Christelle Dabos: A téj jegyesei

, by Kristina

Fülszöveg:
Anima lakói szerint a tárgyaknak lelkük van, különös adottságaik révén pedig kommunikálni is tudnak velük. Ujjaik alatt összeforr minden, ami szakadt vagy törött, érintésük nyomán feltárul a tárgyak és használóik múltja is. Ophélie azonban nem csak ezért különleges: briliáns ügyességgel közlekedik a tükrökön keresztül.
Békés hétköznapjainak azonban a Matrónák döntése vet véget: el kell hagynia otthonát, férjéül pedig a megmaradt világ legrosszabb hírű Sarkáról származó, gyűlölt és rettegett kincstárnokot, Thornt szánják. De vajon miért éppen őt?
Új otthonában a Délibábosok trükkjeinek köszönhetően semmi sem az, aminek látszik. A lánynak az állandó káprázattal és a Sárkányokkal is meg kell küzdenie: a Légvár az a hely, ahol az ember a saját gondolataiban sem lelhet biztonságra. Ophélie ráébred, hogy a Légvár nemzetségei hatalmi harcának közepébe csöppent. Hogy megmeneküljön, álruhát ölt…
Történet egy felejthetetlen hősnőről egy részletgazdag és izgalmas világban, tele cselszövéssel és meglepetéssel.
Christelle Dabos trilógiájának első kötete számos irodalmi díjat nyert, és a legnagyobb francia kiadó, a Gallimard első könyveseknek járó elismerését is magáénak tudhatja.


Karácsonyi ajándékot kerestem az unokahúgomnak, és ez a könyv jött velem szembe, de annyira megfogott a fülszöveg, hogy én is kedvet kaptam az olvasáshoz, sőt tökéletes ajándék is lesz a fa alá.
Amikor egy ennyire színes fantasy könyv kerül a kezembe, mindig elámulok. Vannak még írok, akik képesek meglepni. Olyan világ tárul az olvasó elé, amin csak ámulni lehet! Hihetetlen, hogy mekkora képzelettel rendelkezik az írónő, nem csak a világkép különleges amit megalkotott, de a társadalom felépítése is, és a szereplők olyan képességekkel rendelkeznek, amik érdekessé és egyben izgalmassá is teszik a cselekményt. 
A föld szétszakadt és örök viharok borítják, a levállt darabok pedig keringenek tovább körülötte, mint a hold. Most képzeljétek azt, hogy ezek a földrészek olyanok, mint most a kontinensek és mindegyiken egy külön világ alakult ki. Ám itt az emberekenek képességeik vannak és léghajókkal lehet csak közlekedni ezen részek között. Anima az egyik ilyen földrész, ahol az emberek békésen élnek, ám Ophélienek el kell hagynia otthonát és a Sarkra kell költöznie. 
Ophélie imádja a könyveket, tipikus szemüveges könyvmoly, ám ő kicsit sem hétköznapi. Képességei közé tartozik, hogy a tükrök között is tud közlekedni, a tárgyakat megérintve pedig képes azon emberek életét látni, akik korábban azt a tárgyat megérintették. Az elején azt hittem, hogy szürke kisegér módjára a halk beszéde miatt visszahúzódó karakter, és lám ahogy haladt a történet lassan előbújt igazi merész énje. Eddig több megrendezett házzasáf alól is siekrült kibúknia, ám ezúttal a felsőbb hatalmaknak kell engedelmeskednie és e jegyesség alól semmivel sem tud kibújni.
Thorn volt a meglepetése a történetnek, mivel romantikus énem van és főleg csak romantikus történeteket szoktam olvasni, azt vártam, hogy sokkal hamarabb kerülnek közelebbi kapcsolatba a lánnyal, hiszen már a történet elején jegyesekké váltak. Kissé mogorva, magának való és parancsoló tipus, mondhatni hogy igazi jégcsap személiség. Lesz még mit finomítani rajta, de látom benne a lehetőséget, hogy lehet belőle is igazi álompasi. Romantikára senki ne számítson, ám azért itt-ott már fel lehetett fedezni egy kis reményt hozzá. Mondjuk meg is értem, mert annyi ármány és bonyodalom került kettejük közé, hogy az mellett a romantikára már tényleg nem volt alkalom.
Hierarchia, családi viszály, ellenségeskedés, állandó veszély. És ezekhez ráadásul veszélyes képességekkel rendelkező szereplőket társítottak. 
Csak ajánlani tudom, mert engem megvett kilóra. Csak azt remélem, hogy nem kell sokat várni a folytatásra. Mivel az eredeti mű fracia és angol fordításhoz eddig nem volt szerencsém, így nem bírok előre olvasni, pedig mit meg nem tennék, azért hogy tudjam mi vár a szereplőkre. Bevallom az is érdekel, hogy várható e romantika. :)


Fordította: Jeney Zoltán
Megjelenés éve: 2017.
Terjedelem: 584 oldal
ISBN: 9786155450365


A tél jegyesei Christelle Dabos első megjelent könyve, ám a történet minősége egy profi író képét vetíti elénk. A regény világának kidolgozása, a főszereplő karakterek egyedisége, a cselekmény izgalma a minőségi fantasy regények közé sorolja a történetet. Magyarországon 2017-ben jelent meg a regény a Kolibri Kiadó gondozásában, és a Blogturnéklub segítségével ti is bepillantást nyerhettek Ophélie világába. Kövessétek a turné állomásait, s ha minden kérdésre helyes választ adtok, nyerhettek egy példányt a regényből.


11. 22 Spirit Bliss
11. 28 Kristina blogja
11. 30 Olvasónapló


A tél jegyesei nagyon érdekes, varázslatos helyeken játszódik. Játékunkban más könyves helyek nevét keressük. A turné állomásain rövid leírást találhattok ezekről a helyekről. A Rafflecopter megfelelő sorába a helyek nevét kell beírni.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Így nevezik azt az országot, amelyben a gazdagok azon szórakoznak, hogy a szegény körzetek gyerekeit összezárják egy helyen, és életre-halálra kell küzdeniük. A végén pedig csak egy maradhat. Vagy mégsem?

0 comments: