Kresley Cole: Poison Princess - Méreghercegnő (BtK)

, by Kristina

Fülszöveg:
Megmentheti a világot – vagy el is pusztíthatja.
A tizenhat éves Evangeline „Evie” Greene irigylésre méltó életet él, de egy napon rémisztő hallucinációi támadnak. Amikor egy világégéshez hasonlatos esemény megtizedeli szülővárosának lakosságát, Evie rájön, hogy a hallucinációk a jövőre vonatkozó látomások voltak – és nem szűntek meg. Az életéért küzdő és válaszok után kutató lány kénytelen segítséget kérni a lápvidék rossz hírű oldalán élő osztálytársától, Jack Deveaux-tól.
De egyedül egyikre sem képes.
Evie nem ismer még egy olyan fiút, mint Jackson: a bűnlajstroma hosszú, a vigyora komisz, a viselkedése kihívó. Bár egyszer már gúnyt űzött Evie-ból és mindabból, amit képvisel, Jack vállalja, hogy megvédi a lányt. Evie tudja, hogy nem bízhat feltétel nélkül benne. De vajon képes lesz-e neki ellenállni, ha egyszer letörli a képéről azt a komisz vigyort?
Kiben bízhat Evie?
A látomások forrása után kutató Jack és Evie megismerkedik másokkal, akik hasonló cipőben járnak. Megelevenedik egy ősi jóslat, és kiderül, hogy nem Evie az egyetlen, aki különleges képességekkel bír. Huszonkét fiatalt választottak ki, hogy ismét megvívják a jó és a rossz harcát. Ám nem mindig egyértelmű, ki melyik oldalon áll…


Az írónő zseniálisan építette fel az Arkánum krónikák bevezető történetét. Lassan indul be a történet, sőt megtévesztően egy egyszerű kis gimis, tinis szappanoperának tűnik pár fejezeten kereszteül. Majd jön egy 180 fokos fordulat és a történet izgalmassá válik, a szereplők pedig felszínes énjüket levetkőzve megmutatják, hogy fejlődőképesek, és sokkal több rejtőzik a felszín alatt.
Megtévesztően sokrétegű, nemcsak a szereplők, de maga a történet felépítése is. Izgalmas (ó, de még mennyire) és egyedi.  

Az első reakcióm a döbbenet volt. A bevezetővel teljesen mást kaptam, mint amire számítottam. Teljesen mást, méghozzá jó értelemben. Mivel a fülszöveget, csak azelőtt olvastam el, hogy nekikezdtem a könyvnek, az első oldalakat olvasva többször is ellenőriznem kellett, hogy tényleg jó könyvet nyitottam e meg. :) A háttérben az írónő úgy keveri a szálakat, hogy nem csak az apokalipszisről, a tarotról és a 22 különleges képességű fiatalról szól a történet. Várakozás az ismeretlen miatt, Evie képességének kifejlődése, a cselekmény fordulatos és kiszámíthatatlansága miatt az idő legnagyobb részében feszült voltam. Azt a jól eső bizsergést éreztem végig, amit csakis az izgalmas és sokat ígérő könyvek tudnak kelteni.


Bevallom vot pár gyengébb pillanata a történetnek, de azok is csak az elején. Nemigazán tudtam megérteni, hogy Evie-ből hogyan lesz igazi harcos. Főleg, hogy akkor csak egy átlagos gimis, szerelmi háromszöges mesének tűnt, amit tetézett, hogy a szereplők sorról sorra csak idegesítettek a gyerekes viselkedésükkel. Majd lassan minden a helyére zökkent, és onnantól a gyorsabb olvasásra ösztönöztem magam, mert tudni akartam mi vár a kedvenceimre.

Evangeline az elején a szőke, üresfejű, önző, beképzelt gazdag csaj benyomását keltette, akit a kinézete érdekel, az hogy mindenki szeresse őt, mert attól marad menő és hogy elrejtse mindenki elől betegségét. A karakterére az apokalipszis bekövetkezte után kezdtem más szemmel nézni, mikor a történések kihozták belőle a küzdőszellemet. 


Az első rész előkészíti a szereplőket a változásra és a lehetőséges kihasználására, az olvasót pedig felkésziti ey újabb várakozásra.  Egyre több információ morzsát hintett elém, amitől minden fejezet után újabb teóriát képzeltem el a végével kapcsolatban. Egyszerűen felkészít arra hogy több nagyobb fordulat is lesz majd a történetben, de a vicces, hogy lehetetlen előre kiszámítani mi lesz, kivel és mikor.

