A könyvben megszámlálhatatlan számú jelenet van, amitől izgalmas és igazi romantikus történetté válhat, csak rá kell hangolódni.

A könyv és én

Seth
Főleg a felnőtt kategóriás műfajok a kedvenceim, de van alkalom, amikor szívesen próbálkozom a young adult, vagyis az ifjúsági könyvekkel, mint ez a történet. Itt szerelem volt első látásra a borító, majd a fülszöveg is. A történet mégsem fogott meg annyira, így végig ellentmondásban voltam saját magammal, mert egyszerre értettem meg a könyv mondanivalóját, de a csomagolást, vagyis a történet alakulását már kevésbé élveztem. 
Sokan rajonganak érte, így igazán még saját magam sem értem, hogy mi volt az a döntő ok, amitől nem lettem a rajongója. Az a véleményem, hogy mindenért a ludas, hogy kinőttem a YA (ifjúsági) műfajból.

Cole
Több olyan elem van, amitől élvezetessé válhat, hiszen amellett, hogy egy nehéz sorsú lány megtalálja a békét és a szerelmet egy tökéletes pasival, még a mellékszereplőket is meg lehet kedvelni. Csodálni lehet Maggie karakterét, amiért önmaga maradt hosszú évekig anyja mellett, aki a nap legtöbb részét a piától kiütve átaludja ugyan, de sokszor megnehezíti az életét. Csodálni lehet Seth őszinte szerelmét és odaadását is egy lány iránt, akiről a legtöbben lemondtak, vagy tévesen ítéltek el.
Maggie 18, míg Seth 21 éves, de olvasás közben mégis a lány inkább tűnt 15-nek, és a fiú 17-nek, főleg a tetteik és a gondolkodásmódjuk miatt. 

Egyik részem (az igazi hangulatember, az örök kukacoskodó) kiszámíthatatlan és izgalmas történetre vágyott volna, míg a romantikusabb énem élvezte, hogy pihenhet és az azonnal (már-már túl korán) kirobbanó szerelemről olvashat.
Maggie anyja
Szeretem a krimit, és az ahhoz tartozó kiszámíthatatlanságot és a hozzá illő hangulatot. Ez volt az első ellentmondás, amibe ütköztem. Mivel ez egy ifjúsági könyv, úgy is kellett volna hozzá állnom, hogy nem várhatok hihető gyilkossági helyszíneket és azokhoz illő kifejezéseket és dühvel, valamint félelemmel átitatott pillanatokat, egyszóval a krimiszál nem volt valósághű, ennél fogva a nyomozás sem.

A könyv témája komoly, hiszen az alkoholizmussal küszködő anya és lánya kapcsolatában rengeteg dolgot meg lehet figyelni, amiről hiszem, hogy a tizenéves korosztálynak, akiknek íródott a könyv ismernie kell. 

Booker
Sorozat, de szerencsére a következő részek már másik főszereplő párosról fognak szólni,  így egy lezárt történetet kapunk. A mellékszereplők közül Cole-t a 2. rész főszereplőjét már megismerhetjük a Szerethetetlenben, valamint a harmadikban Booker kap kiemelkedő helyet.

Kinek ajánlom?
Az ifjúsági és romantikus műfajú könyvek kedvelőinek mindenképpen. Akik a könyveben az önzetlen szerelemről akarnak olvasni. Főleg azoknak, akik szeretik az érzelmekben gazdag könyveket.


Kiadó: Maxim
Megjelenés ideje: 2013. december 3.
Eredeti cím: Unlovable
Sorozat: Port Fare 1. rész

Blogturné
11/27. Szilvamag olvas
11/28. Nem harap a...
11/29. Angelika blogja
11/30. MFKata gondolatai
12/01. Kristina blogja
12/02. Deszy könyvajánlója
12/03. Kelly & Lupi olvas
12/04. Dreamworld
12/05. Roni olvas
12/06. Könyvszeretet

Nyereményjárték

1. Töltsd ki a Rafflecopter dobozt és lájkold a kért oldalakat
2. Minden blogon keressetek egy kiemelt betűt, majd a 10 betűből kirakott szót (amiből kiderül, hogy Maggie miben kéri Seth segítségét) írjátok be a Rafflecopter megfelelő rublikájába. 

a Rafflecopter giveaway



1 comments:

Anonymous said...

esetleg tudsz valamit a 2.rész megjelenéséről...mert valahol olvastam hogy szeptember végére van kiirva, de semelyik online könyváruházban nem láttam meghirdetve :S