Jessica Park: Flat out Love - Szeretni bolondulásig

, by Kristina

Fülszöveg:

A srác magas volt, legalább száznyolcvan centi, szőkésbarna haja a szemébe lógott. Pólóján az a felirat állt: Nietzsche a haverom.

Íme, Matt. Julie Seagle kedveli őt. Nagyon is. De ott van még Finn. Akibe Julie teljesen belezúgott.
Bonyolult? Kínos? De még mennyire.
Julie nemrég költözött Bostonba, hogy megkezdje egyetemi tanulmányait: mégis honnan tudhatta volna, hogy édesanyja régi jó barátnőjének családjánál fog kikötni? Csak ideiglenesen akart megszállni náluk. Arról szó sem volt, hogy fontossá válik a Watkins család számára, vagy hogy beleszeret az egyik fivérbe. Pláne nem abba, amelyikkel még egyszer sem találkozott személyesen. De hát számít ez? Finn megérti őt, jobban, mint valaha bárki. Ők ketten egy hullámhosszon vannak.
De a szerelem - és annak mindenféle csavaros, bonyolult változata - mindig tartogat meglepetéseket. És soha senki nem ússza meg sértetlenül.

A történetről és a szereplőkről


Julie új városba költözik az egyetem miatt, de érkezése napján azzal szembesül, hogy csúnyán átvágták és nincs hol laknia. Egyetlen reménye, hogy anyukája régi barátnője befogadja addig, amíg talál magának új szállást. Így kerül Julie egy fura családhoz, ahol mindenki különc, és nem viccelek a szó legszorosabb értelmében számítanak különcnek. Finn, a legidősebb fiú szobájába költözik be, mert távol van a világ körüli útja miatt, és ezzel kezdetét veszi a lány igazi kalandja is.

"– Okés. Matt. Veszélyes város. Kék Volvo. Arra az esetre, ha rossz kocsiba szállnék, és a holttestem egy sikátorból kerülne elő, szeretném, ha tudnád, mennyire szeretlek. És bele ne nézz az íróasztalom harmadik fiókjába!
– Ez cseppet sem vicces. Na mindegy, Matthew az MIT-re, a Massachusettsi Műszaki Egyetemre jár. Valami fizikai tárgy a főszakja. Vagy matek lett volna? Hát nem hihetetlen? Erin génjeit figyelembe véve nem is kéne meglepnie, hogy zseni fia van.
– Biztos iszonyú menő srác. Már a fizika szó puszta hallatán tűzbe jöttem.
– Nem randiszervízt működtetek, Julie. Próbállak biztonságos helyre juttatni, hogy ne kelljen halálra aggódnom magam miattad."

A Watkins családban az anya és az apa rengeteget töltik távol az idejüket az otthontól, persze mindenre van magyarázat, de ez csak a könyv végén derül ki. Celeste a 13 éves lány pedig túl felnőttes, komoly, nem tudja mi a szórakozás, nem tudja, hogy hogyan viselkednek a korabeli lányok, ezért az iskolában kiközösítik és nem barátkoznak vele, mert túl furának tartják. A kislány tényleg különleges, és nagyon könnyű megkedvelni. De a testvére hiányát nem mindennapi módon próbálja pótolni. Erről csak annyit, hogy Foto Finn, hm, hát ha egy kartonfigurát lehet főszereplők közé sorolni, akkor bizony Finnek is fontos szerep jut a könyvben hiszen Celeste úgy bánik vele, mintha tényleg a testvére lenne, nem csak egy kinagyított képmása.
 Matt a zseni fiú, aki egy igazi kockafejnek tűnik első ránézésre, mégis remek a humora, de túl sok súly nehezedik a vállára. Igazból ő neveli a kishúgát, majd Julie felbukkanásával a lány is sokat segít neki.

A könyv és én

Erre a történetre senki sem mondhatja, hogy átlagos, hiszen egy aranyos, de ugyan akkor elgondolkodtató kis regény. Rengeteg mondanivaló és bölcsesség van elrejtve a ránézésre könnyed és szórakoztató könyvbe. Tudtam, hogy nem egy egyszerű történet, még ha az elején annak is indult.
A szereplők megformálása különleges, nem csak azért, mert személyiséggel ruházta fel az író őket, hanem, mert mindegyikük érezhetően fejlődik a könyv első lapjaitól kezdve. Hosszú és rögös úton kell áthaladjon minden egyes szereplőnek, és tiszteltem azt, hogy egyik karakter sem volt tökéletes és hibátlan.
A stílusa igazán vicces, de azért néha szomorkás a hangulata, örülök, hogy erre a könyvre esett a választásom, mert tudott újat mutatni. Tényleg az benne a legnagyobb különlegesség, hogy olyan történetről szól, amit még ne rágtak meg tömeges a sikerszerzők.

A kedvenc részeim a Facebook bejegyzések voltak, ahol általában elég mókás kifakadásokat produkált Julie, Matt és Finn is. Lehetetlen kávé ivás nélkül olvasni a könyvet, szóval a legjobb, ha erre minden olvasó felkészül, mielőtt kényelembe helyezkedik olvasás előtt.

Lényegében a könyv egy távkapcsolat kibontakozását tárja a szemünk elé ami, mint kiderül nagyon tanulságos részévé válik a történetnek. Egy kicsi szerelmi háromszög is kialakul, amit általában utálni szoktam, de ez egy igazán különleges helyzet, szóval igazán nem attól kell tartani.
Van benne egy nagy titok, amit már az elején sejteni véltem, de mégis eléggé megdöbbentet, amikor kiderült. Nem a titok maga volt megdöbbentő, hanem hogy a kiderültével az egész történetet már más szemszögből láttam.

Nem kifejezetten olyan szerelmi történet, amire számítanak az olvasók a new adult címke láttán, inkább az emberi kapcsolatokat boncolgatja, a testvérek és a szüleik között.
Végre nem egy olyan könyv, ami sorozat része, mert egy rendesen befejezett egykötetes történet. Persze van egy kiegészítő novellája, de az a történetet nem bonyolítja túl.  


Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2013.12.13.
Eredeti cím: Flat out Love




Blogturné állomáslista

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából december 13-án megjelent Jessica Park: Szeretni bolondulásig című könyve, mely a kiadó Rubin pöttyös sorozatának első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Julie és Matt kalandjait! 
2013. december 13-tól minden nap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. 
Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, hanem ahogy az lenni szokott, nyerhettek is!

12/13 MFKata gondolatai - idézetek
12/14 Insane Life - Pólók
12/15 Dreamworld - Dreamcast
12/16 Kristina blogja
12/17 Angelika blogja - Playlist
12/18 Roni olvas - Kávéreceptek
12/19 Kelly&Lupi olvas - Flat Finn
12/20 Deszy könyvajánlója - Flat-Out Matt


a Rafflecopter giveaway

0 comments: