Susan Elizabeth Phillips: Csillagvirág

, by Kristina

    Ez  könyv az év meglepetése címet kapja Tőlem. Nem akartam elolvasni, mert féltem tőle, féltem attól, hogy ennyi jó SEP könyv után, majd gyengécske lesz, és nekem rossz emlékeim, vagy csak rossz     érzéseim lesznek tőle. Hát igen, nekem mindig valami ilyen égbekiáltó baromságról kell fantáziálnom.        
     Lassan a papagáj szerepében érzem magam, de mint már annyiszor, most is el kell mondanom, hogy ajánlom, hogy a Zsák a foltja előtt olvasd el, mert különben pár poént nem fogsz érteni, pontosabban nem úgy, ahogyan kellene. Mint én. És ezért ma újraolvasom a Zsák a foltját, és Tejóég, akkor ezek után mennyire fogom szeretni? Bocs, most visszatérek, ehhez a könyvhöz...
    Nekem van egy olyan érzésem, hogy a Csillagvirág és a Luxusmucus eleje nagyon hasonlít, először is, mert megismerjük a szülőket, mind a két könyv esetében, és utálni lehet őket, ugyan akkor ennél a könyvél nekem SEP egy új arcát mutatta meg, egy olyan karakterpárost alkotott a szülök helyére akik kegyetlenek és számítók, nem emlékszem egy olyan könyvre sem, ahol ennyi indulat született bennem, sőt fele ekkora indulat akár melyik karaktere iránt is. Fleur és a párbeszédek
"Fleur megbillentette a fejét és a kamerába mosolygott. Fájt a nyaka és görcsölt, de Hamupipőke sem nyafogott a bálon, csak mert szorította az üvegcipő."

   
Bevallom, hogy kettős érzéseim vannak, mert romantika nem sok található benne, ugyan akkor ennek hiányát pótolták újabb szereplők felbukkanásai, humoros párbeszédeik, és a karakterfejlődés. Komolyabb az egész könyv, mert nem egyszerű témákkal foglalkozik, de a szokásos SEP stílust adja vissza, és ugyan akkor még sem. Tudom, tudom tiszta ellentmondás amit itt leírtam, de így van, mert fejezetről fejezetre változik a hangulat, már lassan az értékelés végére érek, de nem tudom eldönteni azt sem, hogy hány pontos érdemel.
"- Mint Ödipusz király. - Kissy a szemét törölgette. - A főiskolán benne voltam a
kórusban. Minden középiskolában elő kellett adnunk az államban. - Hanyatt dőlt. -
Diplomamunkát lehetne írni belőle.
- Hogy érted?
- Emlékszel még a tragikus hős jellemzőire? Magas termetű személy, akinek a
nimbuszát lerombolja egy tragikus jellembeli fogyatékosság, mint például a gőg, a
kevélység bűne. Elveszít mindent. Aztán a férfi eléri a katarzist és megtisztul
szenvedésein át. Vagy a nő - hangsúlyozta Kissy.
-Én?
- Miért ne? Magas vagy, és kétségtelenül lerombolták a nimbuszodat.
- Mi a jellemhibám? - kérdezte Fleur.
Kissy egy pillanatig gondolkodott. - Szar szüleid vannak."
Pro és kontra:
1. Volt egyszer, hol nem volt, egy karaktert akit sikerült teljes szívből utálnom, olvasás előtt, közben és után is, Belindának hívják, mellette pedig a férje foglalja el az utálat listámon a döntős helyet. Ez kifejezetten ellene szól.
2. DE kellett ahhoz, hogy megismerjük őket is, és a történetüket, mert így jobban tudunk azonosulni Fleur személyiségével, pontosabban jobban felismerjük, hogy mennyit változik a könyv eleje és a vége között. 
3. a mellékszereplők, kifejezetten plusz pontnak számítanak. Megismerjük Michellet Fleur öccsét, és már tudom, hogy őt emlegette állandóan Meg a Zsák a foltjában.
4. Újabb plusz pontnak számít Kissy, egy igazi kelekótya SEP karakter, aki biztosít bennünket a szórakozásról, és egy igazi barát Fleur számára, szóval ő kifejezetten plusz pont.
"- Te nem úgy festesz, mint akinek aggódnia kell a súlya miatt.
Fleur lenyelt egy harapást a szendvicsből. - Pedig igen. Ha fotózom, nem lehetek
több hatvankettőnél. Az én magasságommal ez nem olyan könnyű, különösen, ha
valaki annyira szereli a kenyeret és a fagyit, mint én.
- Helyes, akkor lehetünk barátok"
5. Jake: tetszett a karaktere, de valami hiányzott, nem igazán ismertem meg, és nem értettem meg, de nagyon megkedveltem. Ő plusz és mínusz. 
"- Csak ilyen bugyijaid vannak?
- Kivéve az Eperkéset. Most pedig emeld meg a segged!
- Nem tudnál felvenni egy köntöst? Valami flanelt, aminek szalonnazsír szaga van.
- Nem."
6. A romantika hiánya, hiányolom a jeleneteket Jake és Virág (azaz Fleur) között. Persze megértettem én, hogy az lett a vége, ami, de azért pár fejezettel igazán lehetett volna több, hogy ők legyen a középpontban.
7. Döntöttem, végül is tetszett jobban mint a Luxusmucus, hmm talán kevésbé, mint a Játék az élet.

    Értékelésem: 5/4.5
Kiadó: Victoria
Kiadás éve: 2010

2 comments:

Anonymous said...

Én változatlanul állítom, hogy kevesebb Belindával és sokkal több Jake-Fleur jelenettel nagyobb sikere lenne nálam, de örülök, hogy neked bejött a könyv :)))

Kristina said...

Belinda és Alexei két nagy negatívum, és igen nekem is hiányoztak azok a jelenetek, hiányzott a romantika. SEP lázban égtem, és szerintem nekem sem tetszett volna, ha valamikor régebben olvastom.