Egy nádcukorültetvénytől kezdve, mocsáron át, kihalt városokon keresztül, olyan színhelyekre kalauzol bennünket Cole, amitől a hangulat is sötét, misztikus lesz, az út pedig veszélyekben bővelkedik.


Az utóbbi időben egyre fantasztikusabb ifjúsági könyveket olvasok. Pedig még pár hónappal ezelőtt úgy éreztem, végleg kihúzhatom ezt a műfajt a listámról, egyszerűen úgy éreztem, hogy sablonszerű és ellaposodott lett a műfajon belül minden. Erre jön a Méreghercegnő, majd előtte a Feszülő húr és a Sötét elmék, és újra visszatért a hitem a young adult írókba. (Nem is kell mondanom, de a kívánságlistám is vészesen újra gyarapodni kezdett.)

A felnőtt paranormális korszakom alatt lettem Kresley Cole rajongója, a Halhatatlanok alkonyat után sorozata a műfajban kimagaslóan teljesít részről részre. Így fülszöveg és minden egyéb ismerete nélkül azonnal rábólintottam a Méreghercegnő turné részvételre, mert ilyen lehetőséget nem szabad elszalasztani. Biztonságos választás volt, mert ismert írónő könyvét választottam, de mégis teljesen különbözik a felnőtteknek íródott sorozatától. Egyedi hangvétel, sokkal több szerepet kapott a fantasy, mint a romantika és hihetetlen, hogy ezt én írom, de egyáltalán nem bántam, mert újat mutatott és kiszámíthatatlant.

Az biztos, hogy a folytatás rengeteg akciót, izgalmat rejt. És mivel sok a megválaszolatlan kérdés már biztos, hogy azt kérem a Mikulásól, hogy 2015 első negyedében hozza nekem a második rész magyar megjelenését. (Szerintetek sokat kérek? :))


Kiadó: Könyvmolyképző
Műfaj: YA fantasy
Eredeti cím: Poison Princess
Sorozat: Arkánum krónikák 1. része


Kresley Cole díjnyertes bestseller író leghíresebb sorozata a Halhatatlanok alkonyat után nálunk is nagy sikernek örvend. A főként felnőtt paranormális könyvekre szakosodott írónő azonban megmutatta, hogy kell egy jó kis YA sztorit írni. Az Arkánum Krónikák végre hozzánk is elérkezik, hála a Könyvmolyképző kiadónak. 

22 Arkánum kártya. 22 kiválasztott. Az Arkánum Krónikák középpontjában a Tarot pakli ütő kártyái állnak, a Nagy Arkánum. Képzeld el, ha a Halál, a Szeretők, a Bolond, az Ördög, stb valójában különleges képességekkel megáldott tinédzserek lennének. Ahhoz, hogy legyőzzék a többi "kezet", meg kell tanulniuk szövetségeket kötni. Ám óvatosnak kell lenniük, hiszen sosem egyértelmű ki melyik oldalon áll.


11/27 MFKata gondolatai - A Hold
11/28 Always love a wild book - A Mágus
11/29 Deszy könyvajánlója - Az Angyal
11/30 Insane life - A Szeretők
12/01 Angelika blogja - Az Erő
12/02 Kelly & Lupi olvas- A Torony
12/03 Kristina blogja - Császárnő
12/04 Dreamworld - Az Egyensúly
12/05 Függővég - Az Ördög

22 Arkánum kártya. 22 kiválasztott. A jó és a gonosz harca. A Méreghercegnő története egy nagy, halálos játék, melyre a tarot szabályai vonatkoznak. Ha Evie túl akarja élni szövetségeseket kell találnia, és tudnia kell ki az ellenség.

Játékunkban Evie bőrébe bújhatsz és tesztelheted, vajon te hogyan állnád meg a helyed. A turné 9 állomása egy-egy tarot kártyát jelképez. Minden kártyához tartozik egy “hívószó”, azaz egy mottó. Ám a kártyák össze akarnak zavarni, ezért ellopták egymás hívószavát. 
A te feladatod, hogy megfelelően párosítsd be, melyik hívószó melyik kártyához tartozik eredetileg. Vigyázz! Könnyen egy ellenség karjaiban köthetsz ki, ha hibázol.

“Agyonnyom a Bűnök Súlya.”



a Rafflecopter giveaway

0 comments: